Ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος για τουρκικές παραβιάσεις σε Ιμια και Κύπρο

Η Τουρκία ενεργεί ως διεθνής πειρατής.

Η παρεμπόδιση του γεωτρύπανου ιταλικής εταιρείας, συμβεβλημένης με το Κυπριακό κράτος να πραγματοποιήσει προγραμματισμένες εργασίες στη κυπριακή υφαλοκρηπίδα, εκ μέρους ολόκληρης μοίρας πολεμικών σκαφών του τουρκικού ναυτικού αποτελεί διεθνή πειρατεία.
Η Τουρκία είναι υπόλογη για τις ενέργειές της αυτές, οι οποίες καταδεικνύουν για μια ακόμα φορά την αρπακτικότητά της και την επεκτατική της διάθεση σε βάρος της Κύπρου.
Η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι και η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιδράσει σε αυτές τις προκλητικές ενέργειες του καθεστώτος Ερντογάν και πρέπει επιτέλους να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη πειρατεία, αλλά και για μια σειρά άλλων παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου, στις οποίες επιδίδεται η Τουρκία σε όλη την περίμετρο των συνόρων της, από το Αιγαίο, ως την Κύπρο και ως την Συρία.
Ήρθε η ώρα τα λόγια να γίνουν έργα.

Η τουρκική επιθετικότητα πρέπει να σταματήσει.

Το σοβαρό χθεσινοβραδινό επεισόδιο στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, με τον εμβολισμό σκάφους του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος από τουρκικό πολεμικό σκάφος, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά την επιθετικότητα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, καθώς και την περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου εκ μέρους των γειτόνων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να δείξει έμπρακτα τη συμπαράστασή της στο Κράτος - Μέλος της, το οποίο υφίσταται παρενόχληση από την Τουρκία και τούτο πρέπει να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες ενέργειες με επιπτώσεις στις ευρω-τουρκικές σχέσεις.
Για τον λόγο αυτό καταθέτω, σήμερα κιόλας, επίκαιρη ερώτηση προς την Κομισιόν επισημαίνοντας το ασύμβατο της συμπεριφοράς της Τουρκίας, προς τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τουρκική επιθετικότητα πρέπει να σταματήσει.