«Καραγκιοζιλίκια» κατά της μάσκας και το 1918 με την ισπανική γρίπη! Οταν στην Πάτρα πέθαιναν… 40 κάθε μέρα | dete

«Καραγκιοζιλίκια» κατά της μάσκας και το 1918 με την ισπανική γρίπη! Οταν στην Πάτρα πέθαιναν... 40 κάθε μέρα

Η συνωμοσιολογία για τον κορωνοϊό και το «κίνημα κατά της μάσκας» δεν είναι πρωτοφανές φαινόμενο! Γιατί σ’ αυτόν τον πλανήτη δεν ανακαλύφθηκαν σήμερα... οι συνωμοσιολόγοι οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις (όπως σε αυτή της πανδημίας) είναι και επικίνδυνοι.
Εκατόν δύο χρόνια πριν, το φθινόπωρο του1918, καθώς η ισπανική γρίπη σάρωνε τον κόσμο, ένα κίνημα κατά της μάσκας στο Σαν Φρανσίσκο είχε τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά. Έλειπαν μόνο τα social media, αλλά υπήρχαν τα πλακάτ. ΤοAnti-Mask League of San Francisco θεωρείται ο πρόγονος για τα σημερινά «καραγκιοζιλίκια».
Ένα κράμα fake news, συνωμοσιολογίας, δοξασιών, απίθανων θεωριών, άγνοιας σαρώνει ξανά ένα τμήμα του πληθυσμού αυτού του πλανήτη.
To ζήτημα είναι ότι βρίσκουν οπαδούς και σε σημαίνοντα πρόσωπα όπως πρόσφατα ο σπουδαίος διανοητής Μπερνάρ Ανρί Λεβί που δήλωσε ότι το μέτρο «της κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι άκρως απάνθρωπο και οξύμωρο ως έννοια» και ο αμφιλεγόμενος Σλοβάκος φιλόσοφος Σλάβοϊ Ζίζεκ που είπε ότι «ένα νέο είδος κομμουνισμού θα νικήσει τον ιό» αλλά και ο Ιταλός διανοητής Τζόρτζιο Αγκάμπεν που έσπευσε να επικρίνει την ιταλική κυβέρνηση για την επιβολή περιοριστικών μέτρων, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο «καταστρατηγεί κάθε έννοια δημοκρατίας».
Η ισπανική γρίπη ήταν πανδημία η οποία εκδηλώθηκε το 1918 και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 21.640.000 ανθρώπων ή, κατ' άλλους υπολογισμούς, 50έως 100.000.000 ανθρώπων.
Ο ιός μεταπήδησε από τα πτηνά στον άνθρωπο και στη συνέχεια άρχισε να μεταδίδεται μεταξύ των ίδιων των ανθρώπων. Αρχικά οι γιατροί δεν κατάλαβαν ότι είχαν να κάνουν με μια φονική πανδημία και δεν πρότειναν κανένα προληπτικό μέτρο. Σημαντικό χαρακτηριστικό της ασθένειας ήταν ότι μόλυνε κυρίως νεαρά άτομα, τα οποία συνήθως δεν περιλαμβάνονται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Πολλά από τα άτομα που προσβάλλονταν από τη γρίπη πέθαιναν μέσα ένα 24ωρο. Η ισπανική γρίπη πιθανότατα προήλθε από την Άπω Ανατολή, ονομάστηκε όμως έτσι επειδή οι πρώτες αναφορές για την
πανδημία προήλθαν από τον Τύπο της Ισπανίας, η οποία δεν συμμετείχε στον πόλεμο.
Ο θάνατος επερχόταν από οξύ φλεγμονώδες πνευμονικό οίδημα, αιμορραγική πνευμονίτιδα ή πνευμονία με οξύ αιμορραγικό οίδημα. Παρατηρούνταν κυάνωση του δέρματος ιδιαίτερα γύρω από το πρόσωπο, στο στόμα, στον λαιμό και στα δάκτυλα.
Στη νεκροψία οι βάσεις των πνευμόνων ήταν περισσότερο προσβεβλημένες και οι θωρακικές κοιλότητες περιείχαν ανοικτό καφέ ή κίτρινο ως σκούρο κόκκινο υγρό. Τα πρώτα κρούσματά της εκδηλώθηκαν στη Γαλλία τον Απρίλιο του 1918 ανάμεσα στα βρετανικά συντάγματα που στάθμευαν στη Ρουέν και στο Βιμερέ. Καθώς μετακινούνταν τα στρατεύματα, μετακινούνταν και η ασθένεια. Έτσι τον Μάιο επεκτάθηκε σε όλη τη Γαλλία και στην Ιταλία, στη Μεγάλη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη Γερμανία εισήλθε με τους αιχμαλώτους που είχαν συλλάβει. Τον Ιούνιο η πανδημία έφτασε στις Ινδίες,τον Ιούλιο στη Νέα Ζηλανδία και τον Αύγουστο στη Νότιο Αφρική.
Έως τον Ιανουάριο του 1919 η Αυστραλία κατόρθωσε να μην πληγεί λόγω μιας αυστηρής καραντίνας. Στις 10 Ιουλίου του 1918 160.000 κρούσματα έπληξαν το Βερολίνο. Στη Μεγάλη Βρετανία η γρίπη προκάλεσε τον θάνατο 220.000ανθρώπων, στις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώθηκαν πάνω από 550.000 θάνατοι, ενώ στην Ιαπωνία περί τα 250.000 θύματα και στις Ινδίες τα πέντε εκατομμύρια.

