«Πάγωσαν» τα Καλάβρυτα – Ο κορωνοϊός έβγαλε εκτός τουριστικής τροχιάς τον κορυφαίο ορεινό προορισμό | dete

«Πάγωσαν» τα Καλάβρυτα - Ο κορωνοϊός έβγαλε εκτός τουριστικής τροχιάς τον κορυφαίο ορεινό προορισμό

Μόνο στραβή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η φετινή χρονιά για τους ξενοδόχους και τον τουρισμό των Καλαβρύτων σε ό,τι αφορά προς το παρόν για τη χειμερινή σεζόν που είναι και το δυνατό τους σημείο. Ο κορωνοϊός έβγαλε εκτός της τουριστικής τροχιάς έναν από τους κορυφαίους ορεινούς προορισμούς της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης ξενοδόχων Καλαβρύτων, Κωνσταντίνο Δαφαλιά μόνο τον μήνα Μάρτιο, λίγο πριν δηλαδή τα ξενοδοχεία κλείσουν, η πτώση της τουριστικής κίνησης, με βάση τις κρατήσεις των ξενοδοχείων, έφτανε το 80%.

Χάθηκε η χρονιά- Μηδέν κρατήσεις για Ιούνιο- Ιούλιο

Πλέον τώρα που τα ξενοδοχεία από την 1 Ιουνίου ετοιμάζονται να λειτουργήσουν εκ νέου,  για τα Καλάβρυτα έχει χαθεί η χρονιά, καθώς κατά παράδοση η  τουριστική κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες στους ορεινούς προορισμούς είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Πόσο μάλλον το φετινό καλοκαίρι στην μετά πανδημίας εποχή. «Οι κρατήσεις για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο είναι μηδαμινές, δεν υπάρχουν»  τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Δαφαλιάς. «Το μόνο θετικό είναι ότι υπάρχει ένα μικρό ενδιαφέρον για τον Αύγουστο από την Ελλάδα και από το εξωτερικό».

Ελπίζουν στον Οδοντωτό

Αλήθεια τι μπορεί να περιμένουν πλέον οι ξενοδόχοι σε ένα μέρος όπως τα Καλάβρυτα τώρα που ξεκινάει και πάλι ο τουρισμό; Ένα σημαντικό ποσοστό των ξενοδόχων της περιοχής δεν θα ανοίξει το καλοκαίρι.

Ελπίζουν όμως στον Οδοντωτό, το τραινάκι που αποτελεί την βασική ατραξιόν για τον τουρισμό των Καλαβρύτων τους καλοκαιρινούς μήνες, κερδίζοντας το ενδιαφέρον των ξένων τουριστών, μέσα από την μαγική του διαδρομή  Διακοπτό – Καλάβρυτα, διασχίζοντας την καρδιά του Βουραϊκού.

Για την ώρα ο Οδοντωτός είναι εκτός λειτουργίας εξαιτίας της πανδημίας. Ακούγεται ωστόσο ότι θα λειτουργήσει και πάλι την 1η Ιουνίου μαζί με την γραμμή του σύγχρονου τρένου που θα φτάσει από το Κιάτο στο Αίγιο. Ο κ. Δαφαλιάς βλέπει τόσο μέσα από την λειτουργία του προαστιακού, όσο και μέσα από τον οδοντωτό, μία σημαντική βοήθεια για τον τουρισμό της περιοχής, σε μία δύσκολη κατά τα άλλα περίοδο.

Οι επισκέπτες που θα θελήσουν να ανέβουν στον οδοντωτό θα μπορούν πλέον να φτάσουν εύκολα στο Διακοπτό από την Αθήνα ή και από άλλους ενδιάμεσους προορισμούς και το γεγονός αυτό θα βοηθήσει σίγουρα στην άνοδο της κίνησης για το αγαπημένο και ιστορικό τραινάκι, ενώ μέσα από τον Οδοντωτό ο επισκέπτης – τουρίστας θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί και για άλλα σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής.

Το βάρος τους όμως οι ξενοδόχοι των Καλαβρύτων για την μετά την πανδημία εποχή το ρίχνουν στη νέα χειμερινή σεζόν οπότε και  θα παιχτούν πολλά για το μέλλον του τουρισμού της περιοχής. «Ας μην γελιόμαστε. Το σημαντικότερα για μας είναι να έχει βρεθεί μέχρι τότε ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ή με κάποιον τρόπο να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στον υγειονομικό τομέα.

