ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ: Μουσείο του λουκουμιού τέλος …..σκούριασε… | dete

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ: Μουσείο του λουκουμιού τέλος .....σκούριασε...

Πάτρα Ιούνιος  2018

Δημοτική αρχή και οπορτουνισμός .

Το μουσείο του λουκουμιού ΤΕΛΟΣ . Σκούριασε.

 

Το να συμμετέχει ένας πολιτικός φορέας ή ένα θεσμοθετημένο όργανο όπως η Δημοτική αρχή  ,σε ένα πολιτικό σύστημα που δεν το πιστεύει, δεν το θέλει και που προσπαθεί ακόμη και  με επαναστατικά και διχαστικά μέσα να ανατρέψει,  είναι  οπορτουνισμός. 

Είναι παραδεκτό ότι ο οπορτουνισμός είναι η κύρια θεωρία που λειτουργεί  η Δημοτική πλειοψηφία η προσκείμενη στο ΚΚΕ είτε με την Μαρξιστική –Λενινιστική  ορολογία είτε με την γενικότερη εγκυκλοπαιδική ερμηνεία της λέξης .

(Οπορτουνισμός: Ο τρόπος ενέργειας και συμπεριφοράς που απορρέει από την επιδίωξη συμφεροντολογικής εκμετάλλευσης των περιστάσεων και όχι από την εφαρμογή πάγιων γενικών αρχών και αξιών. Συνώνυμο : Καιροσκοπισμός. Λεξικό Μπαμπινιώτη. Συμμόρφωση προς την Αστική τάξη κατά τον Μαρξ)

Όταν ο καιροσκοπισμός κυριαρχεί στην λειτουργία  ενός οργάνου όπως είναι η δημοτική αρχή  και γενικότερα στην πολιτική,τότε δεν υπάρχει πρόοδος, δεν υπάρχει βελτίωση των συνθηκών της ζωής, εξέλιξη, ανάπτυξη , πολιτισμός ,ευημερία  αλλά  υπάρχει άρνηση, στασιμότητα , συντήρηση ,αδιαφορία, αδράνεια , τριτοκοσμική αντίληψη  και οπισθοδρόμηση .

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια  μηχανή του 19ου αιώνα που πλέον έχει σκουριάσει  και καταστραφεί εκτεθειμένη δεξιά στις σκάλες της οδού  Αχ. Γεροκωστοπούλου στον αρχαιολογικό χώρο . Η μηχανή αυτή ήταν μέρος  από την βιοτεχνία του λουκουμιού Αφοί Αγγελόπουλοι , που ενώ δωρίθηκε στον Δήμο για την δημιουργία <<μουσείου του λουκουμιού>> σύμφωνα με δική μου πρόταση ,εγκαταλείφθηκε εκεί, από την προηγούμενη και από την τωρινή Δημοτική Αρχή παρά την δημόσια παράκλησή μου (28/11/2012).

Το 2010 μετά την απαλλοτρίωση του κτηρίου  από την Αρχαιολογία και την δωρεά από τον κληρονόμο Άγγελο Αγγελόπουλο της ομώνυμης βιοτεχνίας λουκουμιού, όλων των μηχανημάτων,  δρομολογήσαμε την δημιουργία του μουσείου του λουκουμιού .Κάναμε χαρτογράφηση της λειτουργίας για την μετεγκατάσταση και παραγωγή  λουκουμιού  και μεταφέραμε προσωρινά  στις εγκαταστάσεις του Λαδόπουλου ,όλα τα μηχανήματα εκτός της κύριας μηχανής που έπρεπε να γκρεμίσουμε μέρος του κτηρίου για να  μεταφερθεί . Χάσαμε στις επερχόμενες εκλογές το 2010, κατεδαφίστηκε το κτήριο  από την αρχαιολογία και η μηχανή εδώ και έξη χρόνια  περίπου περαμένει εκεί μνημείο αδιαφορίας ,παθητικότητας, πολιτισμικής  αναισθησίας και απάθειας.

Η παραγωγή λουκουμιών ήταν σήμα κατατεθέν για την πόλη της Πάτρας. Εξ άλλου είναι και πάρα πολλά τα ανέκδοτα για  τα Πατρινά λουκούμια.

Έτσι χάθηκε άλλη μια ευκαιρία για να δημιουργηθεί  το μουσείο τουλουκουμιού όπως χάθηκε και η  ευκαιρία για δημιουργία του μουσείου της σταφίδας. Χάνεται έτσι και η ιστορία της πόλης μας από κάποιους που η πλειοψηφία των συμπολιτών μου τους έδωσε την ευκαιρία να κάνουν την πολιτιστική επανάσταση και αντί αυτήςφέρνουν την πολιτιστική νέκρωση.

Μέχρι πρόσφατα είχα την εντύπωση ότι η αυτοανακηρυσσόμενη αριστερά, πέρα από τα κηρύγματα για την επιδιωκόμενη δικτατορία του προλεταριάτου εμπεριέχεται  στην ιδεολογία τους και η πολιτιστική επανάσταση.

Μάλλον παραπλανηθήκαμε. Αυτή η δημοτική αρχή δεν μπορεί να διακρίνει τον πολιτισμό από τον κομματισμό ,την σάτιρα  από την κομματική προπαγάνδα  . Αν αντικρύσει ο Πατρινός πολίτης την εικόνα των μηχανημάτων στου Λαδόπουλου που προορίζονταν για το μουσείο του λουκουμιού, εγκαταλειμμένα μέσα στα νερά ,γιατί το σύστημα άντλησης των υπογείων υδάτων δεν λειτουργεί, θα νοιώσει μια απέραντη θλίψη ,μια απογοήτευση ,μια στεναχώρια γιατί ξεριζώνεται η ιστορία  μας , η ταυτότητα μας ,το παρελθόν μας. Δεν μπορώ να καταλάβω, ο Δήμαρχος Πατρέων  πέρα από τις ημερήσιες και πολυήμερες κομματικές εκδρομές δεν έχει καθόλου αντίληψη της πραγματικότητας και των αναγκών αυτής της πόλης;

Αναρωτιόμαστε μετά στις δημόσιες συζητήσεις μας για την ανάγκη προσδιορισμού ταυτότητας για την πόλη μας η γιατί είμαστε πρώτοι στην ανεργία ;

Σκουριά και εγκατάλειψη αυτό είναι το χαρακτηριστικό της πόλης μας. Δυστυχώς.

Ο οπορτουνισμός και ο κομματισμός αυτά τα αποτελέσματα έχει.

Υ.Γ.Δεν περιμένω απάντηση ,η Δημοτική αρχή του Πελετίδη είναι  αντίθετη σε κάθε αριστερή θεωρία της Διαλεχτικής.

 

Ζαφειρόπουλος Γιώργος