Πρώτος νεκρός στην Πάτρα– Πέθαιναν 40 κάθε μέρα στην πόλη!

Σύμφωνα με καταγραφές, η ισπανική γρίπη έφτασεκαι στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1918 και το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στην Πάτρα. Οι φήμες που κυκλοφόρησαν ήθελαν υπεύθυνα για την εξάπλωση της γρίπης στην Πάτρα, κάποια πακέτα συσκευασμένου καπνού που έφτασαν από τη Θεσσαλονίκη. Λέγεται ότι ο διευθυντής του καπνοκοπτηρίου της Πάτρας και ορισμένοι εργάτες που ήταν παρόντες κατά το άνοιγμα των πακέτων, νόσησαν καιδύο από αυτούς πέθαναν. Τραγική ειρωνία! Και ο πρώτος νεκρός από τον Covid19 στην Πάτρα ήταν: ο περιφερειακός σύμβουλος Μανώλης Αγιομυριανάκης.
Το δεύτερο κύμα της γρίπης, αυτό που ξεκίνησε τον Αύγουστο και κορυφώθηκε τον Οκτώβριο, τον μήνα με τα περισσότερα θύματα παγκοσμίως, είναι αυτό που θα χτυπήσει και την Ελλάδα. Στις 16 Οκτωβρίου το υπουργείο Εσωτερικών
αναφέρει ότι στην Πάτρα υπάρχουν πολλοί θάνατοι, στην Αθήνα όμως η γρίπη δεν έχει επιδημικό χαρακτήρα. Παρ' όλα αυτά και για λόγους πρόληψης διατάσσει το κλείσιμο των σχολείων.
Σε αντιπαραβολή μάλιστα αναφέρει τα θύματα της Βαρκελώνης σύμφωνα με τον Έλληνα πρεσβευτή εκεί, όπου σε διάστημα 25ημερών έχασαν τη ζωή τους 5.100 άτομα. Μόλις δύο ημέρες μετά επιβάλλονται νέα μέτρα. Αναβάλλεται η έναρξη των μαθημάτων του Πανεπιστημίου, κλείνει το Ωδείο, διακόπτονται οι συνεδριάσεις των δικαστηρίων. Κλείνουν τα καφενεία της πλατείας Ομονοίας, διατάσσεται να ληφθεί πρόνοια για την αραίωση των πελατών των στιλβωτών υποδημάτων και στους ιδιοκτήτες των κινηματογράφων να επιτρέπουν μόνο τους μισούς θεατές.
Επιπλέον, δίνονται άδειες για κατ' οίκον νοσηλεία, ενώ γίνεται έκκληση προς το υπουργείο Επισιτισμού για διανομή μεγαλύτερων ποσοτήτων τροφίμων «προς βελτίωση της διαίτης του Λαού».
Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα υπάρχουν επίσης κρούσματα στον Βόλο, την Αρτα, τον Τύρναβο και τη Λάρισα, με την Πάτρα να συνεχίζει να βρίσκεται σε έξαρση με 47 θανάτους την ημέρα και τα Ιωάννινα με 40.Οι άνθρωποι πεθαίνουν ξαφνικά εκεί που τρώνε, που κάθονται, που προσεύχονται. Μάνες, πατεράδες και γιαγιάδες κουβαλάνε τα φέρετρα των παιδιών, ενώ την άλλη μέρα πέφτουν άψυχοι και εκείνοι. Μέσα σε μερικές ημέρες το βασικό πρόβλημα είναι το κουβάλημα των νεκρών. Παιδιά μεταφέρονται μέσα σε σκάφες και κοφίνια, κόρες και παλικάρια πάνω σε σκάλες και πόρτες. Το νεκροταφείο γεμίζει, οι εκκλησίες το ίδιο. Δεν έχουν φάρμακα, δεν έχουν τρόφιμα. Σύντομα το θανατικό και ο φόβος οδηγούν στην τρέλα και την απελπισία. Στις 15 Νοεμβρίου η γρίπη δεν έχει κανένα κρούσμα στην Πάτρα, την Κέρκυρα, έχει στασιμότητα σε Αθήνα και Πειραιά, ενώ βρίσκεται ακόμη σε ένταση σε Ανατολική Μακεδονία, Ζάκυνθο, Ήπειρο, Νάξο, Άρτα και τη Σκύρο, χωρίς όμως να μετρά τόσα θύματα.