«Μποναμάς» από τη ΔΕΗ οι φουσκωμένοι λογαριασμοί του Μαρτίου-Ουρές για την ένταξη στις 36 δόσεις | dete

«Μποναμάς» από τη ΔΕΗ οι φουσκωμένοι λογαριασμοί του Μαρτίου-Ουρές για την ένταξη στις 36 δόσεις

Ιδιαίτερα φουσκωμένοι είναι για τους περισσότερους καταναλωτές οι λογαριασμοί της ΔΕΗ αυτό τον καιρό, ως απόρροια και της μεγάλης κατανάλωσης του περασμένου χειμώνα που είχε ως αποτέλεσμα σχεδον τον... διπλασιασμό τους, όχι όμως μόνο λόγω των έξτρα κιλοβατώρων που καταναλώνονται, αλλά και λόγω των περίφημων «ρυθμιζόμενων χρεώσεων'', οι οποίοι τους εκτοξεύουν σε δυσθεώρητα ύψη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες τα «ραβασάκια» του οργανισμού προκαλούν μικρά... εγκεφαλικά στους καταναλωτές, καθώς, σε περίπτωση υψηλής κατανάλωσης τους χειμερινούς μήνες οι λογαριασμοί μπορεί ακόμα και να ανέβουν στα 2/3 παραπάνω από την συνηθισμένη τους αξία. 

Κάτι αντίστοιχο, βέβαια, συμβαίνει και λίγο μετά τον Σεπτέμβριο, όταν τους καλοκαιρινούς μήνες τα αιρ κοντίσιον είχαν λειτουργήσει στο φουλ.
Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά ήταν αρκετοί που αντιλήφθηκαν την ύπαρξή τους φέτος, με τον βαρύ χειμώνα που έκανε την εμφάνισή του σε όλη την χώρα και είχε ως αποτέλεσμα την συνεχόμενη λειτουργία των θερμαντικών σωμάτων και των καλοριφέρ. 

Έχουν μπει στην ζωή μας και μάλιστα με νόμο ήδη από το 2014, όταν αποφασίστηκε μετά την διακοπή του ΕΕΤΗΔΕ (νυν ΕΝΦΙΑ) να προστεθούν στον λογαριασμό τηςΔΕΗ, μετατρέποντας την υπηρεσία σχεδόν σε... φοροεισπράκτορα.

Επί της ουσίας πρόκειται για χρεώσεις διαφορετικών φορέων που με υπουργική απόφαση εντάχθηκαν ως φόροι στον λογαριασμό της ΔΕΗ και απογείωσαν το συνολικό τιμολόγιο.

Ονομάστηκαν, δε, ''ρυθμιζόμενες'', ακριβώς γιατί δεν είναι σταθερές χρεώσεις κάθε φορά, αλλά αυξάνονται ή μειώνονται ανάλογα με την τελική κατανάλωση, οπότε ως εκ τούτου, η υψηλή κατανάλωση θα φέρει και αντίστοιχες υψηλές ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

Πως «εκτοξεύονται» και πως μπορούμε να τις... καθηλώσουμε

Κάθε νοικοκυριό έχει ένα πλαφόν ρεύματος, έναν μέσο όρο θα έλεγε κανείς, τον οποίο καταναλώνει, σύμφωνα με το οποίο ελέγχει και καθηλώνει τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.
Αν αυτό ξεπεραστεί, κάτι που είναι εύκολο να συμβεί, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, τότε και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις προσαρμόζονται ανάλογα, έχοντας ανοδική φυσικά πορεία.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ δήλωσε στο newpost ότι «ο οργανισμός δεν μπορεί να κάτι τίποτα επί της ουσίας για να «αφαιρέσει» από το λογαριασμό αυτές τις χρεώσεις, καθώς πρόκειται για νομοθετημένες αποφάσεις και εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο εφαρμογής προγραμματικών υποχρεώσεων. Αυτό που κάνει ηΔΕΗ και θα συνεχίσει να κάνει, είναι να διευκολύνει όσους αδυνατούν να πληρώσουν, με ειδικές ρυθμίσεις στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες''.

Αναλυτικά οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις είναι οι εξής:

Χρέωση για χρήση Δικτύου: 

Η χρέωση αυτή καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας, συντήρησης και ανάπτυξης του Δικτύου Μεταφοράς (Σύστημα Μεταφοράς) που μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια σε Υψηλή Τάση μέσω των πυλώνων από τα εργοστάσια παραγωγής στους Υποσταθμούς των αστικών  περιοχών, ώστε στη συνέχεια μέσω του Δικτύου Διανομής υπό μέση και χαμηλή τάση να φθάσει η ενέργεια στους τελικούς καταναλωτές της χώρας. Διακρίνεται σε πάγια χρέωση (που προκύπτει από το ύψος της ισχύος της παροχής που έχει συμφωνηθεί) και σε μεταβλητή χρέωση (ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης).

Χρέωση για Λοιπές Επιβαρύνσεις: 
Είναι χρεώσεις που επιβάλλονται από την κείμενη νομοθεσία για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, τη διαχείριση του Συστήματος Μεταφοράς και τη διασφάλιση επάρκειας ισχύος.

Χρέωση χρήσης του ελληνικού δικτύου διανομής: 

Η χρέωση αυτή καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας, συντήρησης και ανάπτυξης του Δικτύου Διανομής, Μέσης και Χαμηλής Τάσης. Διακρίνεται σε πάγια χρέωση (που προκύπτει από το ύψος της ισχύος της παροχής που έχει συμφωνηθεί) και σε μεταβλητή χρέωση (βάσει της κατανάλωσης).

Χρέωση Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ): 
Ως ΥΚΩ έχουν χαρακτηρισθεί, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης (ΦΕΚ Β’ 1040/07κσι ΦΕΚ Β' 1614/10), οι υπηρεσίες: α) παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές των μη διασυνδεδεμένων νησιών, με τιμολογήσεις ίδιες ανά κατηγορία καταναλωτών με αυτές της ηπειρωτικής χώρας και β) παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό τιμολόγιο στους πολύτεκνους καταναλωτές, όπως αυτοί προσδιορίζονται βάσει της κείμενης νομοθεσίας και γ) παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό "Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο" (Κ.Ο.Τ.) σε ευπαθείς καταναλωτές, όπως αυτοί προσδιορίζονται βάσει σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Οι μοναδιαίες χρεώσεις για τις ΥΚΩ βασίζονται στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

Ουρές για τις 36 δόσεις σήμερα τελευταία ημέρα προθεσμίας

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί έχουν και σαν συνέπεια την συσσώρευση χρεών εκατομμυρίων ευρώ, καθώς πολλοί πολίτες δεν έχουν την δυνατότητα για την έγκαιρη αποπληρωμή τους. Για το λόγο αυτό, σήμερα τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων για την ένταξη στη ρύθμιση των 36 δόσεων, ατελείωτες ήταν οι ουρές στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Αριστείδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καταναλωτές από πολύ νωρίς το πρωί στήθηκαν έξω από τα γραφεία του οργανισμού, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν πιο νωρίς. Κάποιοι μάλιστα είχαν φτάσει στο σημείο, ήδη από τις 5 τα ξημερώματα. 

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω ρύθμιση αφορά και καταναλωτές που είχαν ενταχθεί στις 36 δόσεις αλλά στην συνέχεια δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν.