Ο Πατρινός τραγουδιστής Δημήτρης Δημόπουλος μιλά για την νέα του δουλειά | dete

Ο Πατρινός τραγουδιστής Δημήτρης Δημόπουλος μιλά για την νέα του δουλειά

Ο Δημήτρης Δημόπουλος κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό cd, που ήδη έχει γίνει πλατινένιο σε πωλήσεις και μιλάει στην «Ναυπακτία Press»

«Πάμε ξανά» να ερωτευτούμε τη λαϊκή μουσική!

Είναι ένας από τους αυθεντικούς λαϊκούς ερμηνευτές, που επιμένουν σε πείσμα των καιρών, να κλείνουν τα αυτιά τους στα ημίαιμα λαϊκά ακούσματα και να σαγηνεύονται από τις ατόφιες μελωδικές συγχορδίες της ψυχής μας.

Ο Δημήτρης Δημόπουλος, περί ου ο λόγος, θέλγεται ακόμα από τις καθημερινές και άδολες ιστορίες αγάπης της διπλανής πόρτας. Του αρέσει να τις «κεντάει» με τη φωνή του και να τις κάνει μελωδία και επωδό ζωής.

Εδώ και πολλά χρόνια ως επαγγελματίας ερμηνευτής, επιλέγει να διέρχεται ερμηνευτικά μέσα από τις ατραπούς της λαϊκής μουσικής, από τις λεωφόρους των μεγάλων δημιουργών και να ταλαντεύεται μέσα στα τάστα του μπουζουκιού.

Πιστός εκφραστής, εκείνων που σφυρηλάτησαν με το μπουζούκι τους την μουσική μας συνείδηση, πάνω στο αμόνι της έμπνευσής τους. Των χαρισματικών συνθετών,  των ακάματων σκαπανέων του στίχου, των διορατικών πιονέρων της μουσικής δημιουργίας.

Έτσι κι αλλιώς, μέσα στη γενικότερη ευήθεια της εποχής μας και στην κουφόνοια της πολιτιστικής σύγχυσης που χαρακτηρίζει σε πολλές περιπτώσεις τους καιρούς μας, ορθώνεται αδήριτη η ανάγκη επιστροφής στις πολιτιστικές μας καταβολές. Μοιάζει πλέον αναπόδραστη η επιλογή, να αναζητήσουμε το νάμα της μουσικής μας πηγής και να ξεδιψάσουμε από το νέκταρ της μουσικής μας κληρονομιάς.

 

Τώρα, επέστη η ώρα, που και ο ίδιος θα χτίσει την προσωπική του δισκογραφία.

Το πρώτο του cd, με τον σημειολογικό τίτλο «Πάμε ξανά», έχει άρωμα από μεστές και ατόφιες λαϊκές φόρμες, που όμως δεν είναι ξεκομμένες από το σήμερα .

Τα τραγούδια, υπογράφει ο διακεκριμένος Πατρινός μαέστρος Θοδωρής Γεωργόπουλος, δόκιμος στην ελληνική δισκογραφία, με σημαντικές επιτυχίες και διαχρονικά τραγούδια στο ενεργητικό του.

 

-Πώς θα χαρακτήριζατε με λίγες φράσεις αυτό τον δίσκο;

Περιλαμβάνει 9 λαϊκά ερωτικά τραγούδια και πραγματικά πιστεύω είναι,  ό,τι θα ήθελε να ερμηνεύσει ένας λαϊκός τραγουδιστής. Θεωρώ ότι πρόκειται για το απαύγασμα μια πολυετούς συνετούς και συνεπούς πορείας στο χώρο, με επιλεκτικές συνεργασίες, που επέφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Είναι μια  επιβράβευση μιας κοπιώδους προσπάθειας  τόσο πολλών χρόνων

-Είστε από την Πάτρα και επιμένετε να δραστηριοποιήστε καλλιτεχνικά εκεί. Δεν είναι αυτό εις βάρος της καριέρας σας;
Γεννήθηκα, ζω και εδράζομαι καλλιτεχνικά στη Πάτρα. Είναι η πόλη μου, που περικλείει μια κουλτούρα ξεχωριστή και μια μουσική ιστορία σπουδαία. Δεν ήμουν ποτέ διατεθειμένος να θυσιάσω την προσωπική μου ισορροπία στο βωμό ενός ουτοπικού κυνηγιού «ανεμόμυλων».  Θεωρώ ότι τώρα που ήρθε η ώρα να κυκλοφορήσω δίσκο, είναι και η κατάλληλη στιγμή να ανοιχτώ περισσότερο στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.
-Πόσα χρόνια ασχολείστε με το τραγούδι και πότε καταλάβατε ότι εκεί είναι ο δρόμος σας;
Μετά από μια μακράν πορεία πορευμένος αμιγώς με λαϊκά ακούσματα ερμηνεύοντας  τραγούδια όλων των μεγάλων συνθετών και ερμηνευτών , μέσα από μια εσωτερική καλλιτεχνική διαδικασία προσωπικής αναζήτησης της ερμηνείας ένοιωσα ότι ήμουν έτοιμος να δώσω το προσωπικό μου στίγμα .

