ΑΧΑΙΑ: Ξεκινά ο σχηματισμός της λίμνης στο φράγμα | dete

ΑΧΑΙΑ: Ξεκινά ο σχηματισμός της λίμνης στο φράγμα

Στα  τέλη της άνοιξης του 2019 (14 χρόνια μετά τη δημοπράτηση του έργου), όπως εκτιμά η κατασκευάστρια εταιρεία «Μηχανική», η κάλυψη του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου όπως συνηθίζεται να ονομάζεται πλέον, θα είναι τέτοια ώστε το νερό θα επαρκεί για να ξεκινήσει και η υδροδότηση της Πάτρας.

«Είμαστε έτοιμοι και από τα μέσα Νοεμβρίου το κυρίως Φράγμα Αστερίου θα ξεκινήσει να καλύπτεται από νερό. Ο χρόνος πλήρους πλήρωσης, κάλυψης δηλαδή της λεκάνης κατάκλισης του νερού, είναι 20 μήνες. Χρειάζεται δηλαδή να περάσουν δύο περίοδοι βροχοπτώσεων. Ομως, μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την ώρα που θα κλείσει ο αγωγός και θα προστεθεί νερό από το δεύτερο Φράγμα που είναι ήδη έτοιμο, θα μπορεί και να ξεκινήσει η υδροδότηση τόσο σε Πάτρα όσο και στη Δυτική Αχαΐα» αναφέρει σήμερα στην «ΠτΚ» ο Δημήτρης Σάκκος, διευθυντής Κατασκευής Εργου «Φράγμα Πείρου – Παραπείρου».

Οπως εξηγεί ο κ. Σάκκος, στο ενδιάμεσο μετά την ολοκλήρωση του έργου στο Αστέρι και αφότου γίνει η έμφραξη της σήραγγας που σήμερα οδηγεί το νερό από τον ταμιευτήρα της Βαλμαντούρας στην θάλασσα, θα πρέπει να κατασκευαστεί ο αγωγός που θα κατευθύνει το νερό του Πείρου στο κυρίως Φράγμα. Ο αγωγός αυτός έχει χρονοδιάγραμμα κατασκευής και πρέπει να γίνει στο υπέδαφος μεταξύ των δύο Φραγμάτων, σημείο που επίσης στη συνέχεια θα πρέπει να κατακλυσθεί από το νερό.