Οι γιγάντιοι, μυστηριώδεις κρατήρες μια ανάσα από την Αθήνα

09.09.2020 / 20:16
γκο-50-2

Όσο εξερευνάς την Ελλάδα, τόσο περισσότερο ανακαλύπτεις μυστικές γωνιές που σε γοητεύουν και σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Έχουν πίσω τους μια ιστορία που αξίζει να την ανακαλύψεις ενώ συχνά υπάρχει ένα μυστήριο γύρω από διάφορα δημιουργήματα της φύσης και των ανθρώπων.

Ένα τέτοιο μνημείο της φύσης, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv είναι οι γιγάντιοι, μυστηριώδεις κρατήρες 2,5 ώρες μακριά από την Αθήνα. Οι εντυπωσιακοί κρατήρες βρίσκονται στην περιοχή της Πέλεης Αργολίδας και από ψηλά οι εικόνες είναι μαγικές.

Οι γιγάντιοι κρατήρες της Αργολίδας είναι γνωστοί και ως Δολίνες και δεν γίνεται παρά να σε εντυπωσιάζουν όταν μαθαίνεις γι’ αυτούς. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη επιστημονικά που οφείλεται η προέλευσή τους. Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια κατακρημνισμένη κορυφή σπηλαίου. Βέβαια, δεν έχει βρεθεί κάποιο σπήλαιο κοντά αλλά ακόμη κι αν υπήρξε θα πρέπει να ήταν τεράστιο και να κατέρρευσε.

Η άλλη εκδοχή είναι ότι πρόκειται για έναν κρατήρα που δημιουργήθηκε από μετεωρίτη. Κι αυτό, σύμφωνα, με τους επιστήμονες δεν είναι απίθανο να έχει συμβεί. Όπως κι αν έχει οι επιβλητικοί αυτοί κρατήρες προκαλούν δέος στον επισκέπτη. Ειδικά αν κοιτάς τις εικόνες από ψηλά έρχεσαι αντιμέτωπος με ένα μοναδικό και σχεδόν απόκοσμο θέαμα.

Αν μπορούσες να κοιτάξεις και να μπεις λίγο στο εσωτερικό τους, θα απολάμβανες μια ατελείωτη σιωπή. Μια σιωπή που διακόπτεται  μόνο από τα τιτιβίσματα των πτηνών τα οποία βρίσκουν καταφύγιο στην λίγη βλάστηση υπάρχει στο εσωτερικό τους.

Από θέμα μεγέθους, για να μπορέσεις να αντιληφθείς το εντυπωσιακό της δομής τους, αρκεί να σκεφτείς ότι ο ένας κρατήρας (ο δυτικός) έχει διάμετρο 215 μέτρα και ο άλλος ο ανατολικός) 230 μέτρα.

Εικόνες από τους γιγάντιους και μυστηριώδεις κρατήρες μας δίνει το βίντεο του καναλιού Haanity στο Youtube. Μπορείς να δεις από ψηλά το μέγεθος που έχουν οι κρατήρες, καθώς επίσης και το πώς εκτείνονται στην περιοχή. Ένα φαινόμενο που δε θα δεις συχνά στην Ελλάδα…

 

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα