Ν. Νικολόπουλος: “Χαριστική βολή για του φτωχοποιημένους Έλληνες πολίτες ο ΕΝΦΙΑ” – Ερώτηση στον Υπουργό Οικονομίας | dete

Ν. Νικολόπουλος: "Χαριστική βολή για του φτωχοποιημένους Έλληνες πολίτες ο ΕΝΦΙΑ" - Ερώτηση στον Υπουργό Οικονομίας

H ερώτηση του Ν. Νικολόπουλου προς τον Υπουργό Οικονομίας σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ:

 

"Ο ΕΝΦΙΑ θεσπίσθηκε το 2013 από την Κυβέρνηση Σαμαρά και εφαρμόζεται εφέτος για τέταρτη συνεχή χρονιά. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι επιβάλλεται επί πλασματικών αξιών των ακινήτων, οι οποίες μπορεί να είναι διπλάσιες ή και τριπλάσιες από αυτές που ισχύουν στην κτηματαγορά. Η απόκλιση των αντικειμενικών από τις εμπορικές αξίες υπήρχε και με το ΦΑΠ των ετών 2010,2011 και 2012, αλλά τότε δεν ήταν τόση μεγάλη. Τώρα όμως η κτηματαγορά έχει καταρρεύσει και ο ΕΝΦΙΑ ισοδυναμεί πλέον με δήμευση.

 

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να καταβάλουν φόρο επί ανύπαρκτου αξίας και ανεξαρτήτως αν έχουν ή όχι την δυνατότητα να τον πληρώσουν.  Έχουν δει το φως της δημοσιότητας κάποιες περιπτώσεις φορολογουμένων που βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση. Κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, διότι αδυνατούν να καταβάλουν τον αυθαιρέτως επιβαλλόμενο ΕΝΦΙΑ. Ούτε στις τράπεζες χρωστούν, ούτε σε κάποιον άλλον. Απλώς το κράτος ήλθε εν μια νυκτί και τους επέβαλε ένα εξωφρενικό χαράτσι, το οποίο δεν μπορούν να πληρώσουν.

 

Έτσι κάθε χρόνο που περνά χωρίς να προσαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες στις πραγματικές τιμές της αγοράς, οι ιδιοκτήτες χάνουν τμήμα  της περιουσίας τους αφού αναγκάζονται να καταβάλλουν τον ΕΝΦΙΑ επί ανύπαρκτου αξίας.

 

Κατόπιν όλων αυτών, ερωτάσθε:

 

  • Γνωρίζεται ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων εξάντλησαν τις αποταμιεύσεις τους την τελευταία τριετία, για την καταβολή του δεσμευτικού ΕΝΦΙΑ και πως γι’ αυτούς ο εφετινός φόρος θα είναι η χαριστική βολή;
  • Εάν ναι, τότε γιατί καθυστερείται και δεν λαμβάνεται τα αναγκαία μέτρα ανακούφισης των φορολογουμένων ώστε να περιορισθεί η κρατική αυθαιρεσία και η αφόρητη αδικία του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου;"