 

-Ο τίτλος "Πάμε ξανά" του δίσκου, φαντάζομαι ότι δεν επιλέχτηκε τυχαία. Έχει κάποιες σημειολογικές αναφορές;
Πρώτα - πρώτα σέβομαι και τιμώ  το λαϊκό τραγούδι το οποίο και υπηρετώ ανελλιπώς  τα τελευταία 20 χρόνια, εδώ όμως είναι πραγματικά μια στιγμή προσωπικής καλλιτεχνικής έμπνευσης του κατά τ' άλλα γνωστού μουσικοσυνθέτη Θεόδωρου Γεωργόπουλου και τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως που μου εμπιστεύτηκε και μου έδωσε  9  πραγματικά λαϊκά τραγούδια του, όπου μέσα από όμορφες μελωδικές γραμμές αναδεικνύουν την απλότητα της σύγχρονης λαϊκής γραφής.  Θέλω πραγματικά να προσφέρω όμορφα λαϊκά ερωτικά τραγούδια μ' ένα σημερινό άκουσμα που ν' αγκαλιάσει με αγάπη ο κόσμος και πιστεύω πως μέσα σ' αυτό το δίσκο επιτύχαμε μαζί με το μαέστρο το επιθυμητό αποτέλεσμα που όντως έχει ανάγκη σήμερα ο κόσμος ποιό πολύ από κάθε άλλη φορά λόγω και των σημερινών δύσκολων καταστάσεων που περνά ο τόπος μας.  Γι αυτό και ο τίτλος αυτός, που δείχνει μια διάθεση ανανέωσης με επιστροφή στις θεμελιακές αξίες της λαϊκής μουισκής

 

-Κατά τη γνώμη σας, το κοινό έχει διάθεση αναζήτησης των ξεχωριστών ακουσμάτων, ή παθητικά δέχεται ό,τι η μόδα επιτάσσει;
Το κοινό βρίσκεται σε μια αμφίδρομη κατάσταση λόγω της εισβολής επιρροών ξένων ακουσμάτων μέσω της παγκοσμιοποίησης , αλλά γενικά έχω την πεποίθηση πως το καλό Ελληνικό τραγούδι είναι αυτό που συντροφεύει τον  Έλληνα στη χαρά του,  στη λύπη του , στη διασκέδαση του και εν κατακλείδι έχουμε  το λαϊκό τραγούδι στο   DNA  μας  γιατί είναι μέρος της κουλτούρας μας .

«Η κρίση έχει πλήξει ολόκληρη την τέχνη και σε όλες τις μορφές της»

-Όλοι μιλάνε για κρίση στο Ελληνικό τραγούδι. Αλλά μήπως τελικά, μιλάμε για μια βαθύτερη κρίση αξιών της ίδιας της κοινωνίας, που καθρέφτης της είναι και το τραγούδι;

Η κρίση πιστεύω πως έχει πλήξει ολόκληρη την τέχνη και σε όλες τις μορφές της,  φυσικά κι εγώ δεν αποτελώ  εξαίρεση. Αλλά ευτυχώς λόγω των καλών επιλογών μου και της επιμονής μου στο ποιοτικό λαϊκό τραγούδι, όπως μέσα από συναυλίες σαν και αυτή που έδωσα τελευταίως στην Πάτρα στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ «Στου παραδείσου τα μπουζούκια», μπορώ να αισθάνομαι τυχερός σ' αυτό τον χαλεπό καιρό που διατηρώ την ευκαιρία της επιλογής.

-Επιλογή σας, είναι και να απέχετε από τις μεγάλες νυχτερινές σάλες των νυχτερινών κέντρων; Γιατί;

Είμαι ένας από τους  βασικούς ερμηνευτές  της Συμφωνικής Λαϊκής  Ορχήστρας «Εν-Χορδώ»  και της εναλλακτικής μπάντας «Σφεντόνα» όπου μέσα από συναυλίες και παραστάσεις  με ποιοτικές  δουλειές έχω την ευχέρεια να ερμηνεύω και να διασκεδάζω τον κόσμο. Φυσικά, όταν υπάρχουν και   δουλειές με ήθος και ευπρέπεια  σε νυχτερινά καταστήματα είμαι παρών , απεχθάνομαι δε τις εμφανίσεις σε ευκαιριακά  σνακ μπαρ - καφετέριες κ.λ.π  γι' αυτό  και απέχω. Είναι μακριά από την αισθητική μου, χωρίς όμως να κατακρίνω όσους ακολουθούν αυτό το δρόμο

-Μεγαλύτερο ενδόμυχο όνειρο;

Ονειρεύομαι  για να μπορώ να υπάρχω  , Ονειρεύομαι συνεχώς γιατί τα όνειρα δεν κοστίζουν και σε κάνουν καλλίτερο άνθρωπο και καλλιτέχνη  , φυσικά και βάζω στόχους για ένα καλύτερο αύριο , όμως το ποιό κοντινό όνειρο ήταν η επίτευξη αυτού της δουλείας που αν θέλει ο θεός και ταξιδέψουν  τα τραγούδια μου μακριά τότε θα βγουν αληθινά τα όνειρα και οι στόχοι μου .