Ο Τσίπρας δεν σήκωνε το τηλέφωνο στον Γιούνκερ-Τι έγινε όταν τελικά μίλησαν | dete

Ο Τσίπρας δεν σήκωνε το τηλέφωνο στον Γιούνκερ-Τι έγινε όταν τελικά μίλησαν

​Οι ιδιώτες χειριστές πισωκίνητων αεροσκαφών με έναν κινητήρα μαθαίνουν, ότι σε συγκριμένες συνθήκες ατμόσφαιρας πρέπει να χρησιμοποιούν τον επιλογέα θέρμανσης του καρμπυρατέρ για να “λιώνει ο πάγος”. Μαθαίνουν όμως, ότι αν δεν επαναλάβουν την διαδικασία σε τακτικά διαστήματα, ο πάγος ξαναρχίζει να μαζεύεται και η απόδοση πέφτει επικίνδυνα.

Κάπως έτσι, είναι και ο πάγος που σχηματίζεται ανά τακτικά διαστήματα, λόγω υγρασίας και θερμοκρασίας στις σχέσεις Γιούνκερ - Τσίπρα και κατ’ επέκταση Κομισιόν - Κυβέρνησης. Ο Γιούνκερ βεβαίως δεν ξεχνά ότι η κυβέρνηση μετέφερε σε τρεις περιπτώσεις στην Αθήνα, άλλα από αυτά που είχαν συμφωνήσει και άλλα από αυτά που είχαν συζητήσει. Για χάρη όμως του κοινού καλού της ευρωζώνης και της ΕΕ των 500 εκατομμυρίων εντολέων του, κάνει μια ακόμη προσπάθεια συνεννόησης, πριν τα πράγματα εκτραχυνθούν.

Ο Γιούνκερ πήρε τον πρωθυπουργό στο κινητό, ο πρωθυπουργός αρχικά δεν το σήκωσε, γιατί ήταν σε μια συνάντηση, μετά ο πρωθυπουργός πήρε τον Γιούνκερ στο κινητό, ο Γιούνκερ δεν το σήκωσε για τον ίδιο λόγο, αλλά τον πήρε πίσω και τελικά μίλησαν για ένα …κρίσιμο δεκάλεπτο. Συμφώνησαν, ότι πρέπει να συνεννοηθούν καλύτερα τις επόμενες μέρες και να ξαναδούν την συμβιβαστική πρόταση των θεσμών.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ, εξήγησε στον πρωθυπουργό, ότι η πρόταση που δημοσιοποιήθηκε από την Κομισιόν τη Δευτέρα (και ανέγνωσε η Άννικα Μπράιντχαρτ στο καθημερινό briefing) είναι η μόνη στο τραπέζι, δεν απαιτεί ούτε ΦΠΑ στο ρεύμα και τα φάρμακα, ούτε ΕΚΑΣ και «αν η κυβέρνηση συμπληρώσει τα νούμερα», τότε οι τρεις θεσμοί θα την δεχθούν και το δράμα θα τελειώσει.  Του εξήγησε ακόμη, ότι μπορεί να μειώσει περαιτέρω τις αμυντικές δαπάνες και να νομοθετήσει σταδιακά το ασφαλιστικό, αρκεί να καταργήσει τις πρόωρες συντάξεις.

Είναι προφανές, ότι η συμφωνία δεν θα πάει στο Eurogroup, κατά το οποίο η συζήτηση για την Ελλάδα θα είναι έντονη, αλλά σύντομη. Η πιθανότητα μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης είναι μεγάλη για το σαββατοκύριακο, με τον Α.Τσίπρα και τους βασικούς συντελεστές να είναι κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο και να διαπραγματεύονται την λύση. Αν δεν συμβεί αυτό (λύση), στην πραγματικότητα τα περιθώρια για τις ελληνικές τράπεζες στενεύουν ως το πρωί της Δευτέρας (σύμφωνα με πληροφορίες των FT). Από εκεί και μετά η πραγματική ημερομηνία για τελική απόφαση είναι η 20 Ιουλίου, όπου η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσειομόλογα της ΕΚΤ και αν δεν έχει τα λεφτά, η πραγματική πλήρης χρεοκοπία θα έχει συντελεστεί (αν το ζήτημα του ΔΝΤ διευθετηθεί για άλλες 30 μέρες με μια προειδοποίηση).