Ολυμπία Οδός: Ξεκινούν μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα

02.10.2020 / 6:31
olympiaodos

Αντιπλημμυρικά έργα ύψους 84 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) στον αυτοκινητόδρομο της Ολυμπίας Οδού θα πραγματοποιηθούν με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Σύμφωνα με την εντολή αυτή πρόκειται για συμπληρωματικές εργασίες που “κολλάνε” στην τρέχουσα σύμβαση παραχώρησης με τον αυτοκινητόδρομο που διαχειρίζεται τα τμήματα Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα.

Τα αντιπλημμυρικά έργα στην Ολυμπία Οδό, εντάσσονται στην από 14 Δεκεμβρίου απόφαση της Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισµού Μεγάλων Έργων Υποδοµής, έκανε οµόφωνα δεκτή την από 02/12/2019 Εισήγηση του Υπουργού Υποδοµών και Μεταφορών για την εκτέλεση επειγόντων έργων αντιπληµµυρικής θωράκισης των περιοχών ανάντη και κατάντη των αυτοκινητοδρόµων που υλοποιήθηκαν µε Συµβάσεις Παραχώρησης συνολικού ύψους 350 εκατοµµυρίων ευρώ (περιλαµβανοµένης της δαπάνης του αναλογούντος Φ.Π.Α.).

Σύμφωνα με το άρθρο 18.6 της Σύµβασης Παραχώρησης προβλέπεται η δυνατότητα ανάθεσης συµπληρωµατικών εργασιών στον Παραχωρησιούχο µε εφαρµογή των εκάστοτε ισχυουσών διατάξεων της νοµοθεσίας περί εκτέλεσης δηµοσίων έργων για συµπληρωµατικές εργασίες στον τοµέα των συµβάσεων παραχώρησης δηµοσίων έργων.

Πώς θα προχωρήσουν τα έργα

Στις υποχρεώσεις του Παραχωρησιούχου θα πρέπει να περιληφθεί και η εκπόνηση εντός του επόμενου διμήνου, των οριστικών υδραυλικών µελετών (περιλαµβανοµένων των αναγκαίων κτηµατολογικών, περιβαλλοντικών, γεωτεχνικών, στατικών µελετών καθώς και των µελετών οριοθέτησης υδατορεµάτων) και για τα έργα που δεν επιλέχθηκαν ή δεν θα επιλεγούν τελικά να κατασκευαστούν ως επείγοντα και προς άρση των επικείµενων κινδύνων και οι οποίες (µελέτες) σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξικνούνται συνολικά µέχρι το διπλάσιο προϋπολογισµό µελέτης από αυτόν που αντιστοιχεί και σε αυτά που θα υλοποιηθούν µέσω της Σύµβασης Παραχώρησης, σύµφωνα µε τις διατάξεις περί ανάθεσης Συµπληρωµατικών Εργασιών.

Οι υπόψη µελέτες µετά την έγκρισή τους και αφού ολοκληρωθούν οι απαιτούµενες περιβαλλοντικές και άλλες αδειοδοτήσεις θα παραδοθούν για υλοποίηση στους κατά περίπτωση αρµόδιους φορείς (Περιφέρειες και ∆ήµοι). Οι εν λόγω μελέτες επιβαρύνουν τον παραχωρησιούχο. Για το Δημόσιο αποτελεί προϋπόθεση να πραγματοποιούνται αδαπάνως.

Σε κάθε περίπτωση κατά προτεραιότητα και εντός διµήνου από την ανάθεση των Συµπληρωµατικών Εργασιών θα πρέπει, µε µέριµνα και δαπάνες του Παραχωρησιούχου, να εκπονηθούν αδαπάνως οι οριστικές µελέτες για τα Έργα που η περιβαλλοντική τους αδειοδότηση δεν προϋποθέτει δηµόσια διαβούλευση.

Το χρονοδιάγραµµα εκτέλεσης των έργων θα κυµαίνεται από δώδεκα (12) έως δεκαοκτώ (18) µήνες από της εγκρίσεως των ΑΕΠΟ και της συντέλεσης των απαλλοτριώσεων.

Η περιβαλλοντική αδειοδότηση των προς κατασκευή έργων θα πρέπει να διενεργηθεί κατά προτεραιότητα µε τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του αυτοκινητόδροµου Κόρινθος – Πάτρα, ανεξαρτήτως της απόστασης του αδειοδοτηµένου έργου του αυτοκινητοδρόµου από τα εκάστοτε υδραυλικά έργα, εφόσον τα τελευταία εντάσσονται λειτουργικά από αντιπληµµυρικής άποψης στον αυτοκινητόδροµο (επηρεάζουν ή επηρεάζονται από τον υφιστάµενο αυτοκινητόδροµο).

Η συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων που θα υλοποιηθούν μέσω της Σύμβασης Παραχώρησης μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής και την παραλαβή τους, θα αναληφθεί από τους φορείς που είναι κατά το νόμο υπεύθυνοι για τη συντήρησή τους.

Ανάλογη απόφαση δημοσιεύθηκε και για τους αυτοκινητόδρομους της Ιόνιας Οδού (για έργα 105 εκατ.ευρώ), του Ε65 (70 εκατ.ευρώ), του Αυτοκινητόδρομου Μορέα,  ενώ παρόμοια απόφαση αναμένεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και για τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου.

ypodomes.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα