«Ούτε το… Πάσχα δεν θα αρχίσουν οι εργασίες στο Ελληνικό» – Δήλωση -σοκ της αρχαιολόγου Δ. Κουτσούμπα | dete

«Ούτε το... Πάσχα δεν θα αρχίσουν οι εργασίες στο Ελληνικό» - Δήλωση -σοκ της αρχαιολόγου Δ. Κουτσούμπα

Η ευφορία της κυβέρνησης για την -με γρήγορους ρυθμούς- πρόοδο της επένδυσης στο Ελληνικό, είναι ίσως λίγο... εκτός χρόνου.

Η δέσμευση του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, στην τηλεοπτική εκπομπή «Ακραίως» ότι «στις αρχές Ιανουαρίου 2018 οι μπουλντόζες θα μπουν στην έκταση και θα πιάσουν δουλειά», είναι λίγο απίθανο να υλοποιηθεί.

«Αλλά κι αν υλοποιηθεί, θα είναι χωρίς αντίκρυσμα. Η Lamda Development που έχει τώρα την πρωτοβουλία κινήσεων ίσως και να αρχίσει τις εργασίες, οι οποίες όμως δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από εκχέρσωση του χώρου», λέει στο newpost.gr η Αρχαιολόγος Δέσποινα Κουτσούμπα.

Οι διαδικασίες βρίσκονται ακόμη στην αρχή. Και όπως μας τις περιγράφουν όσοι τις γνωρίζουν καλά, ούτε... το Πάσχα δεν θα αρχίσουν οι εργασίες.

Μόλις σήμερα διατυπώθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Αξιοποίησης της Δημόσιας Υπηρεσίας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος  για την επένδυση του Ελληνικού, το οποίο κατατέθηκε προς έγκριση στο ΣτΕ.

Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει μια γενική μελέτη, στην οποία δεν αναγράφονται με ακρίβεια και λεπτομέρειες τα σημεία της διαμάχης ανάμεσα στους επενδυτές και το ελληνικό κράτος-πχ. πόσοι θα είναι οι ουρανοξύστες και τί ύψος θα έχουν. Το ΚΑΣ είχε αντιδράσει  στα σχέδια των επενδυτών, υπογραμμίζοντας  πως κανένα από τα κτίρια που θα κατασκευαστούν δεν πρέπει να υπερβαίνει το ύψος των 156 μέτρων του λόφου της Ακρόπολης.  Στο Σχέδιο Οικιστικής Ανάπτυξηςπου υποβλήθηκε μετά την απόφαση του ΚΑΣ, οι ουρανοξύστες είχαν γίνει έξι- από έναν που αρχικά περιελάμβανε η επένδυση-με ύψος που άγγιζε τα 200 μέτρα έκαστος.

Όταν το σχέδιο εγκριθεί από το Στε, το Προεδρικό Διάταγμα θα υπογραφεί από τον ΠτΔ. Θα περιλαμβάνει, όμως, μόνο τη γενική μελέτη. Θα ακολουθήσει η πολεοδομική και η αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία θα αφορά την κάθε εργασία που θα γίνεται μέσα στο χώρο. Ετσι, για το πρώτο... «χτίσιμο», η ίδια διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί δυο φορές.

«Μέχρι τώρα οι επενδυτές έχουν προσπαθήσει να παρακάμψουν τους αρχαιολογικούς χώρους, όπως αυτοί καθορίστηκαν από την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου», λέει στο newpost η Δέσποινα Κουτσούμπα και διαβεβαιώνει ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων παρακολουθεί από κοντά την κάθε εξέλιξη προκειμένου να τηρηθούν όλα όσα αποφασίστηκαν από το ΚΑΣ.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι, ακόμη κι αν δούμε τις μπουλντόζες το Γενάρη, όπως υποσχέθηκε ο υπουργός, δεν θα σηματοδοτούν πάντως την αρχή της κατασκευής του έργου.