Οι οκτώ διασημότεροι καταζητούμενοι όλων των εποχών | dete

Οι οκτώ διασημότεροι καταζητούμενοι όλων των εποχών

Ο πόλεμος είναι μία «διαδικασία» κατά την οποία οι στρατοί δύο χωρών μάχονται ο ένας εναντίον του άλλου. Υπάρχουν, όμως και περιπτώσεις που αυτή η δύναμη χρησιμοποιείται για να «πιαστεί» ένας μόνο άνθρωπος.

Αυτό ισχύει για τους οκτώ ανθρώπους που ακολουθούν, οι οποίοι είναι οι οκτώ διασημότεροι καταζητούμενοι – από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις – όλων των εποχών:

1. Francisco Pancho Villa

1. Francisco Pancho Villa

Πρόκειται, ίσως, για το διασημότερο ανθρωποκυνηγητό στην αμερικανική στρατιωτική ιστορία, με τον Στρατηγό John "Blackjack" Pershing να ηγείται της «Εκστρατείας Τιμωρίας», προκειμένου να πιάσει τον Francisco Pancho Villa και τους άνδρες του, οι οποίοι είχαν κάνει επιδρομή στο Columbus του New Mexico, σκοτώνοντας 18 Αμερικανούς. Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έφθασαν 300 χιλιόμετρα μέσα στο Μεξικό, από τις 15 Μαρτίου 196 έως και τις 12 Ιανουαρίου 1917. Κατόρθωσαν να διαλύσουν τον στρατό του Villa αλλά όχι τον ίδιο.

2. Osama Bin Laden

2. Osama Bin Laden

Η πιο ικανοποιητική ένταξη στον «κατάλογο». Ο Osama Bin Landen ήταν ο εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Η πρώτη προσπάθεια να δολοφονηθεί στο Tora Bora απέτυχε, αλλά τελικά βρέθηκε στο Πακιστάν και δολοφονήθηκε από ειδική ομάδα της αμερικανικής SEAL Team Six.

3. Isoroku Yamamoto

3. Japanese Admiral Isoroku Yamamoto

Στις 14 Απριλίου 1943, οι αποκρυπτογράφοι του αμερικανικού ναυτικού διαπίστωσαν ότι ο αρχιτέκτονας της επίθεσης στο Pearl Harbor, ήταν ο ναύαρχος Isokuru Yamamoto, θα πήγαινε στα Νησιά του Σολομώντα και θα μπορούσαν να τον παγιδεύσουν. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από αέρος, καταρρίφθηκαν δύο ιαπωνικά βομβαρδιστικά, αλλά το πτώμα του Yamamoto, δεν βρέθηκε. Βρέθηκε την επόμενη ημέρα από ιαπωνικό σωστικό συνεργείο.

4. Geronimo

4. Geronimo

Ήταν ένας από τους ηγέτες των αυτοχθόνων Αμερικανών που προκαλούσε μεγάλο φόβο ενώ τελικά αναγκάστηκε να ζήσει σε ειδικό καταυλισμό στην Αριζόνα το 1877. Όμως αποφάσισε ότι ακόμη και υπό περιορισμό θα ζούσε με τους δικούς του όρους. Δραπέτευσε πολλές φορές αλλά η τελευταία δραπέτευσή του τον Μάιο του 1885, ακολουθήθηκε από μία σειρά επιδρομών στις γειτονικές φάρμες. Ο αμερικανικός στρατός μάζεψε 5.000 στρατιώτες οι οποίοι έψαχναν τρεις μήνες για να τον βρουν. Τελικά ο Geronimo παραδόθηκε, με αντάλλαγμα να δει εκ νέου την οικογένειά του στη Φλόριντα.

5. Ernest "Che" Guevara

5. Ernest "Che" Guevara

Ο διάσημος Αργεντίνος επαναστάτης, ήταν ένα «οδυνηρό αγκάθι στα πλευρά των ΗΠΑ», καθώς προσπάθησε να δημιουργήσει «δύο, τρία ή πολλά Βιετνάμ» στη Λ. Αμερική. Οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ εκπαίδευσαν στρατιωτικούς της Βολιβίας για να κυνηγήσουν τον Che, οι οποίοι τελικά τον δολοφόνησαν στις 9 Οκτωβρίου 1967.

6. Saddam Hussein

6. Saddam Hussein

Το κυνήγι του διαβόητου δικτάτορα ξεκίνησε πριν από την πτώση της Βαγδάτης, στις 9 Απριλίου 2003, ο οποίος παρέμεινε άφαντος για πολλούς μήνες. Όταν βρέθηκε από τον αμερικανικό σταθμό δεν ήταν κρυμμένος σε κάποιο κλειστό παλάτι, ούτε καν σε κάποιο μέρος με υψηλή ασφάλεια. Βρέθηκε σε μία «τρύπα» στο Tikrit, όπου είχε σκορπίσει περί των 750.000 δολαρίων, ένα Καλάσνικοφ και μερικές σοκολάτες...

7. Manuel Antonio Noriega

7. Manuel Antonio Noriega

Το ανθρωποκυνηγητό του στρατηγού του Παναμά Manuel Noriega και των υποστηρικτών του ήταν μέρος της «Επιχείρησης Δικαιοσύνη». Η πρώτη επέμβαση έγινε στις 20 Δεκεμβρίου 1989 από τον στρατό του Παναμά, ο οποίος έκλεισε τα σύνορα, αλλά δεν κατόρθωσε να τον αιχμαλωτίσει. Το ανθρωποκυνηγητό διήρκεσε έως την παραμονή Χριστουγέννων, με τον δικτάτορα να ζητά άσυλο στην Πρεσβεία του Βατικανού στον Παναμά. Μετά από εντολή του Πάπα, ο πρέσβης απάντησε ότι το Βατικανό δεν μπορεί να δώσει πολιτικό άσυλο ή να εγγυηθεί την ασφάλεια, εξαιτίας των διαδηλωτών που είχαν περικυκλώσει την Πρεσβεία. Τελικά ο Noriega παραδόθηκε στους Αμερικανούς στις 2 Ιανουαρίου 1970.

8. Mohammed Farrah Aideed

8. Mohammed Farrah Aideed

Εάν το όνομα δεν σας θυμίζει κάτι, θυμηθείτε την εκστρατεία «Black Hawk Down». Ο Mohammed Aideed ήταν ο επικεφαλής της ισχυρότερης παραστρατιωτικής οργάνωσης της Σομαλίας. Οι αμερικανικές αρχές θεώρησαν απαραίτητη τη σύλληψή του, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκστρατεία Operation Restore Hope, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η πρώτη προσπάθεια να συλληφθεί έγινε στις 17 Ιουνίου 1993. Ακολούθησε μία ακόμη στις 28 Αυγούστου του ίδιου χρόνου και μία ακόμη στις 3 Οκτωβρίου. Μετά από την κατάπαυση πυρός και το ψήφισμα του ΟΗΕ στις 16 Νοεμβρίου 1993, ο Aideed παρέμεινε στην εξουσία.