Ο Απόστολος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος – Πολιούχος της Πάτρας

Της Γεωργίας Ντάτσικα

Ο Απόστολος Ανδρέας γεννήθηκε στη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας, στη λίμνη της Τιβεριάδος.
Πατέρας του ήταν ο Ιωνάς και αδερφός του ο Απόστολος Πέτρος.
Ήταν ο πρώτος που κλήθηκε από τον Κύριο γι’αυτό ονομάστηκε Πρωτόκλητος,
ενώ είναι γνωστό το χαρμόσυνο μήνυμα που έδωσε στον αδερφό του Πέτρο ότι «ευρήκαμεν τον Μεσσίαν» . Το επάγγελμά του ήταν ψαράς και έμελλε να γίνει αλιέας ψυχών κατά την πρόσκληση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.Στην Πάτρα ο Απόστολος Ανδρέας είχε έργο πλούσιο. Σημαντικό το κήρυγμα, πολλά τα θαύματα. Όμως το μίσος του μακράν του Θεού κόσμου άσβεστο. Μετά από τόσες κακουχίες, η Πάτρα έμελλε να γίνει ο ιερός τόπος του μαρτυρικού θανάτου του Πρωτοκλήτου.
Με θάρρος προχώρησε εκούσια στο σταυρικό του θάνατο μιμούμενος τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, χωρίς να καμφθεί ποτέ από τις απειλές .Μέχρι και την τελευταία στιγμή πάνω στο σταυρό σχήματος Χ κηρύττει.
Μεγάλη η Τιμή να ζούμε στην πόλη στην οποία μαρτύρησε ο Απόστολος Ανδρέας και να έχουμε την ευλογία να προσκυνούμε τα ιερά λείψανά του.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ
Πολιούχος ορίζεται ο άγιος της εκκλησίας που έχει υπό την προστασία του μια πόλη, η οποία του έχει αφιερώσει τον κεντρικό ιερό ναό της και διοργανώνει πανηγυρικές εκδηλώσεις κατά την ημέρα της εορτής του. Ο πρωτόκλητος μαθητής του Ιησού Χριστού, ο Αγιος Ανδρέας προστατεύει την Αχαϊκή Πρωτεύουσα και σε αυτόν ανήκει ο μεγαλύτερος ιερός ναός των Βαλκανίων, που είναι χτισμένος στην Πάτρα.
Το όνομα του αγίου συνδυάζεται με την πόλη μας , γιατί ο Άγιος Ανδρέας έζησε τα τελευταία χρόνια του βίου του στην Πάτρα , διδάσκοντας και θαυματουργώντας. Στον τόπο μας μαρτύρησε για το Θεό των Χριστιανών μετατρέποντας, με το πρότυπό του, τον ειδωλολάτρη λαό σ’ έναν χριστιανικό κόσμο γεμάτο πίστη και θρησκευτική εγρήγορση. Για την πόλη μας ο άγιος Ανδρέας είναι ο διαμεσολαβητής των αιτημάτων μας στον ουρανό, αποτελεί το στήριγμα μας σε δύσκολες στιγμές και τον τόπο ευχαριστίας στη χαρά μας, είναι το ησυχαστήριο μας όταν αναζητούμε την απομόνωση και την αυτοσυγκέντρωση και η θαυματουργός δύναμη στη ψυχή μας. Στον Αγιο Ανδρέα απευθύνουμε την προσευχή μας σε ώρες κινδύνου για την πόλη και από αυτόν ζητούμε να μεσιτεύσει για έλεος όταν αμαρτάνουμε, η υπακοή και αφοσίωσή του στο θείο θέλημα γίνεται παράδειγμα προς μίμηση για κάθε κάτοικο της Πάτρας.
Ο τρόπος ζωής του λαού των Πατρών είναι η δική μας απόδοση τιμών στον Αγιο Ανδρέα του οποίου η προστασία μας σκεπάζει με στοργή και αποτελεί βάλσαμο στην ανθρώπινη ψυχή και στον καθημερινό αγώνα της. Χρόνια πολλά στην Πάτρα , χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και εορτάζουσες .