Οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2019… στην Πάτρα των μεγάλων διοργανώσεων - Τεράστιο το κέρδος στην πόλη, με συμμετοχή 2.000 αθλητών

 

Ο Δήμος μπαίνει μπροστά και η Πάτρα είναι έτοιμη να διεκδικήσει τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2019. Και μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση… είναι άπαντες ενωμένοι σαν γροθιά, ώστε ο φάκελος διεκδίκησης να είναι πλήρης και η πόλη να καταφέρει να αποκομίσει τα τεράστια οφέλη από μία τέτοια διοργάνωση.

Πρόκειται για μια σημαντική αθλητική διοργάνωση που επαναφέρει την Πάτρα στη διεκδίκηση μεγάλων διοργανώσεων διεθνούς εμβέλειας. Περισσότεροι από 2.000 αθλητές και μέλη αποστολών από 25 χώρες της Μεσογείου θα συναντηθούν για μια εβδομάδα στην πόλη, που θα επιλεγεί μέσα Οκτωβρίου, για να φιλοξενήσει τους Αγώνες. Αυτοί οι αγώνες έχουν να κάνουν, κυρίως με το υγρό στοιχείο, αλλά και με beach soccer-beach volley,κ.α. Υπάρχει ουσιαστικά μια σειρά από αθλήματα, που μπορεί να επιλέξει η κάθε υποψήφια πόλη. Αυτό είναι ένα από τα πολλά θέματα, που «τρέχει» αυτό το διάστημα η επιτροπή διεκδίκησης της Πάτρας, η οποία συστήθηκε με απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού  Γιώργου Βασιλειάδη. «Εμείς θα αναδείξουμε και τοπικές ιδιαιτερότητες της Πάτρας, που υπάρχουν, αλλά και με τις αθλητικές ομοσπονδίες και τις διακρίσεις, που έχουμε. Γενικότερα η Πάτρα έχει τρομερή παράδοση στα αθλήματα, που έχουν να κάνουν με το υγρό στοιχείο» υπογράμμισε ο κ. Μενεγής.

Όλες αυτές οι υποδομές, που θα γίνουν, εάν τελικά η Πάτρα φιλοξενήσει αυτούς τους αγώνες, θα μείνουν στην πόλη, και στόχος είναι να αποτελέσουν συστατικό κομμάτι της κοινωνίας και να μην είναι εγκαταστάσεις «φαντάσματα» ή νεκρές από ανθρώπινο δυναμικό. Σύμφωνα με πληροφορίες η δημοτική αρχή θέλει και την αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων της Αγυιάς. «Οι αγώνες αυτοί, δεν απαιτούν κάποιες ιδιαίτερες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως ήταν στο παρελθόν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, έχουν άλλες απαιτήσεις. Εμείς τις επεξεργαζόμαστε και αν τελικά τους φιλοξενήσουμε, θα κάνουμε ωραίους και αποτελεσματικούς αγώνες» ανέφερε ο κ. Μενεγής.

Ήδη τα μέλη της επιτροπής έχουν ξεκινήσει τις επαφές με τους τοπικούς φορείς, προσβλέποντας στην στήριξή τους για την διεκδίκηση αυτού του σημαντικού αθλητικού γεγονότος, και τα  αρχικά μηνύματα είναι θετικά. «Τελευταία φορά, που ως χώρα διεκδικήσαμε αγώνες ήταν το 2013, οι Μεσογειακοί Αγώνες στον Βόλο, όμως τότε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, είχε στείλει ο τότε Υπουργός Γ. Γερουλάνος, επιστολή ότι δεν είχαμε την δυνατότητα να τους πραγματοποιήσουμε και αποσυρθήκαμε. Αυτό, εάν θέλετε σηματοδοτεί και κάτι σημαντικό, όχι μόνο για την  πόλη μας, αλλά και για την ίδια μας την χώρα. Ότι μπορούμε και πάλι να εγγυηθούμε την διεξαγωγή τέτοιων μεγάλων αθλητικών γεγονότων, γιατί σηματοδοτεί και την επιστροφή στην κανονικότητα» επισήμανε το μέλος της επιτροπής διεκδίκησης.

Αρχές Σεπτεμβρίου θα γίνουν γνωστές και άλλες πόλεις, που διεκδικούν του παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες του 2019, ενώ στις 13/10 στην Tarragona της Ισπανίας θα γίνει από την Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων η ανάθεση στην διοργανώτρια πόλη των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του 2019.

