Νέα φόρμουλα για δημιουργία οστεοβλαστών | dete

Νέα φόρμουλα για δημιουργία οστεοβλαστών

Χημική ουσία, την οποία δημιούργησαν Αμερικανοί ερευνητές, δίνει ελπίδες για νέες θεραπείες κατά της οστεοπόρωσης, καθώς ενεργοποιεί την αναγέννηση των οστών. Η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο Scripps Research Institute, με τις εργαστηριακές δοκιμές να έχουν δώσει άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Οι ερευνητές δημιούργησαν τη χημική ένωση SR2595 μελετώντας τη δράση της πρωτεΐνης PPARy.

Η τελευταία, εκτός των άλλων λειτουργιών της, παρεμβαίνει στη διαδικασία διαφοροποίησης των μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων στα οστά, των πρώιμων κυττάρων δηλαδή που, όταν εξελίσσονται, οδηγούν στη δημιουργία οστού. Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι όταν υπάρχει έλλειψη της πρωτεΐνης PPARy σε γενετικά μεταλλαγμένους ποντικούς, ενεργοποιείται η διαδικασία σχηματισμού των οστών.

Οι επιστήμονες σκέφτηκαν να δημιουργήσουν μια νέα χημική ουσία, η οποία θα αναστέλλει τη δράση της πρωτεΐνης PPARy. Ετσι κατέληξαν στη δημιουργία της χημικής ένωσης SR2595. Οταν τη χορήγησαν σε πειραματόζωα, διαπίστωσαν ότι προκάλεσε την αύξηση του σχηματισμού οστεοβλαστών. Αυτά είναι βλαστικά κύτταρα που όταν ωριμάσουν, μετατρέπονται σε οστίτη ιστό, τον ιστό δηλαδή από τον οποίο αποτελούνται τα κόκαλα.

Κλινικές μελέτες

Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα της χημικής ουσίας SR2595 σε πειραματόζωα διαφόρων ειδών και μεγέθους. Αν επιβεβαιωθεί η θετική επίδρασή της, τότε θα περάσουν στις κλινικές μελέτες, που είναι το τελευταίο στάδιο για τη δοκιμή του φαρμάκου.

«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας απέδειξαν πρώτη φορά μια νέα θεραπευτική εφαρμογή των φαρμάκων που έχουν ως στόχο την πρωτεΐνη PPARy. Μέχρι στιγμής είχαμε τέτοια φάρμακα για την καταπολέμηση του διαβήτη. Τώρα, με την έρευνά μας αποδείξαμε ότι το SR2595 προκαλεί αύξηση των οστεοβλαστών. Στην επόμενη φάση της έρευνας θα κάνουμε βαθιά ανάλυση προκειμένου να καταγράψουμε την αποτελεσματικότητά του σε πειραματόζωα, αξιολογώντας παράλληλα και συνδυαστικά την απώλεια της οστικής μάζας με τη γήρανση, την ανάπτυξη παχυσαρκίας και την εμφάνιση διαβήτη» αναφέρει χαρακτηριστικά το μέλος της ερευνητικής ομάδας, Πάτρικ Γκρίφιν.