ΟΑΕΔ :  Αλματώδη αύξηση της ανεργίας και τον Μάιο – Τι δείχνουν τα στοιχεία | dete

ΟΑΕΔ :  Αλματώδη αύξηση της ανεργίας και τον Μάιο – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Η ανεργία παρουσιάζει αλματώδη αύξηση πλέον στην Δυτική Ελλάδα και σε αυτό ανεξάρτητα με τις όποιες διαφορές υπάρχουν στα στοιχεία, συμφωνούν τόσο η ΕΛΣΤΑΤ, όσο και ο ΟΕΑΔ.

Η ΕΛΣΤΑΤ παρουσίασε πριν από μερικές μέρες τα στοιχεία της, σύμφωνα με τα οποία η Δυτική Ελλάδα, ανέβηκε το α’ τρίμηνο του νέου έτους στην πρώτη θέση της ανεργίας σε όλη την χώρα και στη δεύτερη στην κατηγορία του πληθυσμού που κινδυνεύει να περάσει στα όρια της φτώχειας.

Ο ΟΑΕΔ από την μεριά του παρουσιάζει μια νέα μεγάλη αύξηση του κύματος της ανεργίας τον μήνα Μάιο στην Δυτική Ελλάδα, τη στιγμή που ήδη υπάρχει πίσω του ο Απρίλης, ένας μήνας που οι απολύσεις και οι αναστολές εργασίας έφτασαν στο «κόκκινο» εξαιτίας της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ τον Μάιο οι άνεργοι στους πίνακες του Οργανισμού ήταν στο σύνολο τους 83.128 άτομα, αυξημένοι, δηλαδή κατά 10,7 χιλιάδες σε σχέση με το Μάιο του 2019.

Επίσης, με βάση πάντα τα ίδια στοιχεία οι άνεργοι που αναζητούν εργασία αυξήθηκαν στους 79 χιλιάδες περίπου σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας, υπήρξε, δηλαδή, μία αυξητική τάση των 12,5 χιλιάδες σε σχέση με το Μάιο του 2019.

Πιο συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2019 ζητούσαν εργασία 66.499 άτομα στη Δυτική Ελλάδα, τον Απρίλιο του 2020 79.617 και τον περασμένο μήνα Μάιο 78.974. Στο μεταξύ, σε επίπεδο πάντα Δυτικής Ελλάδος, μόλις 500 άτομα σταμάτησαν να αναζητούν εργασία, συγκριτικά με τα νούμερα του περασμένου Απριλίου.

Με βάση τα ίδια στοιχεία το δίμηνο του φετινού Απριλίου – Μαΐου δημιουργήθηκε έτσι μία σταθερή δεξαμενή 10.000 ανέργων που προέκυψαν από τον κορωνοϊό. Πλέον ένας στους οχτώ ανέργους όλης της χώρας προέρχεται σταθερά από την Δυτική Ελλάδα.

Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ είναι ασφαλώς αρνητικά για την Δυτική Ελλάδα και έρχονται να «δέσουν»  με αυτά της ΕΛΣΤΑΤ. Όμως  μέσα από αυτά μπορεί να εξάγει κανείς επιμέρους συμπεράσματα.

Το βασικότερο από αυτά είναι το εξής: Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων ανέργων προέρχονται από τον τουρισμό και την εστίαση, δείχνουν ότι οι κλάδοι αυτοί ακόμα και στην περιοχή μας (σε μία περιοχή που δεν έχει αναπτυχθεί τόσο, τουλάχιστον τουριστικά) αποτελούσαν τους βασικούς πυλώνες της αγοράς εργασίας, άρα και της τοπικής οικονομίας.