Ο “Ξενοφών” φεύγει ο Μεσογειακός κυκλώνας έρχεται με δύναμη προς τη Δυτική Ελλάδα- Σε μέγιστη επιφυλακή οι αρχές | dete

Ο "Ξενοφών" φεύγει ο Μεσογειακός κυκλώνας έρχεται με δύναμη προς τη Δυτική Ελλάδα- Σε μέγιστη επιφυλακή οι αρχές

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα σαρώνει τη χώρα μας το πρώτο φθινοπωρινό κύμα κακοκαιρίας, με κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ θυελλώδεις ανέμους και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Σε πολλές περιοχές καταγράφονται σοβαρά προβλήματα και καταστροφές, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων. Η κακοκαιρία που ονομάστηκε «Ξενοφών» προκαλεί προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, καθώς σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου.

Αυτό που απασχολεί όμως ιδιαίτερα τους μετεωρολόγους το τελευταίο 24ωρο είναι η δημιουργία ενός μεσογειακού τροπικού κυκλώνα, ο οποίος φαίνεται πως θα αγγίξει τη χώρα μας από τα Δυτικά. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, θα σχηματιστεί Μεσογειακός κυκλώνας στο Νότιο Ιόνιο, ο οποίος μέσα στο Σαββατοκύριακο θα κινηθεί Ανατολικά - Βορειοανατολικά και θα «χτυπήσει» τη Δυτική, Νότια, Κεντρική, Ανατολική και Βορειοανατολική Ελλάδα. Επισημαίνεται, πως το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας από την περιοχή μας, θα προκαλέσει εντονότατες καταιγίδες.

To zougla.gr συνομίλησε με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής προστασίας, Γιάννη Ταφύλλη σχετικά με τις προετοιμασίες του κρατικού μηχανισμού τα επόμενα 24ωρα. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων για τον Μεσογειακό κυκλώνα: «Σε ότι αφορά για το πώς εξελίσσεται αυτό το φαινόμενο που αναπτύσσεται στην κεντρική Μεσόγειο, παρακολουθούμε τα μοντέλα πως εξελίσσονται ώρα προς ώρα και είμαστε σε επιφυλακή και για ειδικό σχεδιασμό εάν το φαινόμενο αυτό πλησιάσει τις ακτές της Πελοποννήσου και θα χρειαστεί να πάρουμε ιδιαίτερα μέτρα».

Η περιοχή της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης, θεωρούνται οι περιοχές που θα εμφανίσουν τα ποιο έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα την μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Για την εξέλιξη της κακοκαιρίας και ειδικά για το φαινόμενο του κυκλώνα μίλησαν στο zougla.gr οι μετεωρολόγοι, Τάσος Αρνιακός και Νίκος Καντερές. Όπως επισημαίνουν και οι δύο, ο κυκλώνας αναμένεται να χτυπήσει αρχικά την Πελοπόννησο. Παράλληλα εξηγούν τον λόγο δημιουργίας του χαμηλού αυτού βαρομετρικού, ενώ τονίζουν πως στη Μεσόγειο δημιουργούνται τέτοιου είδους φαινόμενα κατά τη διάρκεια του έτους.