ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: Hot Spots σε Λίβανο και Ιορδανία και όχι λεφτά σε Τουρκία | dete

ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: Hot Spots σε Λίβανο και Ιορδανία και όχι λεφτά σε Τουρκία

Την άμεση χρηματοδότηση του Λιβάνου και της Ιορδανίας εκ μέρους της ΕΕ προκειμένου να δημιουργηθούν εκεί Hot Spots για Σύρους πρόσφυγες πρότεινε σε χθεσινή ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς.

Όπως επισήμανε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής: ''Με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο αριθμός των Σύρων προσφύγων σε Ιορδανία και Λίβανο ξεπερνάει το 1,5 εκατομμύριο ψυχές. Ο Λίβανος ειδικά, που είναι μία μικρή χώρα με 4,5 εκατ. κατοίκους φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περισσότερους από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες. Είναι η χώρα με την υψηλότερη αναλογία προσφύγων-μόνιμου πληθυσμού στον κόσμο. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, η κατάσταση αυτή δεν δύναται να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να ξεσπάσει κάποια μείζονα ανθρωπιστική κρίση. Αργά ή γρήγορα οι πρόσφυγες αυτοί θα βρεθούν ξανά στο δρόμο της φυγής και πολλοί εξ' αυτών θα έχουν κατεύθυνση την Ελλάδα''.

Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς επισήμανε: ''Η ΕΕ πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί ή και να αποφευχθεί αυτή η επερχόμενη κρίση. Έχω προσωπικά προτείνει από καιρό τη δημιουργία hot spots στις πρώτες χώρες υποδοχής των προσφύγων και την οργάνωση της άμεσης επανεγκατάστασής τους στις χώρες προορισμού. Αυτό φυσικά απαιτεί πόρους''.

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: ''Αντί λοιπόν να δαπανώνται 6 δισ. ευρώ σε βοήθεια προς την Τουρκία, στην οποία αποδεδειγμένα δεν μπορούμε να έχουμε καμία εμπιστοσύνη, ας δοθεί έστω μέρος αυτών των χρημάτων στην οργάνωση προσφυγικών καταυλισμών και hot spots στην Ιορδανία και στον Λίβανο''.

 

Ακολουθεί το σχετικό βίντεο με την παρέμβαση του Νότη Μαριά: