Πάτρα: Αλλαγή χρόνου στα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια για πάνω από 100 μετανάστες | dete

Πάτρα: Αλλαγή χρόνου στα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια για πάνω από 100 μετανάστες

 

Πάνω από 100 μετανάστες ζουν αυτές τις μέρες περιφερόμενοι στα εγκαταλειμμένα εργοστάσια της παραλιακής ζώνης της Πάτρας, μπροστά από το νέο λιμάνι.

Άνθρωποι που περιφέρονται ανάμεσα στα ερείπια και προσπαθούν να βρουν τρόπους για να γλιτώσουν και να προστατευτούν από το κρύο. Πρόκειται για μετανάστες που δεν έχουν τα απαραίτητα χαρτιά και που ελπίζουν κάποια στιγμή να ταξιδέψουν λαθραία από το λιμάνι της Πάτρας στην Ιταλία και από εκεί στην κεντρική Ευρώπη.

Οι μετανάστες έχουν βρει καταφύγιο στο παλιό Τελωνείο μπροστά από το νέο λιμάνι, σε ένα κτίριο ετοιμόρροπο που εκεί μέσα δεν μπορεί να ζήσει άνθρωπος, ενώ συχνάζουν στα πρώην εργοστάσια της Πειραϊκής Πατραϊκής και του Λαδόπουλου, με κίνδυνο όμως να προσαχθούν αφού οι κανόνες είναι συγκεκριμένοι και οι περιπολίες της αστυνομίας είναι αρκετά συχνές.

Οι άνθρωποι αυτοί ζουν χωρίς καμία φροντίδα και χωρίς να υπάρχει καμία προοπτική για αυτούς από την στιγμή που ακόμα και να κάνουν αίτηση για άσυλο, οι διαδικασίες προχωρούν με τόση καθυστέρηση που θα πρέπει να περιμένουν για χρόνια για να περάσουν από την περίφημη πλέον συνέντευξη που θα τους δώσει το πολυπόθητο χαρτί για να έχουν δικαίωμα διαμονής στην χώρα.

Παράλληλα, χωρίς ΑΜΚΑ, με τον νέο νόμο που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση, δεν έχουν πια ούτε δικαίωμα περίθαλψης. Οι άνθρωποι αυτοί έτσι ζουν μέσα χάρη στην βοήθεια των εθελοντών και των αλληλέγγυων της Πάτρας, αλλά και τον δήμο που τους παρέχει καθημερινά ένα πιάτο φαγητό, κρατώντας τους έτσι ζωντανούς.