Νέο όπλο που δίνει ελπίδα σε αναπήρους | dete

Νέο όπλο που δίνει ελπίδα σε αναπήρους

Με την αναγέννηση νευρικών κυττάρων επαναφέρουν ξανά τη σπονδυλική στήλη

Μία πολλά υποσχόμενη έρευνα που θα οδηγήσει στην αναγέννηση των νευρικών κυττάρων σε ασθενείς με σοβαρό τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη βρίσκεται σε εξέλιξη στο UT Southwestern Medical Center στο Τέξας.

Οι ερευνητές όχι μόνο κατάφεραν να μετατρέψουν μία διαφορετική κατηγορία κυττάρων από τη σπονδυλική στήλη των πασχόντων σε νευρικά κύτταρα, αλλά μπόρεσαν ακόμη να δεκαπλασιάσουν την παραγωγή τους και να ελέγξουν ότι -σε πρώτο στάδιο- δεν διαφαίνονται ανεπιθύμητες παρενέργειες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας δρ Chun-Li Zhang, «αυτή η στρατηγική ανοίγει τον δρόμο για τη χρήση των ίδιων των κυττάρων των ασθενών, αποφεύγοντας τις μεταμοσχεύσεις και την ανάγκη για ανοσοκατασταλτική θεραπεία (που αυτές δημιουργούν)».

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες σε ένα πρώτο στάδιο κατάφεραν να μετατρέψουν τα νευρογλοιακά κύτταρα της σπονδυλικής στήλης -τα πιο πολυπληθή μη νευρωνικά κύτταρα και εκείνα που σχηματίζουν ουλώδη ιστό σε έναν τραυματισμό- σε νευρικά κύτταρα. Αυτό το πέτυχαν μετατρέποντάς τα αρχικά σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα και στη συνέχεια, βοηθώντας τα να «ωριμάσουν» σε ενήλικα νευρωνικά κύτταρα.

Μόνο που η «παραγωγή» ήταν πολύ χαμηλή. Έτσι, σε ένα δεύτερο στάδιο, χρησιμοποίησαν δύο μεταβολικές οδούς για να βελτιώσουν τη διαδικασία. Η πρώτη είναι η παρέμβαση στο λεγόμενο μεταβολικό μονοπάτι p53-p21, το οποίο παρατηρήθηκε ότι μπλόκαρε τον επαναπρογραμματισμό των κυττάρων.

Η δεύτερη ήταν η χρησιμοποίηση δύο αυξητικών παραγόντων -των BDNF και Noggin- προκειμένου να δεκαπλασιαστεί η επιτυχής ωρίμανση των βλαστοκυττάρων σε ενήλικα κύτταρα του νευρικού συστήματος. Βιοδείκτες από τα πειράματα έδειξαν ακόμη ότι η νευρική επικοινωνία ήταν ικανοποιητική, γεγονός που σημαίνει πως οι νέοι νευρώνες είχαν καταφέρει να σχηματίσουν τα κατάλληλα δίκτυα.

Πρόκειται για σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της λεγόμενης αναγεννητικής ιατρικής, που αναμένεται να προσφέρουν ελπίδα σε ασθενείς με αναπηρίες εξαιτίας τραυματισμών. Συγκεκριμένα, στόχος της έρευνας που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cell Reports είναι να βοηθήσουν την επανόρθωση των τραυματισμένων νευρώνων αλλά και να αποφύγουν τις μεταμοσχεύσεις.