Πάτρα: Κηδεύεται στον Άγιο Βασίλειο ο Θάρρης Πασσάς | dete

Πάτρα: Κηδεύεται στον Άγιο Βασίλειο ο Θάρρης Πασσάς

Η ζωή κάποιων ανθρώπων σημαδεύεται από το αδράχτι της μοίρας. Εκ γενετής, λένε οι μύθοι. Ο Θάρρης Πασσάς ήταν μια τέτοια περίπτωση. Αλλά το χαμόγελό του, το φωτεινό του πρόσωπο δεν το έδειχνε ποτέ. Σαν να χαιρόταν που έβλεπε φως κι ανθρώπους. Παρ' όλα αυτά...
Παρ' όλα αυτά: Παρόλο, δηλαδή, που έτυχε να μην γνωρίσει πατέρα. Ο Νίκος Πασσάς έφυγε από τη ζωή πριν γεννηθεί ο γιος του, που έμελλε να πάρει το όνομα Θαρραλέος, και πράγματι να αποδειχθεί τέτοιος. Αλλά το θάρρος χρειάζεται και τύχη. Και τέτοια ο νέος της ιστορίας μας δεν είχε.
Με τη στήριξη και την αγάπη της μητέρας του Ελμίνας, εκείνης της αιώνια γελαστής γυναίκας, που αποτέλεσε κινητήριο άξονα του Συλλόγου των Πατρέων της Αθήνας, όπου ήταν εγκατεστημένη η οικογένεια, ο Θάρρης έγινε καθηγητής της γερμανικής φιλολογίας. Αλλά δεν μπόρεσε να σταδιοδρομήσει όπως άξιζε στο ταλέντο του, γιατί νεότατος επλήγη από σοβαρό κυκλοφορικό πρόβλημα που τον υπονόμευσε κινησιολογικά. Αλλά δεν του ακύρωσε ποτέ το πείσμα και τη ζωτικότητα. Ούτε την κοινωνικότητα. Τον θυμούνται οι Πατρινοί, στον παλιό «Καραβίτη» κι άλλους χώρους κοινωνικής συνάθροισης. Πάντα χαμογελαστό και ευγενικό.
Και μετά η κυρία Ελμίνα έφυγε από τη ζωή. Αλλά οι κακοτυχίες δεν είχαν τελειώσει. Ο Θάρρης χτυπήθηκε από τον καρκίνο. Δεν άντεξε να περάσει πάνω από το 60ό του έτος. Και πλέον λύγισε.
Η κηδεία γίνεται σήμερα, στις 11 το πρωί, στον ναό του Αγίου Βασιλείου, στην περιοχή όπου η οικογένεια είχε ρίζες τις οποίες και διατήρησε. Με ευγένεια, αρχοντιά. Και πολύ χαμόγελο. Αλλά χωρίς τύχη.