Νέες αποκαλύψεις για βία στον Γιακουμάκη- Σοκαριστικά περιστατικά λίγο πριν αρχίσει η δίκη | dete

Νέες αποκαλύψεις για βία στον Γιακουμάκη- Σοκαριστικά περιστατικά λίγο πριν αρχίσει η δίκη

Λεπτομέρειες για τα άγρια πειράγματα, που συχνά έπαιρναν μορφή βασανιστηρίων, σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, αποκαλύπτονται για πρώτη φορά μέσα από βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών και Εφετών Ιωαννίνων τα οποία δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Espresso.

Η δίκη ξεκινά στις 20 Οκτωβρίου και στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Ιωαννίνων κάθονται αρχικα ο πρώην διευθυντής της σχολής Κωνσταντίνος Μάτζιαρης, η καθηγήτρια Παναγιώτα Παπαπέτρου, καθώς και ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Το κατηγορητήριο, που αποκαλύπτει η Εspresso, καταλογίζει στους υπευθύνους της σχολής ότι συγκάλυπταν τους οκτώ σπουδαστές – που είναι γνωστοί και ως «σκληρή ομάδα των Κρητικών».

Στα δικαστικά έγγραφα αποκαλύπτονται τα 10 μαρτύρια του Βαγγέλη Γιακουμάκη στο δωμάτιο 212 της Γαλακτοκομικής ή στους διαδρόμους της σχολής για περίπου τρεις μήνες. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι υπεύθυνοι της σχολής, ενώ γνώριζαν ότι οι σπουδαστές ασκούσαν καθημερινά σωματική και ψυχολογική βία σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη και ενώ γνώριζαν επίσης ότι είχαν προκαλέσει και επικίνδυνη σωματική βλάβη στον άτυχο σπουδαστή, δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια για πειθαρχική διερεύνηση και τιμωρία.
Ο πρώτος κατηγορούμενος, διευθυντής τότε της σχολής, ουδέποτε συγκάλεσε το πειθαρχικό συμβούλιο προκειμένου να ελέγξει τα καταγγελλόμενα και να επιβάλει στους εμπλεκόμενους πειθαρχική ποινή. Η καθηγήτρια, υπεύθυνη της φοιτητικής εστίας, ουδέποτε ζήτησε τη σύγκληση του πειθαρχικού συμβουλίου βάσει κατηγορητηρίου.
Οπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, ο διευθυντής της σχολής και η υπεύθυνη της φοιτητικής εστίας, «προκειμένου να εξασφαλίσουν στους φοιτητές αυτούς τη δυνατότητα να παραμένουν καθ' όλη τη διάρκεια των σχολικών ετών 2013-2014 και 2014-2015 οικότροφοι στην εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων και να απολαμβάνουν δωρεάν στέγαση και διατροφή, χωρίς να τη δικαιούνται, καθώς δεν τηρούσαν τις υποχρεώσεις διαμονής και θα έπρεπε να έχουν αποβληθεί από αυτήν, προς βλάβη του Δημοσίου, που επιβαρύνθηκε με τη στέγαση, τη διατροφή και την εκπαίδευσή τους, αλλά και προς βλάβη των συμφοιτητών τους και ιδίως του Ευάγγελου Γιακουμάκη, την εκπαίδευση και τη διαβίωση των οποίων δυσχέραναν ουσιωδώς, παρέβησαν το υπηρεσιακό τους καθήκον». Ως ηθικό αυτουργό στην περίπτωση συγκάλυψης ενός εκ των οκτώ σπουδαστών κατηγορεί η Δικαιοσύνη τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη, που φέρεται ότι έκανε τηλεφωνικώς παρέμβαση στον διευθυντή της σχολής υπέρ του νεαρού.

