Μητσοτάκης: Αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων μετά από το άνοιγμα της οικονομίας

07.09.2020 / 15:01
mhtsotalkis-vouli-art

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία του κορωνοϊού και τις οικονομικές και υγειονομικές της επιπτώσεις, μετά από αίτημα που κατέθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά.
Ο Πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του σημείωσε μεταξύ άλλων:
«195 ημέρες από το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. Από τότε έγιναν πολλά. Η κυβέρνηση προώθησε σχέδιο στηριγμένο στις εισηγήσεις ειδικών. Οι περιορισμοί έφεραν αποτέλεσμα. Εξοπλίσαμε με προσωπικό και υλικό το ΕΣΥ. Επεξεργαστήκαμε και υλοποιήσαμε ευρύ πρόγραμμα στήριξης νοικοκυριών, εργαζόμενων και επιχειρήσεωΗ ελληνική πολιτεία απευθύνθηκε με ειλικρίνεια καλώντας τους να βαδίσουμε δρόμο ευθύνης. Οικοδομήθηκε σχέση εμπιστοσύνης
Οι απώλειες περιορίστηκαν και η Ελλάδα έγινε θετικό παράδειγμα για την άμυνά της. Μια άμυνα που διατρέχει την πολιτική μας με νέους όρους και νέες δυνατότητες. Η απειλή εξαπλώνεται ξανά και η μάχη συνεχίζεται και στον τόπο μαςΕπέλεξα να επικοινωνήσω με τους συμπολίτες μας εξηγώντας και περιγράφοντας την κατάσταση και τα μέτρα ζητώντας την συμβολή των πολιτών. Είμαι ευγνώμων για την ατομική και κοινωνική ευθύνη που επέδειξαν.
Μίλησα στο κοινοβούλιο για ότι συμβαίνει και ότι κάνουμε.
Σε κυβερνητικό επίπεδο η συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες παραμένει καθημερινή. Ο λαός ενημερώνεται καθημερινά για το μέτωπο της υγείς και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται με τρόπο επίσημο και διαφανή. Με το ίδιο πνεύμα προσέρχομαι σήμερα. Με μια παράκληση προς την αντίπολίτευση. Να μην επιτρέψουμε μια τόσο σοβαρή συζήτηση να την μετατρέψουμε σε άγονη πολιτική διαμάχη. Σε διαξιφισμούς που μπορεί να θολώσουν τον κοινό μας στόχο: δηλαδή την προστασία της υγείας των πολιτών και τον περιορισμό των συνεπειών στην οικονομία
Υπάρχουν πεδία που μπορούμε να απλώσουμε τις διαφωνίες μας
Σήμερα πρέπει όλοι στην αίθουσα παρά τις επιμέρους διαφωνίες και επιφυλάξεις που είναι καλοδεχόυμενες όταν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα πρέπει όλοι να ορθώσουμε μέτωπο λογικής. Ο κορωνοϊός έχει την δική του εξέλιξη. Μέχρι να βρεθεί το οριστικό φάρμακο οι πολιτικές δυνάμεις σε αυτή την αίθουσα έχουν υποχρέωση να συμφωνήσουν σε ελάχιστη βάση ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στην βάση των εισηγήσεων των ειδικών και πως οι συνθήκες είναι δύσκολες και απαιτούνται πολυσύνθετες αποφάσεις που λανμβάνονται στην στιγμή
Υπάρχουν μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού που βασιζονται σε παράλογες απόψεις.
Πρέπει να στηρίξουμε ο καθένας στο δικό του ακροατήριο τις ορθές επιλογές και πρώτα από όλα την χρήση μάσκας.
Με αυτή την αντίληψη επέλεξα να απαντήσω στα θέματα που βάζει η κυρία Γεννηματά με άξονα δέκα ερωτήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτών και απηχούν εύλογες απορίες:
1. Πόσο επιτυχημένη υπήρξε η διαχείριση της πανδημίας;
Η απάντηση αποτιμάται από ένα και μόνο μέτρο την πραγματική προστασία των πολιτών. Τα κρούσαματα, τον αριθμό των ζωών που δυστυχώς χάθηκαν και από την διασπορά του ιού στην επικράτεια. Η Ελλάδα έξι μήνες μετρά 286 θανάτους με ΜΟ τα 87 έτη. Οσους θρηνούσαν σε ένα εξάωρο άλλες χώρες. Εχουμε 11.542 κρούσματα, είμαστε 111 θέση σε θανάτους ανα ένα εκατομμύριο πολίτες. Εχουμε καταφέρει με την βοήθεια όλων να αποφύγουμε τις εκατόμβες που στοιχειώνουν άλλες χώρες. Βάλαμε φρένο στην ξέφρενη πορεία του κορωνοϊού.
Η αλήθεια είναι, το είχαμε πει επανειλημμένως, ότι περιμέναμε μία λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων από τη στιγμή που η οικονομία μας θα ξαναάνοιγε. Όχι μόνο στον Τουρισμό αλλά σε οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα.
Προφανώς και δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε σε αιώνιο lockdown και προφανώς και το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας θα επέτρεπε τη μεγαλύτερη διάδοση του ιού. Η πρόκληση ήταν και παραμένει αυτά τα κρούσματα να εντοπισθούν και να ελεγχθούν. Και αυτό γίνεται και το αποδεικνύουν όλα τα στοιχεία. Η Ελλάδα τα κατάφερε στο πρώτο κύμα και εξακολουθεί να τα καταφέρνει και τώρα.
Ένα δίδαγμα του καλοκαιριού ήταν ότι υπήρξε χαλάρωση. Πιεσμένοι από τους περιορισμούς μειώσαμε όλοι μας την επιφυλακή. Ίσως θεωρήσαμε ότι ως κοινωνία με αυτό τον τρόπο θα αποτρέπαμε τον ιό από το να επανεμφανιστεί».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα