Ο Γ. Μουζάλας ακύρωσε την επίσκεψη στη Χίο λόγω κινητοποιήσεων των κατοίκων | dete

Ο Γ. Μουζάλας ακύρωσε την επίσκεψη στη Χίο λόγω κινητοποιήσεων των κατοίκων

Ματαιώθηκε τελικά η προγραμματισμένη για το πρωί επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στη Χίο, στο hotspot της ΒΙΑΛ.

Όπως ήταν γνωστό από χθες το βράδυ, ο υπουργός θα μετέβαινε στη Χίο, προκειμένου να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην περιοχή, τόσο για συναντήσεις με τους φορείς, όσο και για αυτοψία στο σημείο. 

Ωστόσο, σήμερα το πρωί ο υπουργός δεν επιβιβάστηκε στην πτήση για το νησί και αντ΄ αυτού στη Χίο μετέβη ο Γεν. Γραμματέας του υπουργείου Μ. Κλάπας, ο οποίος έφθασε στη Χίο συνοδευόμενος από τον πρώην Διοικητή της ΑΣΔΕΝ (Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού Νήσων) και νυν διευθυντή της Υπηρεσίας Ταυτοποίησης της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής Ανδρέα Ηλιόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργού, η επίσκεψη ματαιώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, καθώς προέκυψε μια συνάντηση στην Αθήνα, η οποία δεν μπορούσε να αναβληθεί. 

Νεότερες πληροφορίες, δε, αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό ο υπουργός να επισκεφθεί το νησί μέσα στην εβδομάδα. 

Πάντως τα τοπικά μέσα μεταδίδουν πως τελικά το ταξίδι αναβλήθηκε εξαιτίας της διαρροής της είδησης στον τοπικό τύπο που είχε ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση των κατοίκων του Χαλκειούς.

Μ. Κλάπας: Σε δύο εβδομάδες οι οικίσκοι θα έχουν τοποθετηθεί - Δεν θα φτιαχτεί Προαναχωρησιακό κέντρο στο βουνό Αίπος

Ο κ. Κλάπας, σε συνέντευξη που ακολούθησε την επίσκεψή του στη ΒΙΑΛ, υποστήριξε πως «αν δεν υπάρξουν άλλα εμπόδια σε δύο εβδομάδες το πολύ οι οικίσκοι στον καταυλισμό θα έχουν τοποθετηθεί» με αποτέλεσμα να καλυτερεύσουν οι συνθήκες διαμονής σε αυτόν.

Επίσης ο κ. Κλάπας τόνισε πως βρίσκονται σε εξέλιξη μία σειρά εργολαβιών θέρμανσης, ύδρευσης και αποχέτευσης με στόχο και αυτές την καλυτέρευση των συνθηκών διαμονής, ενώ επέρριψε ευθύνες στο Δήμο Χίου γιατί με την πολιτική του καθυστέρησε τις εργασίες στον καταυλισμό με αποτέλεσμα τις κακές σήμερα εκεί συνθήκες.

Την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο, να κλείσει ο καταυλισμός της ΒΙΑΛ και επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει τη μεταφορά των ευπαθών ομάδων μεταναστών και προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Με στόχο «να μειωθεί ο χρόνος παραμονής των ατόμων στα νησιά, στο πλαίσιο βέβαια της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας».

Τέλος ο γγ Μεταναστευτικής Πολιτικής ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να φτιαχτεί Προαναχωρησιακό Κέντρο στο βουνό Αίπος και ανέφερε πως προκρίνεται άλλη λύση από το αρμόδιο προς τούτο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο θα προχωρήσει και στην κατασκευή του.

πηγή: newpost.gr