Από εκεί θα κριθούν πολλά. Αν όχι τότε σίγουρα τα Καλάβρυτα, αλλά και γενικότερα οι ορεινοί χειμερινοί προορισμοί που στηρίζονται στον εγχώριο τουρισμό κυρίως και όχι στους εισερχόμενους επισκέπτες, θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σημαντικό πρόβλημα».

 

Δεν υπάρχουν γιατροί

 

Στις πτυχές του προβλήματος βρίσκεται και το γεγονός ότι στα Καλάβρυτα δεν υπάρχουν ιδιώτες γιατροί. «Είναι ένα θέμα για το οποίο είναι αναγκαίο να βρεθεί μία λύση, είτε μέσα από μία συνεργασία με το νοσοκομείο Καλαβρύτων, είτε με κάποιον άλλο τρόπο».

Πάντως και η νέα χειμερινή σεζόν αναμένεται να είναι δύσκολη για τα Καλάβρυτα, αν και οι επαγγελματίες ευελπιστούν ότι δεν θα είναι- τουλάχιστον- τόσο «μαύρη» όσο αυτή που πέρασε. Βλέπετε,  ο κορωνοϊός βρήκε τα Καλάβρυτα σε μία περίοδο που η κίνηση ετοιμαζόταν να πάρει τα πάνω της, μετά από μία μικρή πτώση (σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά)  που είχε σημειωθεί τις εορταστικές μέρες.  Και ενώ η κίνηση ξεκίνησε να κυμαίνεται σε ένα σχετικά καλό επίπεδο για τα δεδομένα των Καλαβρύτων, ήρθε η  πανδημία και «σάρωσε» τα πάντα.

Οι ξενοδόχοι της Αχαΐας, τα μέτρα και οι προσδοκίες

Στο μεταξύ, αγανάκτηση υπάρχει στον τουριστικό κλάδο και στους ξενοδόχους για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης ξενοδόχων Αχαΐας όλα τα αιτήματα των επαγγελματιών ξενοδόχων – που αφορούν δηλαδή απευθείας τον κλάδο τους – δεν εισακούστηκαν από την κυβέρνηση. Ο Δημήτρης Διαμαντόπουλος τονίζει:

«Ούτε μείωση του ΦΠΑ που είχαμε ζητήσει είδαμε, ούτε στις ασφαλιστικές εισφορές. Το μόνο που έχουμε πάρει έως τώρα ο κλάδος είναι διάφορες μορφές δανείων, είτε αυτά λέγονται επιστρεπτέα προκαταβολή, είτε κεφάλαιο κίνησης τα οποία δεν μπορούν ουσιαστικά να μας βοηθήσουν, πόσο μάλλον όταν το επιτόκιο είναι της τάξεως του 7% και πάνω.

Περιμένουμε να διαπιστώσει η κυβέρνηση το κενό που έχει αφήσει σε όλο αυτό το πακέτο των ελαφρύνσεων της πανδημίας, για ένα κλάδο όπως είναι ο τουρισμός και τα ξενοδοχεία που έχουν προσφέρει τόσο πολλά στην εθνική οικονομία».

Ωστόσο, ο κ. Διαμαντόπουλος παραδέχεται ότι υπήρχαν και ορισμένα θετικά που έχουν κυρίως με τους εργαζομένους. «Οι εργαζόμενοι θα παίρνουν το επίδομα τους, με τη βοήθεια του κράτους,  ενώ θετικό είναι και το ότι καλύπτονται έτσι οι εισφορές τους για να παίρνουν το ταμείο ανεργίας και τους χειμερινούς μήνες».

Θετικό είναι επίσης ότι δόθηκε επιτέλους μία οριστική ημερομηνία για το πότε ανοίγουν τα ξενοδοχεία (1 Ιουνίου τα 12μήνα, 15 Ιουνίου τα εποχικά), αλλά και ότι από την 1η Ιουλίου ξεκινούν οι πτήσεις από το εξωτερικό, κάτι που θα δώσει πνοή στον τουρισμό αφού το 90% των τουριστών έρχονται στην χώρα με το αεροπλάνο.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι έφτασε στα ξενοδοχεία το πρωτόκολλο υγιεινής που αναφέρει τον τρόπο λειτουργία τους. Σύμφωνα με μία πρώτη εντύπωση δεν υπάρχουν τόσο αυστηροί περιοριστικοί όροι και κανόνες που να δυσκολεύουν την λειτουργία των ξενοδοχείων, ωστόσο, γίνονται κάποιες συστάσεις από τους ειδικούς που αφορούν την καθαριότητα , οι περισσότερες εκ των οποίων γίνονται έτσι και αλλιώς από τους ξενοδόχους.

Κ.Α.