Τα βασανιστήρια στον Γιακουμάκη:
To δημοσίευμα αναφέρει πως οι σπουδαστές της σχολής φέρεται ότι σχεδόν καθημερινά από τα Χριστούγεννα του 2013 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2014 έκλειναν το νερό του μπάνιου την ώρα που το χρησιμοποιούσε, τον έσπρωχναν αιφνιδιαστικά ενώ κινούνταν στους χώρους της εστίας και τον χτυπούσαν με σφαλιάρες στον σβέρκο, αιφνιδιάζοντάς τον από πίσω.
Σε ημερομηνία που δεν έχει εξακριβωθεί, πάντως εντός διμήνου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2014, επιτέθηκαν στον Βαγγέλη Γιακουμάκη και τον κρέμασαν για ώρα από το παράθυρο του διαδρόμου του δευτέρου ορόφου της εστίας της σχολής, προκαλώντας του τραυματισμό που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο και τη ζωή του.
Σε ένα άλλο περιστατικό περιγράφεται το πώς ένας από τους Κρητικούς έριξε από τις σκάλες τον Γιακουμάκη από τις σκάλες του δευτέρου ορόφου ως τον πρώτο, ενώ συνέχισε να τον κλοτσάει βίαια σε όλο το σώμα και το κεφάλι, ακόμη και όταν ο άτυχος σπουδαστής είχε πέσει από τα σκαλοπάτια και βρισκόταν στο έδαφος.
Το ίδιο χρονικό διάστημα η ομάδα των «σκληρών» τον κλείδωσε με τη βία σε ντουλάπα στο δωμάτιο 210 και τον εξανάγκασε να τραγουδάει διάφορα τραγούδια, κάθε φορά που του πετούσαν κέρματα μέχρι να αποφασίσουν να τον ελευθερώσουν. Οι ίδιοι ξύρισαν με τη βία τον 20χρονο για να τον εξευτελίσουν και τον χλεύαζαν, ενώ όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο Γιακουμάκης εμφανιζόταν μονίμως με μώλωπες σε αυτιά και μύτη.
Τον Ιανουάριο του 2015 τρεις σπουδαστές που συνέχιζαν να παρενοχλούν τον Γιακουμάκη, τον πλησίαζαν από πίσω και τον χτυπούσαν με σφαλιάρα στον σβέρκο.
Το Σαββατοκύριακο των εθνικών βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015 έδεσαν σε καρέκλα τον Βαγγέλη και τον χλεύαζαν και στη συνέχεια ένας εξ αυτών εθεάθη να τον καταδιώκει κρατώντας πετσέτα την οποία του πέρασε στον λαιμό με τη βία! Ξημερώματα της 8ης Μαρτίου του 2014 οι εμπλεκόμενοι σπουδαστές είχαν στήσει γιορτή και τραγουδούσαν με κρητική λύρα στο δωμάτιο του «μαρτυρίου» υπ' αριθμόν 212 της εστίας, όπου διέμενε ο Γιακουμάκης, αλλά τη συγκεκριμένη ημέρα έλειπε στην Κρήτη.
Οι σπουδαστές έκαναν φασαρία που έφτανε ως το φυλάκιο και γι' αυτό τους είχε γίνει σύσταση από τον φύλακα να μην αργήσουν για να μην ενοχλήσουν τους υπολοίπους. Στο τετράδιο παρατηρήσεών του ο φύλακας έγραψε ότι ακούγονταν ήχοι από σανίδες, έπιπλα αλλά και «σωματικοί ήχοι», ενώ άργησαν χαρακτηριστικά να του ανοίξουν την πόρτα του δωματίου, όταν ανέβηκε για να τους επιπλήξει. Μάλιστα, του απέκρυψαν τι είχε συμβεί, ενώ στο βούλευμα αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Το κρεβάτι του Ευάγγελου Γιακουμάκη ήταν μισοδιαλυμένο και το δωμάτιο ανάστατο και βρόμικο».
Σε άλλο σημείο του βουλεύματος γίνεται λόγος για τρεις σπουδαστές, οι οποίοι είχαν προξενήσει φθορές σε κοινόχρηστα πράγματα, χαράζοντας τα ονόματα των χωριών τους στον τοίχο της εστίας.