Πάτρα: Αρχίζει η λειτουργία του υπνωτηρίου αστέγων – Κατά μέσο όρο θα φιλοξενούνται 25 άτομα | dete

Πάτρα: Αρχίζει η λειτουργία του υπνωτηρίου αστέγων - Κατά μέσο όρο θα φιλοξενούνται 25 άτομα

Στην προσπάθεια να διασφαλιστεί ένα μονιμότερο κατάλυμα για την ιδιαίτερα ευπαθή ομάδα των αστέγων, ο δήμος Πατρέων προχώρησε στη δημιουργία του πρώτου υπνωτηρίου αστέγων στην πόλη, το οποίο αναμένεται να εγκαινιαστεί ως το τέλος του χρόνου.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του δήμου Θεόδωρος Τουλγαρίδης κατά μέσο όρο το μήνα φιλοξενούνται στην πανσιόν 25 άτομα και οι οποίοι ως το τέλος του χρόνου θα μεταφερθούν στον χώρο που ετοιμάζεται στην Γούναρη και Μπουκαούρη. Ο αριθμός που φιλοξενείται στην πανσιόν μειώνεται όπως είναι αναμενόμενο το καλοκαίρι και αυξάνεται το χειμώνα.

Υπενθυμίζεται ότι παρουσία του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, είχε υπογραφεί στις 31/5/2019 στο Δημαρχείο από τον Πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Θόδωρο Τουλγαρίδη, και τον εκπρόσωπο της Ιεράς Μονής Ομπλού, Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο, το συμφωνητικό μίσθωσης, από τον Δήμο, του κτιρίου που θα στεγάσει το υπνωτήριο – ξενώνα αστέγων, το οποίο βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Δημ. Γούναρη και Μπουκαούρη.

Πέρα από την επέκταση του αριθμού των φιλοξενούμενων, ο χώρος προορίζεται και για άλλες υπηρεσίες, που θα καθοριστούν με απόφαση του Δ.Σ του Κοινωνικού Οργανισμού.

Ο αριθμός των αστέγων, με βάση τουλάχιστον τις φετινές αιτήσεις για το σχετικό επίδομα φτάνει τις 800, με τις μισές να έχουν εγκριθεί ως τώρα. Χωρίς σαφώς να λύνει το πρόβλημα, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με την έλλειψη στεγαστικής πολιτικής προς όφελος του λαού, την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό που γεννά το ίδιο το εκμεταλλευτικό κοινωνικό σύστημα, ο ξενώνας προσφέρει μια ανάσα ανακούφισης σε ανθρώπους που έχουν απόλυτη ανάγκη ακόμα και από αυτή τη στοιχειώδη παροχή.

Το κοινωνικό πρόσωπο του δήμου έχει φανεί και σε άλλες δράσεις, όπως η τράπεζα τροφίμων και το βαν ζεστού φαγητού και διανομής σε σχολεία, δομές και παιδικούς σταθμούς σε 13 σημεία σε ολόκληρη την πόλη.