Ο Dr Τάκης Σαλονικίδης φέρνει την επανάσταση στα… πόδια σας, εξαφανίζοντας αναίμακτα τις παθήσεις των κάτω άκρων σε λίγα λεπτά | dete

Ο Dr Τάκης Σαλονικίδης φέρνει την επανάσταση στα… πόδια σας, εξαφανίζοντας αναίμακτα τις παθήσεις των κάτω άκρων σε λίγα λεπτά

Μια επαναστατική  μέθοδος, αναίμακτη και ανώδυνη,  αλλάζει τα δεδομένα για όσους ταλαιπωρούνται από  παθολογικές ή αισθητικές παθήσεις των κάτω άκρων, βελτιώνοντας άμεσα την ποιότητα της ζωής τους.

Πρόκειται για τη διαδερμική τεχνική PBS η οποία κάνει τον γύρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και του διαδικτύου με ιδιαίτερα θετικά σχόλια, ενώ το ενδιαφέρον των πασχόντων συνεχώς εντείνεται σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Η PBS εφαρμόζεται αποκλειστικά από τον  ορθοπεδικό Dr. Τάκη Σαλονικίδη,  σε πολλές κλινικές της Ελλάδας, με απόλυτη επιτυχία και άμεση επίλυση χρόνιων προβλημάτων,  γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή.

Πρόκειται για την εξέλιξη της διαδερμικής τεχνικής που εφαρμόζεται στην Ιταλία εδώ και 15 χρόνια.

PBS, η οποία είναι η τελευταία επαναστατική εκδοχή διαδερμικής τεχνικής, εφαρμόζεται τα τελευταία 5 περίπου χρόνια και σε άλλες χώρες, πλην της Ιταλίας, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αποκλειστικά από τον κ. Σαλονικίδη.

Από την ομάδα εφαρμογής της συγκεκριμένης τεχνικής, έχουν αντιμετωπιστεί πάνω από 75.000 περιστατικά με άριστα αποτελέσματα που ξεπερνούν το 98%.

Η PBS προέρχεται από τα αρχικά Percutaneous Bianchi System. Ο Dr. Andrea Bianchi είναι ο εμπνευστής της τελειοποίησης της μεθόδου διαδερμικής χειρουργικής στο πόδι, και από το 2015 δημιούργησε την ομάδα PBS (www.allucevalgopbs.it) της οποίας είναι μέλος και ο Dr. Παναγιώτης Σαλονικίδης (www.hellaspbs.gr), ο οποίος χειρουργούσε και στην Ιταλία  μέχρι τέλος του 2018, ενώ  πλέον είναι στην Ελλάδα  ο μοναδικός εφαρμοστής της μεθόδου  με την πλήρη έγκριση της ομάδας στην οποία παραμένει μέχρι και σήμερα.
Αξιοσημείωτο δε είναι και το ότι πολλοί ασθενείς σε ζωντανές εκπομπές ανέφεραν τις καλύτερες των εντυπώσεων για επέμβαση με αυτήν την τεχνική από τον γιατρό.

H  PBS αφορά όλες της παθήσεις του άκρου ποδός όπως κότσι, μεταταρσαλγία (πτώση μεταταρσίων) σφυροδακτυλία και μερικές άλλες σπανιότερες.

Ο Dr Τάκης Σαλονικίδης, μας μιλάει για την επαναστατική αυτή μέθοδο και τα πλεονεκτήματά της.

Με ποιο τρόπο προσεγγίζει τις παθήσεις του άκρου ποδός η νέα αυτή τεχνική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα εσείς;

«Ο τρόπος είναι απλός πλέον με αυτήν την τεχνική που διορθώνει το πρόβλημα μέσα από μικρές «τρυπούλες» 2-3 χιλιοστών  περίπου και όχι τομές, στα σημεία όπου χρειάζεται, εισάγοντας, υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο, ειδικά εργαλεία-φρέζες για να επιτύχουμε τα επιθυμητά κατάγματα στα οστά που πρέπει, με ακρίβεια καθώς και τενοτομές με ειδικές βελόνες».

