Οι απόδημοι δίνουν ραντεβού στην Πάτρα – «Όλοι μαζί μπορούμε» είναι το σύνθημα της μεγάλης γιορτής | dete

Οι απόδημοι δίνουν ραντεβού στην Πάτρα - «Όλοι μαζί μπορούμε» είναι το σύνθημα της μεγάλης γιορτής

Ξεκίνησε σαν μια ιδέα που έπεσε σε γόνιμο έδαφος και άρχισε να πετάει κλαδιά. Και όπως συμβαίνει με όλες τις ιδέες  που βρίσκουν απήχηση, έτσι και αυτή, απέκτησε τους θερμούς της οπαδούς. Αποτέλεσμα; Η Πάτρα γίνεται για δύο μέρες επίκεντρο του αποδήμου ελληνισμού με στόχο, όχι μόνο τη διατήρηση των συνεκτικών δεσμών μεταξύ των απανταχού Ελλήνων με σημείο αναφοράς την πρωτεύουσα της Αχαΐας, αλλά και την προσέλκυση τουριστών, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την οικονομική αρωγή σε ευαγή ιδρύματα της Πάτρας.

Το πρώτο Αντάμωμα Απόδημου Ελληνισμού, είναι μια πρωτοβουλία του Ελληνοουκρανικού Συλλόγου Φιλίας «Φάρος» με έδρα την Πάτρα, ο οποίος αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Ελλάδας, αποσκοπώντας στη σύσφιξη ων σχέσεων ανάμεσα στους θεσμούς και τους πολίτες της χώρας μας με την Ουκρανία. Άλλωστε ήδη έχει καταφέρει να κάνει γνωστή την Αχαΐα και την Ηλεία στην Ουκρανία μέσω της επισταμένης ανάδειξης των αρχαιολογικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων.

Το πρόγραμμα του Ανταμώματος που θα φιλοξενηθεί στο κλειστό γήπεδο του Απόλλωνα στην Περιβόλα θα εξελιχθεί σε δύο μέρη. Το πρώτο, το Σάββατο 13 Οκτωβρίου αφορά στην παρουσίαση παραδοσιακών χορών από συλλόγους που διατηρούν ανά την Ελλάδα ισχυρούς δεσμούς με τους απόδημους Έλληνες, ενώ την επόμενη μέρα, στις 14 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί δεξίωση με την συμμετοχή επιχειρηματιών, στην οποία θα υπάρχει και ένα συμβολικό εισιτήριο με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων που θα διατεθούν σε ιδρύματα (Άσυλο Ανιάτων, Κιβωτό της Αγάπης, Κωνσταντοπούλειο, Μέριμνα και άλλα).

Ο Σύλλογος Ελληνοουκρανικής  Φιλίας «Φάρος» με κεντρικό σύνθημα «Όλοι μαζί μπορούμε ... περισσότερα» θα ενώσει για πρώτη φορά τους Έλληνες της διασποράς με την πατρίδα τους μέσα από τον πολιτισμό, τη μουσική και τον χορό με σημείο αναφοράς την παράδοση του τόπου μας.

 

ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Στο 1ο Αντάμωμα Απόδημου Ελληνισμού, το οποίο θα τιμήσουν με την παρουσία τους, η Πρέσβης της Ουκρανίας, Ναταλία Κονζένκο, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Μιχαήλ Κόκκινος, ο Δήμαρχος της ουκρανικής πόλης, Ζμερεμκά, Σβίτλακ Γιουρί που θα συνοδεύεται από εμπορικούς ακολούθους με θεματικά αντικείμενα τον τουρισμό και το αθλητισμό, θα συμμετέχουν 13 χορευτικά συγκροτήματα από την Ουκρανία, τη Γεωργία και την Ελλάδα.

Την έναρξη της εκδήλωσης θα κηρύξει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Απόστολος Κατσιφάρας, ενώ το Αντάμωμα έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς μέρος των εσόδων θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση ευαγών Ιδρυμάτων της Πάτρας.

