Ο Μακρόν στο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα: "Nα μιλήσουμε για έξοδο από την κρίση"

Στις 15:42 ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε με τα πόδια από το Προεδρικό Μέγαρο στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αφού έβγαλαν τις καθιερωμένες φωτογραφίες στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου, στη συνέχεια κάθισαν στις πολυθρόνες και προχώρησαν σε δηλώσεις on camera. Αρχικά είχαν μία σύντομη χαμηλόφωνη συνομιλία στα αγγλικά και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι δηλώσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού εξέφρασε τη λύπη του και τα συλλυπητήριά του στον Γάλλο πρόεδρο για τα θύματα του τυφώνα Ίρμα (που έπληξε τις Γαλλικές Αντίλλες), είπε -μεταξύ άλλων- απευθυνόμενος στον Εμανουέλ Μακρόν ότι «είναι σημαντική ευκαιρία να συνομιλήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης». Παράλληλα δήλωσε πως «στην Πνύκα θα διατυπώσουμε το όραμά μας για να γίνει η Ευρώπη πιο ελκυστική».

Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι μέσω συνεργασίας θα κάνουν την Ευρώπη πιο ελκυστική. «Στην Πνύκα θα διατυπώσουμε το όραμά μας για να γίνει η Ευρώπη πιο ελκυστική στους νέους», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι η σημερινή επίσκεψή σου μπορεί να είναι ένα σημαντικό ορόσημο για τις ελληνογαλλικές σχέσεις αλλά και για τις αναγκαίες τομές που πρέπει να σχεδιάσουμε για να βγει η Ευρώπη οριστικά από την κρίση». Πρόσθεσε επίσης ότι η ελληνική κρίση είναι και ευρωπαϊκή, άρα το τέλος της κρίσης για την Ελλάδα θα σηματοδοτήσει το τέλος της κρίσης και για την Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι «η χώρα μου υποφέρει από μια φυσική καταστροφή, που όμως έχει ως αιτία την κλιματική αλλαγή και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε». Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Ελλάδα, είπε: «Προσβλέπω στις επαφές και τις συζητήσεις μας, γιατί πρέπει να μιλήσουμε για το μέλλον. Είναι η πρώτη μου επίσημη επίσκεψη εκτός Γαλλίας».

Νωρίτερα, ο κ. Μακρόν βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο για την παρασημοφόρησή του και συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Εκεί ο κ. Παυλόπουλος και η σύζυγός του Σίσσυ υποδέχθηκαν τον κ. Μακρόν και τη σύζυγό του Μπριζίτ.

Στο Προεδρικό Μέγαρο υποδέχθηκαν τον Γάλλο πρόεδρο εκ μέρους της κυβέρνησης οι υπουργοί Κατρούγκαλος, Πιτσιόρλας, Τσακαλώτος και Παπαδημητρίου. Καθώς ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετώπισε με την καρδιά του, τον αντικατέστησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης.

Λίγο πριν την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εμανουέλ Μακρόν κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Εκεί τον υποδέχτηκε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης και έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων Γαλλίας και Ελλάδας.

Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν έφθασαν στις 12:45 στην Αθήνα.  Τον Γάλλο πρόεδρο υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Γάλλος πρεσβευτής στην Αθήνα, Κριστόφ Σαντεπί.