Πάπας Φραγκίσκος: Οι φτωχοί θα πρέπει να πάρουν πρώτοι το εμβόλιο κατά της Covid-19

26.09.2020 / 18:14
γκο-1-66

Τα φτωχότερα και τα ασθενέστερα μέλη της κοινωνίας θα πρέπει να είναι κατά προτίμηση εκείνα που θα λάβουν θεραπεία, όταν θα είναι έτοιμο ένα εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, είπε ο πάπας Φραγκίσκος ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Μιλώντας από το Βατικανό, σε ένα βιντεομήνυμα προς τα ΗΕ, ο Φραγκίσκος υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη να προκριθεί η δημόσια υγεία και να διασφαλιστεί η πρόσβαση στα εμβόλια.

«Εάν κάποιος θα πρέπει να προτιμηθεί, ας είναι οι φτωχότεροι, οι πιο ευάλωτοι, εκείνοι που τόσο συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με τις διακρίσεις, διότι δεν έχουν ούτε ισχύ ούτε οικονομικούς πόρους», τόνισε.

Όπως σημείωσε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, οι πλούσιες χώρες δεν θα πρέπει να συσσωρεύουν τα εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί εναντίον του «εθνικισμού του εμβολίου», προτρέποντας τις χώρες να ενταχθούν σε μια παγκόσμια συνθήκη για να μοιράζονται τα εμβόλια με τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του, ο Φραγκίσκος επανέλαβε την έκκληση προς τις πλούσιες χώρες να μειώσουν ή να χαρίσουν τα χρέη που βαρύνουν τις φτωχές χώρες.

Ζήτησε να γίνουν αλλαγές στους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς θεσμούς προκειμένου να μπορέσουν να «ανταποκριθούν ταχύτερα στην ραγδαία αυξανόμενη ανισότητα μεταξύ των σούπερ-πλουσίων και των μόνιμα φτωχών».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα