Οι Αρκάδες της Πάτρας τίμησαν τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ | dete

Οι Αρκάδες της Πάτρας τίμησαν τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Στην κατάμεστη αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, οι Αρκάδες της Πάτρας τίμησαν χθες Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017, την εθνική επέτειο με εδικό αφιέρωμα στον «Γέρο του Μωριά», Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
Ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος με τρόπο γλαφυρό, ιστορικά κατοχυρωμένο και συγκινητικό, παρουσίασε σκηνές από τη ζωή του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη και μάλιστα αυτές που συνδέονται εδικά με περιστατικά μέσα από τα οποία φαίνεται η βαθειά πίστη τού Θεοδώρου Κολοκοτρώνη στον Θεό και η τιμή προς την Παναγία.
Μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε, στην προσευχή του Κολοκοτρώνη στην Παναγιά στο Χρυσοβίτσι, την προσευχή του και το τάμα του στο Βαλτέτσι, τη συμμετοχή του στην εορτή του Τιμίου Σταυρού, 14 Σεπτεμβρίου 1821, στην Μονή της Επάνω Χρέπας, στην συγκινητική συνάντησή του στην φοβερή φυλακή της Τριπολιτσάς με όσους επέζησαν Αρχιερέας μετά την απελευθέρωση της Τριπόλεως από τούς Τούρκους (23.9.1821) στη συγχώρεση των φονιάδων του παιδιού του και στο λόγο του στην Πνύκα, όπου αναφέρει ότι, «πρώτα είπαμε υπέρ Πίστεως και έπειτα υπέρ Πατρίδος», ως και σε άλλα περιστατικά που συνδέονται με την ευλάβεια του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη και κατέληξε με την διαπίστωση, ότι "μόνο η πίστη στο Θεό και η αγάπη σ' αυτόν τον τόπο έσωσαν και θα σώσουν την Πατρίδα, εἰδ' άλλως ματαιοπονούμε και ασεβούμε στην μνήμη των ηρώων και μαρτύρων της Πίστεως και του Γένους μας".
Τον ομιλητή προσφώνησε και παρουσίασε ο Πρόεδρος του Συλλόγου των εν Πάτραις Αρκάδων κ. Γεώργιος Παπασωτηρίου, ενώ ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια απέδωσε η χορωδία του κ. Φωτίου Μπαρούτα, Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Πατρών.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Νικόλαος Νικολόπουλος, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ. Χρήστος Νικολάου, ο πρ. Δήμαρχος Πατρών κ. Ανδρέας Καράβολας, ο πρ. Νομάρχης Αχαΐας κ. Δημήτριος Κατσικόπουλος και Εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων και πλήθος Λαού.