Ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων καταγγέλλει αυθαιρεσίες από γαλακτοβιομηχανίες | dete

Ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων καταγγέλλει αυθαιρεσίες από γαλακτοβιομηχανίες

Με ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο κ. Παύλο Σατολιά, το Δ.Σ του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων καταγγέλλει τις πρακτικές ορισμένων βιομηχανιών, οι οποίες επικαλούμενες τον ανταγωνισμό και τις αθρόες εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος, αυθαιρετούν σε βάρος της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας, μειώνοντας συστηματικά τις ήδη συμφωνημένες τιμές με τους παραγωγούς και καλεί την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η οικονομική ζημιά που υφίστανται τόσο οι αιγοπροβατοτρόφοι, όσο και οι καταναλωτές.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το τελευταίο διάστημα, γίναμε αποδέκτες κακών ειδήσεων για τις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος. Κτηνοτρόφοι-συνάδελφοι, μας ενημέρωσαν για τις απαράδεκτες ενέργειες ορισμένων βιομηχανιών, οι οποίες αυθαιρετούν σε βάρος της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας, οι οποίες επικαλούνται τον ανταγωνισμό και τις αθρόες εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος μειώνουν συστηματικά τις ήδη συμφωνημένες τιμές με τους παραγωγούς. Είναι φανερό ότι η κτηνοτροφική κοινότητα απέναντι σε τέτοιου είδους μονομερείς ενέργειες δεν μπορεί να αντιδράσει, δεδομένου ότι είναι αδύνατο να επαναδιαπραγματευτεί ή να συνεργασθεί - εν μέσω μάλιστα της γαλακτοκομικής περιόδου -με άλλη εταιρεία, με αποτέλεσμα να αποτελεί «βορά» των μονομερών αποφάσεων των βιομηχανιών.

Οι εν λόγω ενέργειες παραβιάζουν τις πάγιες πρακτικές των συμφωνημένων παραδόσεων γάλακτος και τιμών, αντιβαίνουν στα εμπεδωμένα για δεκαετίες συναλλακτικά ήθη στο αιγοπρόβειο γάλα, δεν προασπίζουν την φέτα και τα άλλα προϊόντα ΠΟΠ και δημιουργούν τεράστια οικονομικά προβλήματα στην αιγοπροβατοτροφία, συμβάλλοντας στην ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωσή της.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις εισαγωγές τεραστίων ποσοτήτων αιγοπρόβειου γάλακτος, που όπως καταγγέλθηκε άγγιξαν τους 50.000 τόνους αντιλαμβάνεται κανείς την τεράστια ζημιά που θα προξενήσουν στον παραγωγικό και μεταποιητικό μας τομέα, με ότι επιπτώσεις αυτό συνεπάγεται για τα ΠΟΠ τυροκομικά προϊόντα μας. Η εισαγωγή φθηνού γάλακτος κυρίως από χώρες των Βαλκανίων, που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται για την παρασκευή φέτας και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων «ελληνικής ταυτότητας», αποτελεί καθαρή «κερδοσκοπία» σε βάρος των κτηνοτρόφων και «καραμπινάτη» παραπλάνηση του καταναλωτή.

Είναι φανερό ότι τα γεγονότα αυτά, δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις προάσπισης και ουσιαστικής κατοχύρωσης της φέτας σε διεθνές επίπεδο και η κτηνοτροφία μας με αυτό τον τρόπο θα συρρικνωθεί, αφού το αιγοπρόβειο γάλα ελληνικής προέλευσης δεν θα ανταποκρίνεται στη διεθνή ζήτηση της μοναδικότητας της φέτας. Για άλλη μια φορά «βγάζουμε τα μάτια μας», μόνοι μας !!!

Η πολιτεία στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να συμβάλει στην άρση αυτών των πρακτικών, έτσι ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η οικονομική ζημιά που υφίστανται τόσο οι αιγοπροβατοτρόφοι, όσο και οι καταναλωτές.»

Πηγή