Ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να καταστεί δυνητικά ιάσιμος | dete

Ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να καταστεί δυνητικά ιάσιμος

Ο καρκίνος του παγκρέατος αποτελεί έναν από τους πλέον δύσκολους καρκίνους με τη συχνότητά του να αυξάνει συνεχώς. Είναι μία νόσος που δύσκολα αντιμετωπίζεται χειρουργικά, αλλά μπορεί να καταστεί δυνητικά ιάσιμη. Παρ΄ ότι ο συγκεκριμένος καρκίνος έχει κακή πρόγνωση, η σημαντική πρόοδος στη νέα τεχνολογία, επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση ακόμη και μικρών νεοπλασμάτων. Γι΄ αυτό και υπήρξε βελτίωση της θνητότητας και της νοσηρότητας. Για την επιτυχή αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος, απαιτείται πολύπλοκη προσέγγιση που δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο σε Κέντρα Αριστείας, καθώς έχει αποδειχθεί ότι όσο πιο μεγάλη είναι η εξειδίκευση των χειρουργών, των ακτινολόγων και των ογκολόγων παθολόγων, τόσο καλύτερη είναι η έκβαση για τον ασθενή.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε ημερίδα με θέμα "Τι έχει αλλάξει στην θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος;" η οποία διοργανώθηκε με την επιστημονική ευθύνη των ιατρών της Μονάδας Παγκρεατικού Καρκίνου του Ογκολογικού Κέντρου του Ιατρικού Διαβαλκανικού, χειρουργού παγκρέατος Ευθύμιου Χατζηθεόκλητου και ογκολόγου-παθολόγου Χρήστου Εμμανουηλίδη.

Στη διάρκεια της ημερίδας υπογραμμίστηκε ότι για το καλύτερο ογκολογικό αποτέλεσμα απαιτείται επίσης μεγάλη εμπειρία των ακτινολόγων για τη σωστή σταδιοποίηση της νόσου και τον ακριβή έλεγχο της προσβολής των αγγείων και άλλων οργάνων της άνω κοιλίας, καθώς τα στοιχεία αυτά επηρεάζουν την απόφαση για την εξαιρεσιμότητα ή όχι του καρκίνου. «Σε ένα Κέντρο Αριστείας, οι ειδικοί ιατροί μπορούν να αποφανθούν με ασφάλεια ποιοι όγκοι είναι χειρουργήσιμοι και ποιοι όχι» ανέφεραν οι ειδικοί ενώ παράλληλα υπογράμμισαν τη συμβολή των αναδυόμενων μοριακών στοχευμένων φαρμάκων, για καλύτερα αποτελέσματα στη χημειοθεραπεία.