Ο Αμβρόσιος απαγόρευσε στον ηγούμενο της Αγίας Λαύρας να παραστεί στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Αιγιαλείας | dete

Ο Αμβρόσιος απαγόρευσε στον ηγούμενο της Αγίας Λαύρας να παραστεί στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Αιγιαλείας

Αίσθηση προκάλεσε η ποινή της αργίας που επιβλήθηκε στον καθηγούμενο της Μονής Αγ. Λαύρας, π. Ευσέβιο Σπανό, που δεν δικαιούται να παραστεί, εκ της θέσεώς του, κατά την ενθρόνιση του νέου Ποιμενάρχου των Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερωνύμου.
Η τελετή της ενθρόνισης γίνεται μεθαύριο ενώ ο καθηγούμενος της ιστορικότερης Ιεράς Μονής της γειτονικής Μητρόπολης βρίσκεται σε αργία, τόσο από τα διοικητικά όσο και από τα ιερατικά του καθήκοντα, έως και την άλλη Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.
Οπως είναι γνωστό το 'επιτίμιον' της προσωρινής αργίας και αποχής από πάσης ιεροπραξίας επιβλήθηκε στον ηγούμενο της Αγίας Λαύρας από τον κ.κ. Αμβρόσιο, με τις αρμοδιότητες που ασκεί ως τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητρόπολης, ο ηγούμενος της Αγ. Λαύρας επέδειξε «παρακοή και περιφρόνηση» στην απόφαση Αμβροσίου για διεξαγωγή οικονομικού ελέγχου στα Μοναστήρια της Μητροπόλεως, προ της αποχωρήσεώς του.
Σύμφωνα με τη Μητρόπολη υπήρξε δέσμευση εκ μέρους του ηγουμένου για αποστολή οικονομικών στοιχείων στην Μητρόπολη από τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, η οποία δεν τηρήθηκε.
Η τελευταία προθεσμία για την αποστολή των στοιχείων ήταν η 16η Νοεμβρίου, ενώ από την πλευρά του ο ηγούμενος π. Ευσέβιος δηλώνει ότι θα ασκήσει τα δικαιώματά του.