Πάτρα: Η πανδημία έριξε την παραβατικότητα – Μειώθηκε η φοροδιαφυγή | dete

Πάτρα: Η πανδημία έριξε την παραβατικότητα - Μειώθηκε η φοροδιαφυγή

Βαριά χρηματικά πρόστιμα, λουκέτα έως και 20 μήνες αλλά και «αφαίρεση» ΑΦΜ για όσους «πειράζουν» τις ταμειακές μηχανές για να σβήνουν συναλλαγές και τζίρους, δεν τηρούν βιβλία και δεν εκδίδουν αποδείξεις, προβλέπει το νέο αυστηρότερο ποινολόγιο της εφορίας.
Η ΑΑΔΕ, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα που είχε χαμηλώσει τον πήχη των ελέγχων στην αγορά, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ζητά από τις κατά τόπους οικονομικές υπηρεσίες, να βγουν ξανά στο «κυνήγι» της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεργεία της Α΄ΔΟΥ Πατρών, επιδίδονται ξανά σε επιτόπιους προληπτικούς ελέγχους, παραμένοντας ωστόσο ακόμα στα όρια της διοικητικής περιφέρειας Αχαΐας, προκειμένου να μειωθεί η έκθεση των εφοριακών στον κίνδυνο μετάδοσης κορονοϊού.
Παρ΄όλα αυτά, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχουν γίνει πάνω από 350 επιτόπιους προληπτικούς ελέγχους με την παραβατικότητα, να διατηρείται, ευτυχώς, σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα (32% τον Ιούλιο και 25% τον Αύγουστο). Ο λόγος είναι φυσικά, ο πολύ μειωμένος τζίρος των επιχειρήσεων.
Οι συνηθέστερες παραβάσεις, αφορούν φυσικά, σε μη έκδοση παραστατικών, μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων και μη απόδοση ΦΠΑ.
Οπως σημείωσε ο διευθυντής της Α΄ΔΟΥ Πατρών, Κωνσταντίνος Παπαθανασόπουλος, οι ποινές που προβλέπονται στο νέο ποινολόγιο της ΑΑΔΕ, θα είναι πολύ αυστηρές, γι΄αυτό και οι φορολογούμενοι οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί.
Ενδεικτικά, με την ενεργοποίηση των νέων διατάξεων οι παραβάτες θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις εξής κυρώσεις:
1. «Πειραγμένες» ταμειακές μηχανές: Αναστολή λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων, από 2 έως και 20 μήνες ανάλογα με την σοβαρότητα της παράβασης, πρόστιμο 100.000 ευρώ, αναστολή χρήσης ή απενεργοποίηση ΑΦΜ.
2. Μη τήρηση λογιστικών βιβλίων και αρχείων ταμειακών μηχανών: Πρόστιμα έως και το 15% των εσόδων της επιχείρησης για κάθε έτος, όπου διαπιστώνεται παράβαση, με ελάχιστο ποσό ανά έτος τα 10.000 ευρώ για απλογραφικά και 30.000 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία.
3. Μη υποβολή φορολογικής δήλωσης: Για τα τρία τελευταία χρόνια, το πρόστιμο είναι κατ΄ ελάχιστον 30.000 ευρώ για τα απλογραφικά βιβλία και 50.000 ευρώ για τα διπλογραφικά.
πηγη: εφ. Πελοπόννησος