ΧΡΗΣΙΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ: Μπείτε στο διαδίκτυο και δείτε σε ποια παραλία της Δυτικής Ελλάδας… φυσάει! | dete

ΧΡΗΣΙΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ: Μπείτε στο διαδίκτυο και δείτε σε ποια παραλία της Δυτικής Ελλάδας… φυσάει!

Την απάντηση στο... προαιώνιο ερώτημα του καλοκαιριού «σε ποια παραλία να πάμε για μπάνιο σήμερα που φυσάει» δίνει η νέα διαδικτυακή υπηρεσία του meteo.gr και συγκεκριμένα ένας διαδραστικός χάρτης με περισσότερες από 400 παραλίες ανά τη χώρα!
Το κατά πόσο ο άνεμος και ο κυματισμός της θάλασσας επηρεάζουν το μπάνιο μας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο προσανατολισμός της ακτής, το ανάγλυφο της περιοχής, το βάθος του νερού κ.λπ. Για παράδειγμα, ένα βοριαδάκι 5-6 μποφόρ μπορεί να κάνει τον βίο αβίωτο στους λουόμενους σε παραλία που «βλέπει» προς Βορρά, ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα ενδέχεται ο άνεμος να έρχεται από δυτικά και να επηρεάζει ελάχιστα μια πιο προστατευμένη αμμουδιά με βορειοανατολικό προσανατολισμό.
Με άλλα λόγια, η «κλασική» πρόγνωση του καιρού δεν είναι πάντοτε επαρκής σύμβουλος στην επιλογή παραλίας, ειδικά όταν τα μποφόρ ανεβαίνουν. Έτσι, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροκοπείου της Αθήνας δημιούργησαν τη νέα ενότητα του meteo.gr, που παρουσιάζει προγνώσεις έξι ημερών για 426 ελληνικές παραλίες!
Πέρα από τις βασικές μετεωρολογικές συνθήκες, ο χάρτης δίνει και την ένδειξη καταλληλότητας για κολύμβηση για κάθε παραλία ξεχωριστά, με τρεις διαβαθμίσεις-χρώματα: Το πράσινο εικονίδιο συμβολίζει τις ιδανικές συνθήκες για κολύμπι, το πορτοκαλί σημαίνει κολύμβηση με μικροπροβλήματα λόγω ανέμου και κύματος, ενώ το κόκκινο δείχνει ακατάλληλες συνθήκες. Ταυτόχρονα, παρέχονται πληροφορίες για την κάθε παραλία (τύπος, βάθος, ευκολία πρόσβασης), χάρτης της περιοχής, καθώς και η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας, όπως εκτιμάται από δορυφορικές μετρήσεις!