“Ξαφνικός θάνατος” για τις πρόωρες συντάξεις μέχρι 30 Ιουνίου | dete

"Ξαφνικός θάνατος" για τις πρόωρες συντάξεις μέχρι 30 Ιουνίου

Με... ξαφνικό θάνατο απειλούνται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για να κλείσει εδώ και τώρα η συμφωνία με τους δανειστές.

Όλα δείχνουν ότι για να κλείσει η συμφωνία το Ασφαλιστικό όχι απλά θα ανοίξει αλλά θα πρέπει άμεσα μέσα στο καλοκαίρι να κλείσει το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και να μην υπάρχουν ασφαλισμένοι που να λαμβάνουν σύνταξη πριν τα 62 έτη.

Για να γίνει αυτό η Αθήνα θα πρέπει να συμφωνήσει ως τις 30 Ιουνίου και αμέσως μετά να νομοθετήσει σχετικά ώστε να ανάψει το πράσινο φως των δανειστών.

Όσοι μείνουν εκτός των παραπάνω μέτρων διατηρήσουν δηλαδή το δικαίωμα σε πρόωρη συνταξιοδότηση θα δουν μεγάλη μείωση των αποδοχών τους καθώς θα αυξηθεί κατά 10% το πέναλτι πρόωρης αποχώρησης που σήμερα βρίσκεται στο 6%.
Παράλληλα όμως και με βάση την εικόνα των Ασφαλιστικών Ταμείων έπεσε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πρόταση για βασική εγγυημένη σύνταξη της τάξης των 360 ευρώ το μήνα και από κει και ύστερα η σύνταξη να εξαρτάται ανά άτομα από τις εισφορές που έχει καταβάλει. Να αλλάξει δηλαδή το σημερινό καθεστώς που καθορίζει κατώτατο όριο σύνταξης ανεξάρτητα από τις εισφορές.

Παράλληλα η σύνταξη αυτή θα καταβάλλεται στον Ασφαλισμένο στα 67 έτη, κάνοντας απαγορευτική επί της ουσίας την έξοδο με μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη.