Οι περικοπές συντάξεων την επόμενη διετία | dete

Οι περικοπές συντάξεων την επόμενη διετία

Μειωμένες είναι όλες οι νέες συντάξεις που απονέμονται πλέον από τον ΕΦΚΑ με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά οι σκληρότερες περικοπές για τους χαμηλοσυνταξιούχους - κυρίως του πρώην ΤΕΒΕ - θα επέλθουν στο τέλος του νέου έτους, με την εφαρμογή της συμφωνίας κυβέρνησης - θεσμών για μείωση κατά 18% της σύνταξης. Το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί από τις «προσωπικές διαφορές» που θα προκύψουν με τον επανυπολογισμό των συντάξεων που σύμφωνα με την τελευταία δέσμευση της κυβέρνησης στους δανειστές θα ολοκληρωθεί έως τον ερχόμενο Μάρτιο. Οι μειώσεις μπορεί να φθάσουν και τα 300 ευρώ.
1,8 δισ. ευρώ
Το συγκεκριμένο μέτρο είναι νόμος και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επιμένουν να εφαρμοστεί, παρά τις ελπίδες που καλλιεργούν κυβερνητικά στελέχη ότι θα μπορέσουν να αποφύγουν τις επώδυνες μειώσεις συντάξεων. Η κυβέρνηση συνδέει το ενδεχόμενο μη εφαρμογής των μέτρων με τυχόν αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Ωστόσο αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι θεωρούν αδιαπραγμάτευτο το μέτρο, το οποίο θα εφαρμοστεί στις κύριες και επικουρικές συντάξεις του μηνός Ιανουαρίου 2019, που θα καταβληθούν εντός του Δεκεμβρίου 2018.
Χωρίς «δάπεδο»
Οι περικοπές στις συντάξεις - συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ - αναμένεται να πλήξουν 1,1 εκατ. συνταξιούχων. Θα φθάνουν κατ' ανώτατο όριο στο 18% της σύνταξης και θα εφαρμοστούν όχι μόνο σε κύριες, αλλά και στις επικουρικές συντάξεις, εφόσον προκύπτουν και σε αυτές «προσωπικές διαφορές».
Οι περικοπές θα έχουν «οροφή» αλλά δεν θα έχουν «δάπεδο», δηλαδή θα αφορούν και τις διαφορές που καταγράφονται σε χαμηλές, ίσως και στις κατώτατες συντάξεις. Ετσι οι απώλειες θα είναι διαφορετικών ταχυτήτων, θα ξεκινούν από ένα ευρώ και θα φθάνουν έως και τα 300 για τις κύριες και τα 70 ευρώ για τις επικουρικές, ενώ θα πλήξουν ακόμη και πολύ χαμηλές συντάξεις.
Στους διπλά χαμένους συγκαταλέγονται περίπου 100.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα χάσουν και από την κύρια και από την επικουρική, κατ' ανώτατο όριο 18% των συντάξεων.
Στις χαμηλές συντάξεις που θα πληγούν, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κατώτατης των συνταξιούχων του πρώην ΤΕΒΕ που ελάμβαναν την προσαύξηση των 220 ευρώ, και η προσωπική της διαφορά ενδέχεται να φθάσει το 40% της σύνταξης. Αυτοί θα υποστούν περικοπές μέχρι το όριο του 18%.
Συντάξεις 550 ευρώ
Τις νέες περικοπές από τα μέτρα που είναι προγραμματισμένα να εφαρμοστούν κατά τη διετία 2018-2019 περιγράφει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, υπολογίζοντας ότι με την εφαρμογή των νέων μειώσεων οι συνταξιούχοι θα καταγράψουν συνολικές μνημονιακές απώλειες εισοδημάτων ύψους 70% από το 2010 έως το 2019.
Το Δίκτυο υπολογίζει ότι ενάμισι εκατομμύριο συνταξιούχοι «βουλιάζουν στη φτώχεια» και σημειώνει ότι το 2021 ένας στους δύο συνταξιούχους θα λαμβάνει σύνταξη μόλις 550 ευρώ καθαρά.
Οι απώλειες τη διετία 2018-2019 έχουν ως εξής:
1.Εως 300 ευρώ από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις στο τέλος 2018 (συντάξεις Ιανουαρίου 2019).
2.Μικρότερες έως και 30% είναι οι νέες συντάξεις. Συνολικά έως το 2020 περίπου 200.000 ασφαλισμένοι που θα αποχωρήσουν από την εργασία θα υποστούν μεγάλες περικοπές.
Η μέση μείωση εκτιμάται στο 12% - 16% για τους νέους συνταξιούχους και τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν οι:
¢ Δημόσιοι υπάλληλοι με πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας και ανήκουν στις κατηγορίες πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης.
¢ Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με υψηλές αποδοχές, από 1.500 ευρώ και πάνω, που καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης έπειτα από τουλάχιστον 30 χρόνια ασφάλισης.
¢ Ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΕΒΕ σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες, καθώς χάνουν τουλάχιστον 220 ευρώ.
¢ Ασφαλισμένοι στο ΤΑΕ από τις δύο ανώτατες κατηγορίες και αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.
¢ Ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών και του ΤΣΑΥ ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης.
3.Πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν νέα περικοπή  στο ΕΚΑΣ το 2018, καθώς κόβονται άλλα 238 εκατ. ευρώ από το επίδομα και θα πληρωθούν μόλις 85 εκατ. ευρώ για όσους συνεχίσουν να το λαμβάνουν. Οι δικαιούχοι σήμερα είναι 210.000 και θα μείνουν για το 2018 περίπου οι 70.000. Τα νέα κριτήρια θα μειώνουν και τα όρια εισοδήματος αλλά και τα ποσά του ΕΚΑΣ. Από το 2020 το ΕΚΑΣ καταργείται.
4. Κούρεμα στις νέες επικουρικές συντάξεις (αιτήσεις από 1/1/2015 και μετά) καθώς θα υπολογίζονται με ρήτρα θανάτου και μείωσης των ελλειμμάτων.
5. Νέα μείωση στο εφάπαξ ως 6% γιατί προστίθεται άλλο ένα έτος (το 2018) στη νέα βάση υπολογισμού.