Παράλληλα, θα βραβευθούν άνθρωποι από τη Δυτική Ελλάδα, οι οποίοι διαχρονικά έχουν σημαντική προσφορά στην τοπική κοινωνία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

18.30- 18.45 Προσέλευση

18.45 Έναρξη της εκδήλωσης από τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδος, Απόστολο Κατσιφάρα

19.00 Ομιλία κ. Μυλωνάς Παναγιώτης –λαογράφος, μουσικολόγος με θέμα: “Ο ρόλος της παράδοσης”

19.15 Βραβεύσεις

19.30 Παρέλαση χορευτικών συγκροτημάτων – Φιλαρμονική Λεχαινών

19.45-21.30 Παρουσίαση χορών και δρώμενων από τα 13 χορευτικά

21.30 Συναυλία από την ορχήστρα «Τα χρώματα της Ήλιδας»

22.30 Λήξη.

Να σημειωθεί, πως στο πλαίσιο της παρουσίας τους στην Πάτρα, τόσο η Πρέσβης της Ουκρανίας, όσο και ο Δήμαρχος Ζμερεμκά, Σβίτλακ Γιουρί θα έχουν σειρά επαφών με εκπροσώπους των τοπικών Αρχών και φορέων με σκοπό την ανταλλαγή προτάσεων συνεργασίας στον επιχειρηματικό, πολιτιστικό και αθλητικό τομέα.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΟΚΤΩΒΡΟΥ 2018

18.30- 18.45 Προσέλευση

18.45 Έναρξη της εκδήλωσης από τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδος, Απόστολο Κατσιφάρα

19.00 Ομιλία κ.Μυλωνάς Παναγιώτης –λαογράφος, μουσικολόγος με θέμα: “Ο ρόλος της παράδοσης”

19.15 Βραβεύσεις

19.30 Παρέλαση χορευτικών συγκροτημάτων – Φιλαρμονική Λεχαινών

19.45-21.30 Παρουσίαση χορών και δρώμενων από τα 13 χορευτικά

21.30 Συναυλία από την ορχήστρα «Τα χρώματα της Ήλιδας»

22.30 Λήξη.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ KΥΡΙΑΚΗ 14 ΟΚΤΩΒΡIΟΥ 2018

09.00- 10.30 π.μ.: Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέου Πατρών

11.00 π.μ.- 12 μ.: Επαφές με Περιφερειάρχη και Δημάρχους

12 μ.- 12.10 μ.μ.: Ομιλία για την ιστορική διασύνδεση Ελλάδος- Ουκρανίας

12.10 -12.20  Παραδοσιακό χορευτικό

12.20 μ.μ.- 1.30 μ.μ.: Βραβεύσεις

1.30 μ.μ.- 2.30 μ.μ.: Γεύμα

2.30 μ.μ.- 3.30 μ.μ.: Βραβεύσεις

3.30 μ.μ.- 3.45 μ.μ.: Ποιητικό αναλόγιο –Kλείσιμο της Δεξίωσης

 

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΓΙΑ 35 ΟΡΦΑΝΑ ΠΑΙΔΙΑ

Επειδή η αγάπη δεν έχει σύνορα, όπως άλλωστε κι ο ανθρώπινος πόνος, ο Σύλλογος Ελληνοουκρανικής  Φιλίας «Φάρος» που δημιουργήθηκε εν μέσω φωτιάς και πολέμου στο πλαίσιο των δράσεων του’’ 1ου Ανταμώματος Απόδημου Ελληνισμού’’ φιλοξενεί στην Πάτρα από την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, 35 παιδιά από την Ουκρανία.

Τα παιδιά, ηλικίας από 12-15 ετών, αρκετά από τα οποία γνώρισαν στην πιο τρυφερή ηλικία τη φρίκη του πολέμου θρηνώντας την απώλεια ακόμη και των γονιών τους, θα φιλοξενηθούν στο ξενοδοχείο Ροδινή για πέντε ημέρες. Η οργάνωση, υπεύθυνη για τα παιδιά είναι το κίνημα εθελοντών "Οι φιλάνθρωποι για τον στρατιώτη"

Είναι η πρώτη φορά που ένας Σύλλογος αναλαμβάνει τη φιλοξενία παιδιών από την Ουκρανία μετά τον όλεθρο του πολέμου.

Τα παιδιά θα παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του Ανταμώματος, ενώ θα ξεναγηθούν στα αξιοθέατα της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής.

error: Alert: Content is protected !!