«Αυτή η επιλογή από πλευράς της κυβέρνησης να ορίσει την Πάτρα σαν διεκδικήτρια πόλη, γιατί υπήρχαν κι άλλες, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, σημαίνει ότι θέλει ξανά αυτή εδώ η πόλη να αποκτήσει την χαμένη της αίγλη. Η μπάλα όμως είναι και στα δικά μας πόδια και φαίνεται ότι υπάρχει η διάθεση να εκμεταλλευτεί η πόλη αυτή την αθλητική ευκαιρία. Άρα, ανεξάρτητα του αποτελέσματος είναι μια ευκαιρία να «σηκώσουμε τα μανίκια» και να δουλέψουμε για το καλό της πόλης» πρόσθεσε ο κ. Μενεγής.

 

Η στήριξη του Γρηγόρη Αλεξόπουλου

Την έμπρακτη στήριξη στον αγώνα για τη διεκδίκηση της διεξαγωγής των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων 2019 στην Πάτρα δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του με την Επιτροπή Διεκδίκησης.

«Η Πάτρα έχει τη δυναμική και τις υποδομές για διοργάνωση σημαντικών αθλητικών γεγονότων και η διεκδίκηση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων 2019 δείχνει πως μπορούμε να ξαναβγούμε στο διεθνές αθλητικό προσκήνιο. Και όχι μόνο. Η κίνηση αυτή ας αποτελέσει το έναυσμα για μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών εξωστρέφειας, όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και στο τουριστικό, τον αγροτικό και τον εμπορικό τομέα. Η πόλη της διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να επανέλθει στην ανάπτυξη και πιστέψτε με, μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης πολλών επενδυτών», δήλωσε στα μέλη της Επιτροπής Διεκδίκησης ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος.

Στη συνάντηση, η οποία ήταν σε συνέχεια αντίστοιχης συνάντησης με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Απόστολο Κατσιφάρα, συμμετείχε ο πρόεδρος και σύμβουλος του Δημάρχου Πατρέων σε θέματα αθλητισμού Τάκης Πετρόπουλος, ο γραμματέας και δημοσιογράφος Νάσος Νασόπουλος (πρώην city manager του «Αθήνα 2004») και το μέλος και πολιτικός μηχανικός Θεόδωρος Μενεγής. Συζητήθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες που μπορούν να πραγματοποιηθούν ως τον Οκτώβριο, όπου θα αποφασίσουν οι εκλέκτορες της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων για την πόλη που θα αναλάβει τους αγώνες και σημεία στα οποία μπορεί να συνεισφέρει αποφασιστικά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Σε περίπτωση που η Πάτρα αναλάβει τους αγώνες αναμένονται περισσότεροι από 2.000 αθλητές και μέλη αποστολών από 25 χώρες της Μεσογείου, ενώ μεγάλος αναμένεται να είναι και ο αριθμός των επισκεπτών.

Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας

Τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο εγχείρημα για τη διεκδίκηση και ανάληψη από την Πάτρα των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων για το 2019, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας κατά τη συνάντησή του με την Επιτροπή Διεκδίκησης στο γραφείο του.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική αθλητική διοργάνωση, στην οποία, όπως τόνισε ο κ. Κατσιφάρας «θα είμαστε στο πλευρό σας δυναμικά, αφού πλέον επανέρχεται στο προσκήνιο των μεγάλων διοργανώσεων διεθνούς εμβέλειας η Πάτρα, μια προοπτική που θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη και στην εξωστρέφεια της περιοχής μας».

Στη συνάντηση τέθηκαν στο επίκεντρο ο φάκελος διεκδίκησης και οι λεπτομέρειές του για αυτό το μεγάλο γεγονός που αν τελικά επιλεγεί από τους εκλέκτορες της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Ταραγόνα Ισπανίας), μόνο σημαντικά οφέλη θα μπορεί να προσφέρει στην ευρύτερη περιοχή ως διοργανώτρια πόλη των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του 2019.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας τόνισε πως «θα προσπαθήσουμε να “εκμεταλλευτούμε” όσο το δυνατόν περισσότερο τη συμμετοχή και την προεδρία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Διαμεσογειακή Επιτροπή της CPMR, ώστε να βρούμε επιπλέον συμμάχους σε αυτή τη διεκδίκηση για να έχουμε και τα ανάλογα επιθυμητά αποτελέσματα».

