Ο Τσιόδρας στα χνάρια του Κρεμαστινού; | dete

Ο Τσιόδρας στα χνάρια του Κρεμαστινού;

Γράφει ο Αλχημιστής

 

Υπήρξε μια εποχή που οι Έλληνες κρέμονταν από τα χείλη του Δημήτρη Κρεμαστινού για να πληροφορηθούν τα νέα της πορείας της επιβαρυμένης υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου. Καλή ώρα όπως συμβαίνει με τον Σωτήρη Τσιόδρα, τον οποίο ακούμε με θρησκευτική ευλάβεια για τις εξελίξεις από το μέτωπο του κορωνοϊού.

Ο πρόσφατος θάνατος μιας εγνωσμένης προσωπικότητας της ιατρικής και της πολιτικής, καθολικής αποδοχής, προσφέρει απλόχερα το ερέθισμα για μια σύγκριση της με τον ιδιαίτερα δημοφιλή καθηγητή Λοιμωξιολογίας. Άραγε, ο Σωτήρης Τσιόδρας θα βαδίσει στα πολιτικά χνάρια του αείμνηστου Δημήτρη Κρεμαστινού;  Τα έως τώρα δεδομένα ενισχύουν την εκτίμηση αυτή, με τους δύο άνδρες να παρουσιάζουν εντυπωσιακές ομοιότητες ως προς τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία τους.    

Μετριοπαθής, προσηνής, με ιδιαίτερα φιλικό και ήπιο ύφος, όπως ακριβώς είναι και ο Τσιόδρας, ο Κρεμαστινός αποτέλεσε την «καρδιά» του Εθνικού Συστήματος Υγείας την περίοδο 1993 - 1996, ενώ υπήρξε πρωτοπόρος στην ειδικότητά του για τα εγχώρια ιατρικά δεδομένα. Όπως πρωτοπόρος στη δική του ειδικότητα είναι και ο Τσιόδρας.

Αναμφίβολα, η μετέπειτα πολιτική διαδρομή του  Κρεμαστινού  επισφραγίστηκε από τη γνωριμία του με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Όντας τότε Υφηγητής Καρδιολογίας, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Γεννηματά», ανέλαβε να παρακολουθήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου, και μάλιστα σε ένα κρίσιμο στάδιο.

Έως και τον θάνατο του, ο Κρεμαστινός δεν υπήρξε μόνο ο προσωπικός γιατρός του, αλλά και ένα από τα άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του. Και ήταν εκείνη την περίοδο που έγινε ευρέως γνωστός στο πανελλήνιο.

Αρνούμενος να  αποδεχθεί μια εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αν και ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974,  τελικά ανέλαβε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την περίοδο 1993 -1996, αφήνοντας το δικό του στίγμα και τη δική του παρακαταθήκη.

 

Με «όπλο» την υψηλή δημοτικότητα του

Δεν είναι λίγοι αυτοί που προβλέπουν ότι ο Τσιόδρας θα ακολουθήσει μια ανάλογη διαδρομή με τον Κρεμαστινό και θα τον δούμε να γίνεται σύντομα (κι αυτός) εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας.  

Το σχετικό σενάριο δίνει και παίρνει, έχοντας ως βάση το ορατό ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θελήσει να  αξιοποιήσει προς όφελος της κυβέρνησης του τον συμπαθή και λαοφιλή καθηγητή, αναθέτοντας του το υπουργείο Υγείας. Εάν τελικά συμβεί αυτό, θα συνιστά μια λογική και αναμενόμενη εξέλιξη.  

Είναι μια εντελώς διαφορετική συζήτηση αν ο ίδιος θα αποδεχθεί ή όχι μια τέτοια πρόταση, καθώς ενδεχομένως να μην θελήσει να εμπλακεί με υπουργικά καθήκοντα που μπορεί να «τσαλακώσουν» το προφίλ του, το οποίο έκτισε στις δύσκολες μέρες της καραντίνας, με το ανθρώπινο πρόσωπο του.            

 

Από την εφημερίδα "7 Μέρες Ενημέρωση"