Πάτρα – Εκπτώσεις: Πρεμιέρα με προσδοκίες | dete

Πάτρα - Εκπτώσεις: Πρεμιέρα με προσδοκίες

Με υψηλές προσδοκίες άρχισαν από χθες και επίσημα, οι χειμερινές εκπτώσεις στην τοπική αγορά, η οποία ήδη έχει μπει στο παιχνίδι μειώσεων τιμών με διάφορες προσφορές, από την προηγούμενη εβδομάδα.
Το ενδιαφέρον των καταναλωτών ωστόσο παραμένει υποτονικό, αφού η αγορα εξέρχεται από μια δύσκολη εοραστική περίοδο, κατά την οποία καταγράφηκαν αρνητικά ποσοστά.
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά της Πάτρας, επιχειρεί να ανατρέψει το σε βάρος της κλίμα, ωστόσο τίποτα δεν υποδηλώνει ότι μπορεί να επιστρέψει στις παλιές, καλές εποχές του παρελθόντος.
Συγκεκριμένα, ο χριστουγεννιάτικος τζίρος κινήθηκε χαμηλότερα, κατά περίπου 30%, για τις μισές επιχειρήσεις της Πάτρας.
Ο κλάδος που επλήγη περισσότερο ήταν η ένδυση/υπόδηση και κυρίως το άλλο λιανικό εμπόριο (βιβλία, αθλητικός εξοπλισμός, παιχνίδια, καλλυντικά, άνθη-φυτά κ.ά.), ενώ αυτός των τροφίμων ποτών είχε σχετικά τις μικρότερες απώλειες με τα σούπερ μάρκετ να καταγράφουν μικρή αύξηση (1,5%).
Χθες, κατά την πρώτη ημέρα των χειμερινών εκπτώσεων, η κίνηση στην αγορά, ήταν περισσότερο διερευνητική, ωστόσο με βάση την πρόγνωση του καιρού και τις μεγάλες πιθανότητες έντονων βροχοπτώσεων το προσεχές διάστημα, ο πήχης κατεβαίνει, τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα.
Οι εκπτώσεις, κυμαίνονταν από 20% έως 50% και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 70%. Στα είδη ένδυσης, κατά μέσο όρο, οι εκπτώσεις κυμαίνονται στο 30% ως 40%, στα παπούτσια από 20% - 30% και στα είδη σπιτιού επίσης από 20% ως 30%.
Ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πάτρας καλεί το καταναλωτικό κοινό να επωφεληθεί της εκπτωτικής περιόδου δείχνοντας για ακόμη μία φορά την εμπιστοσύνη του στις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις που θα προσφέρουν προϊόντα ποιότητας σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές.
Στο διάστημα αυτό, δίνεται από τον νόμο η δυνατότητα της προαιρετικής λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.
Ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών υπενθυμίζει ότι είναι κάθετα αντίθετος στην λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ζητώντας για μια ακόμη φορά, την καθιέρωση μόνο τριών κυριακάτικων ανοιγμάτων, (παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, Κυριακή των Βαΐων) και συνταγματική κατοχύρωση της αργίας των υπόλοιπων Κυριακών.
«Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα επιφέρει περισσότερα λουκέτα, ανεργία, ύφεση, οξύτερη κρίση και αθέμιτο ανταγωνισμό από τις ξένες πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα» σημειώνει.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