Οι παχύσαρκοι ασθενείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν από σοβαρές λοιμώξεις! | dete

Οι παχύσαρκοι ασθενείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν από σοβαρές λοιμώξεις!

Μπορεί η παχυσαρκία να έχει αποδειχθεί ότι «κόβει χρόνια» από τη ζωή ενός ανθρώπου, ωστόσο οι παχύσαρκοι ασθενείς που νοσηλεύονται με λοιμώξεις όπως η πνευμονία και η σηψαιμία έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης, συγκριτικά με τα άτομα φυσιολογικού βάρους.

Το «παράδοξο της παχυσαρκίας» - όπως ονομάζεται αυτό το φαινόμενο - αποτελεί το αντικείμενο μια νέας έρευνας, τα πορίσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Βιέννη. Στο πλαίσιο της μελέτης εξετάστηκαν οι περιπτώσεις 18.000 ασθενών που νοσηλεύτηκαν με σοβαρές λοιμώξεις σε κλινικές της Δανίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα εκείνα που ήταν υπέρβαρα είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να υποκύψουν στην ασθένεια, ενώ τα παχύσαρκα άτομα ήταν σε ακόμα... καλύτερη θέση με 50% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν συγκριτικά με τα «κανονικά» ή αδύνατα άτομα.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκε και μια δεύτερη μελέτη, που εξέταζε τις περιπτώσεις 1,7 εκατομμυρίου ασθενών που εισήχθησαν με πνευμονία και σηψαιμία σε νοσοκομεία των ΗΠΑ τη διετία 2013-2014. Όσον αφορά στην πνευμονία, τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα είχαν σαφώς το πλεονέκτημα, με 23% και 29% καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης αντίστοιχα. Και στη σηψαιμία όμως τα ευρήματα ήταν ανάλογα, με τους υπέρβαρους ασθενείς να έχουν 23% λιγότερες πιθανότητες να υποκύψουν, και τους παχύσαρκους 22%, πάντα σε σύγκριση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους.