Νέα σιδηροδρομική γραμμή: «Παραθυράκι» και για το τμήμα Ρίου – Κανελλοπούλου

13.09.2020 / 10:24
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
peletidis-karamanlis

Ανοιχτός στον διάλογο για την υπογειοποίηση του συνόλου της γραμμής στην Πάτρα, από το Ρίο έως το Νέο Λιμάνι, χωρίς όμως να δεσμεύεται για κάτι, προτού διερευνηθεί και εξαντληθεί κάθε πιθανότητα χρηματοδότησής του, δήλωσε την Τετάρτη πως είναι, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής.
Ο διάλογος, με γόνιμα επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές έχει ξεκινήσει, είναι όμως δεδομένα τα δύσκολα οικονομικά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάτι δεν μπορεί να αλλάξει και για την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής από το Ρίο έως την Κανελλοπούλου.Η διάθεση για συναίνεση ίσως να είναι το κλειδί για θετική και αποτελεσματική έκβαση στις συζητήσεις και στις διεκδικήσεις και των δύο πλευρών.

Η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής

«Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή, παρουσία του αντιδημάρχου Αρχιτεκτονικού Έργου ,H/M & Έργων Υποδομής, Χρήστου Κορδά., του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, κ. Γιώργου Καραγιάννη, του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών, κ. Νίκου Σταθόπουλου και του προέδρου της ΕΡΓΟΣΕ, κ. Χρήστου Βίνη.
Όσον αφορά στο μεγάλο ζήτημα της σιδηροδρομικής γραμμής στην Πάτρα, ο Δήμαρχος και ο υπουργός συμφώνησαν επί της αρχής ότι η υφιστάμενη πρόταση για υπόγεια διέλευση του τρένου, μήκους 5,16 χλμ (οδός Κανελλοπούλου-Αγ. Ανδρέας), είναι στη σωστή
κατεύθυνση και θα προχωρήσει.
Όπως είπε ο υπουργός, αυτό είναι το ελάχιστο για την πόλη της Πάτρας, αλλά και το μέγιστο, που έχει καταφέρει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέχρι σήμερα, το οποίο εκτιμήθηκε θετικά από τον Δήμαρχο Πατρέων.
Σχετικά με το αίτημα του Δήμου Πατρέων για υπογειοποίηση και του τμήματος από Ρίο μέχρι την οδό Κανελλοπούλου, ο κ. Καραμανλής είπε ότι το υπουργείο Υποδομών θα εξετάσει κατά πόσον αυτό είναι οικονομικά εφικτό, συμπληρώνοντας ότι την παρούσα στιγμή δεν μπορεί να δεσμευθεί, προτού διαπιστωθεί εάν μπορεί να χρηματοδοτηθεί ένα τέτοιο έργο. Αντιμετωπίζει όμως θετικά το αίτημα του Δήμου και θα εξετάσει όλες τις δυνατότητες.
Τα κονδύλια για την υπόγεια διέλευση μήκους 5,16 χλμ (οδός Κανελλοπούλου-Αγ.Ανδρέας) όπως είπε ο κ. Καραμανλής έχουν διασφαλιστεί και το έργο θα προχωρήσει άμεσα. Συμφωνήθηκε να ανοίξει δίαυλος μεταξύ Δήμου Πατρέων και ΕΡΓΟΣΕ και στο πλαίσιο αυτό ξεκινά η διαδικασία συζήτησης επί τεχνικών και χρηματοδοτικών θεμάτων. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε κοινή βούληση για την ικανοποίηση του αιτήματος του Πατραϊκού λαού, και σε αυτή τη βάση τόσο από τη μεριά του Δημάρχου όσο και από τη μεριά του κ. υπουργού εκφράστηκε η βούληση για συνεργασία. Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης και τα έργα στο τμήμα από Ψαθόπυργο μέχρι το Ρίο, τα οποία είχαν διακοπεί. Από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών έγινε ενημέρωση ότι τα έργα ξεκινούν πάλι και τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει θα επιλυθούν. Θα προχωρήσουν επίσης οι αναπλάσεις που έχει ζητήσει ο Δήμος Πατρέων στο Ρίο.
Όσον αφορά στην προέκταση του προαστιακού έως την Κάτω Αχαΐα, το Υπουργείο σε συνεργασία με την ΤΡΕΝΟΣΕ και το Δήμο προσπαθεί να διευθετήσει κάποια ζητήματα που προκάλεσαν βραδυπορία και που σήμερα καθιστούν τη λειτουργία στο τμήμα αυτό ασύμφορη».

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα