Ο Άγγελος Τσιγκρής φέρνει στη Βουλή τις επιδοτήσεις παραγωγών της Αχαΐας που έχουν διακοπεί

17.09.2020 / 8:15
thumbnail_image

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Άγγελος Τσιγκρής, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απώλεια των επιδοτήσεων παραγωγών της Αχαΐας, λόγω υποβολής αιτήματος Μεταβίβασης “Ενοικίαση Δικαιωμάτων Ενιαίας ενίσχυσης μαζί με γη”.

Σύμφωνα με την ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:

«Κατά τη χορήγηση -από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στους παραγωγούς- της «Ατομικής Πράξης Προσδιορισμού των Οριστικών τους Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης 2015», σημειώθηκε μερική ή ολική απώλεια της επιδότησης για όσους είχαν υποβάλλει αίτημα μεταβίβασης κατά τη χρονική περίοδο 2009 – 2014, χρησιμοποιώντας το έντυπο 6 του Oργανισμού: “Ενοικίαση Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης μαζί με γη”.

Το πρόβλημα προέκυψε λόγω της καθυστερημένης ενημέρωσης των παραγωγών σχετικά με τα προβλεπόμενα κριτήρια που έπρεπε να πληρούνται ως και το έτος υποβολής αιτήσεων του 2014, για τη χορήγηση δικαιωμάτων ενίσχυσης, στο πλαίσιο του νέου συστήματος βασικής ενίσχυσης.

Μέχρι που έγινε η πρώτη σχετική αναφορά στην ιστοσελίδα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., οι παραγωγοί δεν είχαν καμία σχετική ενημέρωση για τους όρους χορήγησης των δικαιωμάτων ενίσχυσης στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος.

Να σημειωθεί ότι για πολλούς παραγωγούς η μείωση της επιδότησης που έλαβαν το έτος 2015, σε σχέση με το 2014, ανέρχεται στο 98%.

Ορισμένοι μάλιστα από τους συγκεκριμένους παραγωγούς απώλεσαν εξ´ ολοκλήρου την επιδότηση, αφού το ποσό που αντιστοιχούσε στα δικαιώματα της βασικής ενίσχυσης και το ποσό της πράσινης ενίσχυσης δεν ξεπερνούσε το όριο πληρωμών που θεσπίστηκε στα 250 ευρώ».

Συγκεκριμένα, ο Άγγελος Τσιγκρής ρωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε ποιες ενέργειες θα προβεί με σκοπό: α) την άμεση αποκατάσταση των παραπάνω παραγωγών για την απώλεια του εισοδήματος που υπέστησαν και β) τoν ισοσκελισμό της μοναδιαίας αξίας των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης;

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα