Ο Νότης Μαριάς φέρνει στην Ευρωβουλή το ζήτημα της προκλητικής στάσης των Σκοπίων στην διαχείριση των προσφυγικών ροών | dete

Ο Νότης Μαριάς φέρνει στην Ευρωβουλή το ζήτημα της προκλητικής στάσης των Σκοπίων στην διαχείριση των προσφυγικών ροών

Γραπτή Ερώτηση σχετικά με την προκλητική στάση των Σκοπίων στην διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος κατέθεσε στην Ευρωβουλή στις 29/3/2016 ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς.

Απευθυνόμενος στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Νότης Μαριάς καταγγέλλει ότι τα Σκόπια παραβιάζουν με την στάση τους εις τριπλούν το Διεθνές Δίκαιο: πρώτον κλείνοντας τα σύνορα τους και απαγορεύοντας παράνομα την είσοδο των προσφύγων, δεύτερον με τη παράνομη ρήψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης εντός της Ελληνικής Επικράτειας, τρίτον ασκώντας φυσική βία σε βάρος των ανθρώπων που εισήλθαν εντός της επικράτειάς τους στις 14 Μαρτίου 2016.

Σύμφωνα με τον Νότη Μαριά, με τις πράξεις αυτές, τα Σκόπια παραβιάζουν τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων που ορίζει ρητά την υποχρέωση των κρατών να προσφέρουν προστασία στους πρόσφυγες αλλά και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του 1950 που απαγορεύει την απάνθρωπη μεταχείριση και τη χρήση βίας. Επίσης τα Σκόπια παραβιάζουν τη Συμφωνία της 25ης Οκτωβρίου 2015 για τη Μεταναστευτική Διαδρομή στα Δυτικά Βαλκάνια και τέλος την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

Συνεπώς, ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής ζητάει από την Ε.Ε. να λάβει μέτρα ώστε, αφενός να προασπίσει το Διεθνές Δίκαιο, αφετέρου οι πράξεις αυτές του κρατικού μορφώματος των Σκοπίων να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Νότη Μαριά στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας:

Τα Σκόπια έχουν προβεί επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα σε παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου όπως προκύπτει από τις συμφωνίες που έχουν συνυπογράψει.

Κλείνοντας τα σύνορα και απαγορεύοντας παράνομα την είσοδο των προσφύγων, παραβίασαν τη Συμφωνία της 25ης Οκτωβρίου 2015 για τη Μεταναστευτική Διαδρομή στα Δυτικά Βαλκάνια.

Επίσης, στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την είσοδο των προσφύγων, ένοπλες δυνάμεις του κρατικού αυτού μορφώματος προέβησαν σε ρήψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης εντός της Ελληνικής Επικράτειας, πράγμα που αποτελεί παραβίαση της Εθνικής Κυριαρχίας της Ελλάδας.

Τέλος, όσοι πρόσφυγες εισήλθαν στα Σκόπια από πέρασμα πλησίον της Γευγελής κατά το επεισόδιο της 14ης Μαρτίου 2016, καταγγέλλουν ότι υπέστησαν φυσική βία από τις αστυνομικές αρχές των Σκοπίων. Με αυτήν την ενέργεια τα Σκόπια παραβίασαν τόσο τη Συνθήκη της Γενεύης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων όσο και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του 1950.

Ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας:

  1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει κατά των Σκοπίων προκειμένου να σταματήσουν να παραβιάζουν κατά τα ως άνω το Διεθνές Δίκαιο;
  2. Δεδομένου ότι οι παραπάνω ενέργειες παραβιάζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τι επιπτώσεις θα υπάρξουν στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων;