Ορεινός τουρισμός και κορονοϊός: Πόσοι θα πάρουν φέτος τα βουνά; | dete

Ορεινός τουρισμός και κορονοϊός: Πόσοι θα πάρουν φέτος τα βουνά;

Βουνό ή θάλασσα είναι συχνά-πυκνά το δίλημμα του καλοκαιριού για όποιον σχεδιάζει διακοπές, αν και στην Ελλάδα μπορεί κανείς να τα συνδυάσει όλα.

Το φετινό καλοκαίρι όμως, είναι διαφορετικό και δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται να «πάρουν τα βουνά» λόγω του νέου κορονοϊού. Κυριολεκτικά; Γιατί όχι; λένε οι επιχειρηματίες σε αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές όπως τα Ζαγοροχώρια που ούτως ή άλλως ήταν πάντα γεμάτα κόσμο καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ήδη πάντως το αφήγημα της καμπάνιας για την τουριστική προβολή της Ηπείρου ρίχνει το βάρος στον περιπατητικό τουρισμό, τη φύση και τις ορεινές ομορφιές, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Άλλωστε, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά επικαλούμενος τον Κοσμά τον Αιτωλό, «...τα βουνά θα μας σώσουν». «Η Ήπειρος είναι ένας 12μηνος προορισμός. Εδώ, μπορεί κανείς να απολαύσει τις ομορφιές του βουνού, να κάνει πεζοπορία, μπάνιο στις "φυσικές πισίνες" και τα ποτάμια αλλά και σε λίγη ώρα να βρεθεί στις παραθαλάσσιες περιοχές», λέει η Έλσα Εξάρχου, αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου.

«Λόγω του σύγχρονου οδικού δικτύου, η πρόσβαση είναι εύκολη και χάρις το αρχιτεκτονικό τοπίο αποφεύγεται ο συνωστισμός εκ των πραγμάτων. Είμαστε μέσα στη φύση και πολλοί ίσως νοιώθουν περισσότερη ασφάλεια, όπως φάνηκε από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, που σχεδόν όλα τα καταλύματα ήταν γεμάτα», προσθέτει.

«Το Ζαγόρι έχει υψηλό επίπεδο φιλοξενίας, υποδομές και τη δυνατότητα να διαχειριστεί αυτήν την περίεργη κατάσταση που ζούμε. Θεωρούμαστε ηγέτες στον ορεινό τουρισμό», σημειώνει η κ.Εξάρχου.

Φέτος, οι κρατήσεις έχουν μετακυλήσει για τον Αύγουστο και δεν έχουν γίνει ακυρώσεις για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο όπου το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών είναι από το Ισραήλ, σύμφωνα με την κ.Εξάρχου. «Τα πράγματα δεν είναι εύκολα.

Είναι μια δύσκολη χρονιά. Ωστόσο, είμαστε αισιόδοξοι, καθώς πολλοί Έλληνες και ειδικά από την Βόρεια Ελλάδα μας επιλέγουν ως προορισμό», συμπληρώνει.

Η δυνατότητα για δραστηριότητες στη φύση είναι μια καλή διέξοδος όχι μόνο για τους φυσιολάτρες αλλά και για όσους φέτος θέλουν μεγαλύτερη ελευθερία και άνεση, όπως επισημαίνει η Χαρά Πλιάτσικα, τουριστική πράκτορας που εξειδικεύεται στις διοργανώσεις ποδηλατικών διαδρομών με ηλεκτρικό ποδήλατο.

«Είναι μια δύσκολη χρονιά η φετινή αλλά εκτιμώ ότι οι εκδρομές στη φύση και ειδικά εδώ στα Ζαγοροχώρια, θα είναι μια καλή διέξοδος για την οικογένεια.

Το βλέπουμε και από το ενδιαφέρον του κόσμου. Στο ποδήλατο, και ειδικά στο ηλεκτρικό, που όλοι μπορούν να ακολουθήσουν, έχεις αυτονομία και τη δυνατότητα να απολαύσεις το τοπίο και τη φύση χωρίς να προβληματίζεσαι», αναφέρει η κ.Πλιάτσικα.