Οι πρόσφυγες του Ρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο – Τι είπε ο Πελετίδης | dete

Οι πρόσφυγες του Ρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο - Τι είπε ο Πελετίδης

Το Δημοτικό Συμβούλιο –που συνεδριάζει αυτή την ώρα- ενημέρωσε ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, για την επίσκεψη της Δημοτικής Αρχής στους πρόσφυγες από τη Συρία, που φιλοξενούνται εδώ και λίγες μέρες σε ξενοδοχείο στο Ρίο.

Ο Δήμαρχος ανέφερε τα εξής:
Επισκεφθήκαμε την Δευτέρα 7 Νοέμβρη, μαζί με την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και την Αντιδήμαρχο των Δημοτικών Ενοτήτων, Ιουλία Γιαννιτσοπούλου, τους πρόσφυγες από τη Συρία, που διαμένουν προσωρινά σε ξενοδοχειακή μονάδα στο Ρίο.
Είχε έτσι την ευκαιρία η Δημοτική Αρχή, πρόσωπο με πρόσωπο, να δει από κοντά αυτούς τους ανθρώπους. Να ενημερωθεί από πρώτο χέρι, για τις ανάγκες τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τη λαχτάρα τους για μια καλύτερη ζωή, χωρίς πολέμους, καταστροφές και πείνα.
Είδαμε από κοντά την ανησυχία και την αγωνία τους για τη συνέχιση των πολεμικών συγκρούσεων στη Συρία και το Ιράκ, εξαιτίας των οξυμένων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή. «Τα παιδιά μας», είπε χαρακτηριστικά ένας Σύριος πατέρας, «ψάχνουν να κρυφτούν όταν ακούν αεροπλάνα να πετάνε χαμηλά».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναδείχθηκε ως κύριο πρόβλημα από τους ίδιους τους πρόσφυγες με δραματικό τόνο, η πολύμηνη ταλαιπωρία τους εξαιτίας του εγκλωβισμού τους. Εκδήλωσαν την αγωνία και τη λαχτάρα τους, να μεταβούν άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση, στις χώρες προορισμού τους. Να ενωθούν με τις οικογένειές τους και τα άλλα συγγενικά τους πρόσωπα που είναι εγκατεστημένα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ζήτησαν από το Δήμο αντίστοιχες πρωτοβουλίες, προς την κατεύθυνση υλοποίησης των χρονοδιαγραμμάτων που καθυστερούν. «8 μήνες μας εμπαίζουν» μας έλεγαν χαρακτηριστικά.
Έθεσαν επίσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόληψη, καθώς και στην εκπαίδευση των παιδιών τους, που βίαια έχουν διακόψει οι πόλεμοι και ο ξεριζωμός και από τις χώρες τους. Τους ενημερώσαμε για την απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου που κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τα αιτήματά τους. Αναφερθήκαμε χαρακτηριστικά στην υπ΄αρίθμ 169/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου «(…) Ο Δήμος θα συνεχίσει να βρίσκεται αλληλέγγυος και θα στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο τους ανθρώπους αυτούς αξιοποιώντας όλες τις υποδομές και τις δυνατότητες που έχει αξιοποιώντας το σύνολο των δομών και των υπηρεσιών του.
Είμαστε αλληλέγγυοι, στηρίζουμε τον αγώνα των προσφύγων και των μεταναστών για μία καλύτερη ζωή.
Καλούμε τον λαό της Πάτρας να συνεχίζει να εκφράζει την αλληλεγγύη του απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Να παλέψει ενάντια στις αποφάσεις κυβέρνησης και ΕΕ, ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ και των μηχανισμών της ΕΕ στα σύνορα, που οδηγούν στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των προσφύγων και στο μαζικό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.
Για την απευθείας μεταφορά τους από τις γειτονικές χώρες πρώτης υποδοχής και την Ελλάδα στις χώρες τελικού προορισμού τους. (…)»
Διαβεβαιώσαμε ότι η Δημοτική Αρχή, για όσο διάστημα παραμείνουν στην πόλη μας, θα στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο αυτούς τους ανθρώπους, όπως έκανε το προηγούμενο διάστημα, με τους πρόσφυγες που διαμένουν σε άλλες περιοχές. Θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες και το σύνολο των δομών και υπηρεσιών του Δήμου μας, για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους.
Ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα των προσφύγων, θα επανέλθουμε στην κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία, διεκδικώντας, τα αυτονόητα για κάθε άνθρωπο.
Το κράτος πρέπει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας, ώστε να πληρούνται τα κριτήρια διασφάλισης της δημόσιας υγείας, όπως εμβόλια, ιατρικές βεβαιώσεις, και πρόληψη ασθενειών.
Να υλοποιηθούν, με κρατική ευθύνη, όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά των προσφύγων.
Το επόμενο διάστημα, με όλες μας τις δυνάμεις, με όποιο πρόσφορο τρόπο, θα προβάλλουμε το κύριο αίτημα των προσφύγων να μπορέσουν να φύγουν για τις χώρες προορισμού τους και να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.
Οι πρόσφυγες δεν είναι απειλή.
Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Αντίθετα πρέπει με κοινή και συντονισμένη δράση, να αγωνιστούν ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά κρίσεις, πολέμους, ρατσισμό και ξενοφοβία, μαζικά κύματα μεταναστών, φτώχεια κι εξαθλίωση.