Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η ΝΔ και οι… άλλοι | dete

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η ΝΔ και οι... άλλοι

Απογοήτευση, ανασφάλεια και δυσπιστία προς την πολιτική, καταγράφεται σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης, με πιο πρόσφατη αυτή της Kappa Research για το Βήμα της Κυριακής, όπου το 50% του εκλογικού σώματος φαίνεται να αποστασιοποιείται από τα κόμματα. Το γεγονός αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν καλά στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι συνεργάτες του οποίου επικεντρώνουν τη στρατηγική τους στο συγκεκριμένο ποσοστό.

Κεντρικός στόχος των γαλάζιων στελεχών είναι η επανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Προς την κατεύθυνση αυτή το πρωτοχρονιάτικο άρθρο του προέδρου της ΝΔ στον Ελεύθερο Τύπο, είχε τίτλο «Να φέρουμε ξανά αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση στην πατρίδα μας», με τον ίδιο να σημειώνει πως «η αίσθηση μιας συνολικής εθνικής κατάθλιψης είναι δυστυχώς κυρίαρχη και αφορά τόσο την ατομική όσο και τη συλλογική μας προοπτική».

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης στέλνει το μήνυμα πως «αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης και κυρίως είναι αποτέλεσμα της απογοήτευσης από τη μεγαλύτερη επιχείρηση πολιτικής εξαπάτησης που γνώρισε ποτέ ο τόπος μας», δεσμευόμενος απέναντι στους πολίτες πως η ΝΔ θα τα καταφέρει «επενδύοντας στην αλήθεια και στην ελπίδα που αυτή δημιουργεί».

Προκειμένου να πείσει την κοινωνία ότι το κόμμα του μπορεί να τα καταφέρει ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί μια τακτική σε όλα τα ζητήματα, η οποία όπως διευκρίνιζε στενός συνεργάτης του στο newpost.gr, είναι πέρα από τα συνηθισμένα. Στηρίζεται στη λογική που ακολούθησε και κατά την εσωκομματική διαδικασία που τον έφερε στην ηγεσία της ΝΔ ένα χρόνο νωρίτερα και έχει να κάνει με τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος της ΝΔ.

Οι άνθρωποι του επιτελείου του βλέπουν κόσμο στις περιοδείες που κάνει ο κ. Μητσοτάκης ανά την Ελλάδα, που δεν ανήκουν στον παραδοσιακό κομματικό μηχανισμό της ΝΔ. «Θα ψηφίσουμε ΝΔ, για να βγεις εσύ και να αλλάξεις κάτι επιτέλους», λένε αρκετοί πολίτες στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έπειτα από τις ομιλίες του ή στις επισκέψεις που κάνει σε πόλεις και χωριά.

Για τα στελέχη της οδού Πειραιώς, αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν και τη διαφορά και να βγάλουν από την κάλπη μια ισχυρή κυβέρνηση της ΝΔ, που θα μπορέσει να προχωρήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις την επόμενη μέρα και να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Όμως οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι ανήκουν προέρχονται από μια ιδιαίτερη «δεξαμενή». Ανήκουν στους «απογοητευμένους και ξεχασμένους Έλληνες», όπως τους αποκαλεί ο κ. Μητσοτάκης.

Λόγω του γεγονότος ότι οι πολίτες αυτοί έχουν δοκιμαστεί περισσότερο από την κρίση είναι και πιο δύσκολο να πειστούν. Και για αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αποφασισμένος να δώσει μεγάλο βάρος στην επαναπροσέγγισή τους, με στοχευμένες περιοδείες, όπως στην Αττική, όπου η ΝΔ θέλει να αυξήσει τα ποσοστά της, δεδομένου ότι στην Περιφέρεια η δυναμική της είναι ήδη μεγάλη.