Οι φόροι του Μνημονίου και τα 5 αγκάθια της διαπραγμάτευσης | dete

Οι φόροι του Μνημονίου και τα 5 αγκάθια της διαπραγμάτευσης

«Κούρεμα» των ευνοϊκών όρων της ρύθμισης των 100 δόσεων, οριακές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος περισσότεροι από 6 εκατ. φορολογούμενοι και ανατροπές στη φορολογία των αγροτών είναι κάποια από τα μέτρα που περιλαμβάνει το φορολογικό πακέτο της συμφωνίας με τους εταίρους, η οποία δείχνει να βρίσκεται προ των πυλών.
Ειδικότερα, στα φορολογικά μέτρα που φέρνει το νέο Μνημόνιο περιλαμβάνονται:
1. ΕΝΦΙΑ: Ο φόρος διατηρείται φέτος και το 2016 με στόχο την είσπραξη εσόδων 5,3 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016. Με δεδομένο ότι ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ δεν αλλάζει, οι αλλαγές που εξετάζονται προβλέπουν:
• Αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου και μείωση του αφορολόγητου ορίου που σήμερα ανέρχεται στις 300.000 ευρώ.
• Παρεμβάσεις στους συντελεστές υπολογισμού του κυρίου φόρου με μείωση των συντελεστών για κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία και αύξηση συντελεστών για τις ακριβές κατοικίες.
• Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
2. Ρύθμιση 100 δόσεων: Η ρύθμιση δεν ακυρώνεται. Ωστόσο, για τους περίπου 900.000 φορολογούμενους οι οποίοι εντάχθηκαν στην ευνοϊκότερη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών που έχει υπάρξει ποτέ, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη λήψη της πρώτης δόσης του νέου δανείου από τον ESM, φέρνει ανατροπές, καθώς πολλοί θα κληθούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε λιγότερες δόσεις.
3. Προκαταβολή φόρου: Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις (εμπόρους, βιοτέχνες και επιτηδευματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία), όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και όλες τις προσωπικές εταιρείες από το 55% στο 100% μέχρι το 2017.
4. Εισφορά αλληλεγγύης: Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Ηδη οι θεσμοί έχουν ζητήσει τη μείωση του συντελεστή 8% της εισφοράς που επιβάλλεται στους φορολογούμενους με εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ. Για τα εισοδήματα του 2016 η ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα ενσωματωθεί στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων η οποία συνεπάγεται και μείωση του αφορολογήτου της εισφοράς κάτω από τις 12.000 ευρώ.
5. Αγρότες: Οι θεσμοί επιμένουν στην κατάργηση του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος. Τα καθαρά εισοδήματα των αγροτών φορολογούνται σήμερα με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ και επιπλέον επιβαρύνονται με προκαταβολή φόρου εισοδήματος 27,5%.
Ζητείται λύση σε πέντε «αγκάθια»
Μπορεί να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας, ωστόσο ανάμεσα σε δανειστές και κυβέρνηση υπάρχουν στο τραπέζι εκκρεμότητες που πρέπει να επιλυθούν άμεσα, ώστε να καταστεί δυνατή η συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα.
Τα πέντε «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης που παραμένουν ανοιχτά, αλλά δεν είναι ικανά να ανατρέψουν τη συμφωνία, αφορούν τα εξής:
1. «Κόκκινα» δάνεια: Η κυβέρνηση κατέθεσε ένα νέο βελτιωμένο πλαίσιο για την ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, αλλά δεν έχει γίνει γνωστή ακόμη η γνωμοδότηση του «κουαρτέτου» των θεσμών.
2. Δημοσιονομικό κενό: Θα καθορίσει τις ανάγκες για τη λήψη νέων μέτρων και το ύψος αυτών. Φαίνεται να προκρίνεται η πρόβλεψη για ύφεση το 2015 στο 3% και στο 1% για το 2016 που οδηγεί σε πρωτογενές έλλειμμα στα επίπεδα του 0,7% - 1% του ΑΕΠ. Με βάση το σενάριο αυτό θα απαιτηθεί η επιπλέον λήψη μέτρων ύψος 1,5 - 2 δισ. ευρώ.
3. Ανακεφαλαιοποίηση: Η ελληνική πλευρά θέλει επιπλέον εμπροσθοβαρές δάνειο προκειμένου να ξεκινήσει μία στοιχειώδης λειτουργία των τραπεζών, ώστε να στηριχθεί η οικονομία.
4. Αποκρατικοποιήσεις: Οι δανειστές θέλουν να υλοποιηθεί χωρίς εκπτώσεις το τρέχον πρόγραμμα και ζητούν από την κυβέρνηση πολιτική δέσμευση ότι οι υπουργοί δεν θα συνεχίσουν να τορπιλίζουν την προσπάθεια, αλλά αντίθετα θα στηρίξουν και θα υλοποιήσουν τις αποφάσεις που θα υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση.
5. Μεταρρυθμίσεις: Το «κουαρτέτο» των θεσμών ζητά συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μία σειρά ζητήματα, όπως άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, αναδιάρθρωση των δομών στο Δημόσιο, νέο μισθολόγιο, αλλαγές στην Δικαιοσύνη για ταχύτερη απονομή της κ.ά.