Ποια η διαφορά αυτής της νέας τεχνικής από τις παλαιές τεχνικές; 
«Η διαφορά έγκειται σε πολλά σημεία.  Επιγραμματικά:

  • Μείωση χειρουργικού χρόνου (μόνον λίγα λεπτά)
  • Δεν υπάρχει χρήση υλικών (όπως βίδες, πλάκες, σύρματα κλπ.)
  • Γίνεται με περιοχική αναισθησία (τοπική)
  • Ελαχιστοποιείται σε χρόνο και ένταση ο πόνος
  • Ελάχιστη παραμονή στην κλινική (μόνον λίγες ώρες)
  • Δεν υπάρχουν ουλές μετεγχειρητικά
  • Άμεση και πλήρης φόρτιση μία ώρα μετά την επέμβαση
  • Δεν χρησιμοποιεί ο ασθενής νάρθηκες, βακτηρίες, κλπ
  • Γρήγορη επανένταξη στην καθημερινότητα
  • Περιορισμένη χρήση αναλγητικών (Depon, Panadol)

 

Πώς εξετάζεται ένας ασθενής; Πότε χειρουργείται;
Χειρουργείται και για λόγους αισθητικής;
Υπάρχει συντηρητική αγωγή;

«Η εξέταση του ασθενούς γίνεται με καλή παρατήρηση του ποδιού και της στάσης του ασθενούς και ακτινογραφίες. Χειρουργώ πόδια πού πάσχουν δηλ. πονούν. Για αισθητικούς λόγους μόνον όταν υπάρχει σοβαρός λόγος (επάγγελμα, νέες κοπέλες κ.λ.π)
Όσο αφορά την συντηρητική αγωγή βεβαίως σε μερικούς ασθενείς μπορούμε να κατασκευάσουμε ειδικά πέλματα με μια ειδική προεργασία.παθολογίας ή μη. Σε αυτές τις τελευταίες περιπτώσεις υπάρχουν τα προαναφερθέντα ειδικά πέλματα».

 

Πόσο διαρκεί μια τέτοια επέμβαση, Τι γίνεται με τον πόνο μετά, τι αναισθησία χρησιμοποιείτε και πως είναι η ανάρρωση;

«Η διάρκεια του χειρουργείου είναι πολύ μικρή (π.χ. για κότσι 10 περίπου λεπτά).

Ο πόνος μετά το χειρουργείο είναι πολύ μέτριος και αντιμετωπίζεται με depon ή Panadol. Πολλοί ασθενείς δεν παίρνουν και τίποτε.
Η αναισθησία είναι τοπική (μπλοκ) και ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική μετά από 1-2 ώρες».

Είναι γνωστό γιατρέ, ότι πολλοί χειρουργούνται και μετά από λίγα χρόνια το κότσι ξαναγίνεται. Αληθεύει αυτό;

Με την τεχνική αυτή την P.B.S. (percutaneous Bianchi System) θα σας πω κατηγορηματικά ΟΧΙ. Αυτό όντως συνέβαινε με τις παλιές τεχνικές τις «ανοικτές» δηλ.  την κλασσική παλαιά μεθοδο».

 

Χειρουργούνται 2 πόδια συγχρόνως στον ίδιο ασθενή;
 
«Πρακτικά είναι εφικτό και γίνεται αλλά όχι δυο κότσια μαζί γιατί τότε ο κίνδυνος κάποιας υποτροπής είναι αυξημένος όπως είδαμε από την εμπειρία μας».

 

Γιατρέ μου, επειδή χειρουργείτε σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα, που μπορεί να σας βρει κάποιος που ενδιαφέρεται.

«Κλινικές όπου εφαρμόζω αυτή την τεχνική στην Ελλάδα, είναι στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο και τα Χανιά.

Τηλ και επικοινωνία
Κιν. 6936764824
Γραμματείας: 2610464062 (καθημερινές 9-14).
Site: www.hellaspbs.gr
Mail; [email protected]
Τάκης Σαλονικίδης
Ορθοπεδικός χειρουργός