 

Ποιοι αποτελούν την επιτορπή διεκδίκησης

Ηδη συγκροτήθηκε η επιτροπή διεκδίκησης από την Πάτρα των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του 2019. Πρόεδρος της Επιτροπής αναλαμβάνει ο σύμβουλος του Δημάρχου Πατρέων σε θέματα αθλητισμού Τάκης Πετρόπουλος, γραμματέας ο δημοσιογράφος Νάσος Νασόπουλος (πρώην city manager του «Αθήνα 2004») και μέλος ο πολιτικός μηχανικός Θεόδωρος Μενεγής.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα μέλη της Επιτροπής Διεκδίκησης αναφέρουν:

"Με απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γιώργου Βασιλειάδη αποτελούμε την Επιτροπή Διεκδίκησης της Πάτρας για την φιλοξενία των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του 2019.

Πρόκειται για μια σημαντική αθλητική διοργάνωση που επαναφέρει την Πάτρα στη διεκδίκηση μεγάλων διοργανώσεων διεθνούς εμβέλειας.

Περισσότεροι από 2.000 αθλητές και μέλη αποστολών από 25 χώρες της Μεσογείου θα συναντηθούν για μια εβδομάδα στην πόλη που θα επιλεγεί για να φιλοξενήσει τους Αγώνες, ενώ μεγάλος αναμένεται να είναι και ο αριθμός των επισκεπτών. Τα οφέλη για την περιοχή θα είναι σημαντικά.

Έχοντας επίγνωση της δυσκολίας του εγχειρήματος, αλλά και των πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων εντός των οποίων πρέπει να λειτουργήσουμε, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να στεφθεί η διεκδίκηση με επιτυχία.

Τις επόμενες ημέρες θα επιδιώξουμε συναντήσεις με όλους τους εκπροσώπους των τοπικών Φορέων, προσβλέποντας στην υποστήριξή τους σε αυτή την προσπάθεια.

Η διεκδίκηση μιας τόσο σημαντικής  διοργάνωσης πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της περιοχής και κυρίως των πολιτών της.

Ενώνοντας δυνάμεις μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, μπορούμε να ξαναβάλουμε την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή στο χάρτη των μεγάλων διεθνών διοργανώσεων αποκομίζοντας τα μεγάλα οφέλη που συνεπάγεται ένας τέτοιος ρόλος.

Ελπίζουμε ότι στις 13 Οκτωβρίου ( ημερομηνία που θα επιλεγεί στην Tarragona της Ισπανίας από την Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων η διοργανώτρια πόλη των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του 2019) θα κάνουμε το πρώτο βήμα".

Υπέρ της διοργάνωσης και το Επιμελητήριο

Συνάντηση με την Επιτροπή Διεκδίκησης των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, είχαν και  στο Επιμελητήριο, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πλάτωνας Μαρλαφέκας, ο αντιπρόεδρος Σωτήρης Μπρακατσέλος και ο γραμματέας Θεόδωρος Τσούμπελης. Στη συνάντηση, η Επιτροπή Διεκδίκησης (οι κ. Τάκης Πετρόπουλος, Νάσος Νασόπουλος και Θεόδωρος Μενεγής) παρουσίασαν το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών για τη δημιουργία του Φακέλου Υποψηφιότητας και την υλοποίηση των αναγκαίων δράσεων για την υποστήριξη της υποψηφιότητας.

Από την πλευρά τους τα μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου εκδήλωσαν την αμέριστη υποστήριξή τους στη διεκδίκηση των Αγώνων, όπως άλλωστε και σε κάθε εξωστρεφή ενέργεια που σκοπό έχει να προβάλει την περιοχή στο διεθνή χώρο και να προσελκύσει επισκέπτες. Μάλιστα εκδήλωσαν την πρόθεση να βοηθήσουν την προσπάθεια αξιοποιώντας και τις διεθνείς σχέσεις του Επιμελητηρίου με Μεσογειακές χώρες.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διατηρήσουν στενή επαφή και συνεργασία και να συναντηθούν εκ νέου τις επόμενες ημέρες για να εξειδικεύσουν δράσεις και ενέργειες που θα βοηθήσουν την υποψηφιότητα της Πάτρας.