‘‘Μητρικός θηλασμός’’ Το νέκταρ της ζωής … από την Σοφία Γιαννέλου | dete

‘‘Μητρικός θηλασμός’’ Το νέκταρ της ζωής ... από την Σοφία Γιαννέλου

Η Σοφία  Γιαννέλου είναι Μαία, Υπεύθυνη Μητρικού θηλασμού  της  Μαιευτικής - Γυναικολογικής κλινικής του Γ.Ν. Πατρών. Χρόνια εργαζόμενη σ’ αυτό τον ευαίσθητο τομέα η Σοφία Γιαννέλου  μας γράφει για την πρώτη τροφή του ανθρώπου που ξεπροβοδίζει στη ζωή.

Το μητρικό γάλα είναι αδιαμφισβήτητα η πιο ιδανική τροφή για τα νεογνά, μια και είναι από τη φύση φτιαγμένο για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ανθρώπου.

Αναρίθμητες  ζωές σώθηκαν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα χάρη στο μητρικό γάλα, που είναι το σημαντικότερο στοιχείο επιβίωσης. Είναι φυσική πηγή, που συνεχώς ανανεώνετε, και οι γυναίκες είναι οι μόνες που το παράγουν, οι μόνες που διατηρούν τη ζωή.

Ο θηλασμός είναι μέρος των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διατροφή και στην υγεία. Το μητρικό γάλα είναι η συνέχεια της διατροφής και της προστασίας που λαμβάνει το μωρό μέσω του ομφαλίου λώρου.

Το γάλα κάθε θηλαστικού περιέχει σε περίσσεια το συστατικό εκείνο που θα εξασφαλίσει την επιβίωση του είδους. Για παράδειγμα, το γάλα της φώκιας είναι πλούσιο σε λιπαρά, διότι οι φώκιες χρειάζονται σωματικό λίπος για να προσαρμοστούν στο πολύ κρύο περιβάλλον. Το γάλα της αγελάδας έχει σε περίσσεια ασβέστιο ώστε να αναπτυχθούν γρήγορα τα οστά του νεογνού της. Το μοσχαράκι σηκώνεται και κινείται αμέσως μετά τη γέννηση.

Όργανο επιβίωσης του ανθρώπου είναι ο εγκέφαλος του. Στο μητρικό γάλα περιέχονται όλες οι απαραίτητες ουσίες για την ταχεία ανάπτυξη του εγκεφάλου, η οποία ως γνωστό επιτελείται τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής.

Σύμφωνα με τη Διακήρυξη INNOCENTI (1990) για την προστασία, προώθηση και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού που αποτελούν προτεραιότητα της δημόσιας υγείας σε όλη την Ευρώπη, αναγνωρίζετε ότι ο μητρικός θηλασμός είναι μια μοναδική διαδικασία που:

·         Αποτελεί ιδανικό μέσο διατροφής για τα βρέφη και συνεισφέρει στην υγιή τους ανάπτυξη και εξέλιξη, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

·         Ελαττώνει τη συχνότητα και τη βαρύτητα των λοιμωδών νόσων, μειώνοντας τη βρεφική νοσηρότητα και θνησιμότητα.

·         Προστατεύει το δικαίωμα κάθε γυναίκας στην υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του στήθους και των ωοθηκών και παρατείνει τα διαστήματα ανάμεσα στις εγκυμοσύνες.

·         Προσφέρει κοινωνικά και οικονομικά οφέλη προς την οικογένεια και τις κοινότητες, προσφορά  μεγάλης ζωτικής σημασίας, αν αναλογιστούμε την οικονομική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

 

Γι’ αυτό, η UNICEF που υποστηρίζει την Π.Ο.Υ. και τις οργανώσεις υγείας σε όλο τον κόσμο, συστήνει: Τον αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής και κατόπιν τη συνέχισή του, ενώ παράλληλα παρέχονται έγκαιρα, επαρκώς θρεπτικές, ασφαλείς και κατάλληλες συμπληρωματικές τροφές για 2 χρόνια ή και περισσότερο.

Τα χαμηλά ποσοστά και η πρόωρη διακοπή του μητρικού θηλασμού έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των μητέρων και των παιδιών τους, στην κοινωνία και στο περιβάλλον. Ακόμη οδηγούν σε υπερβολικά έξοδα για τις υπηρεσίες υγείας και σε αύξηση των ανισοτήτων στην υγεία. Γι’ αυτό το λόγο, η Παγκόσμια Στρατηγική για τη διατροφή του βρέφους και του μικρού παιδιού, που υιοθετήθηκε από όλα τα κράτη- μέλη της Π.Ο.Υ. στην 55η Παγκόσμια Διάσκεψη Υγείας , το Μάιο του 2002, εδραιώνει πρωτοβουλίες της δημόσιας υγείας για την Προστασία, Προαγωγή, και Υποστήριξη του μητρικού θηλασμού. Η εφαρμογή αυτού του Σχεδίου Δράσης πιστεύετε ότι θα βελτιώσει τα ποσοστά έναρξης, αποκλειστικότητας και διάρκειας καθώς και τις πρακτικές του Μ.Θ. σε όλη την Ευρώπη. Επίσης θα βοηθήσει περισσότερους γονείς να αποκτήσουν  αυτοπεποίθηση, να αισθανθούν δύναμη και ικανοποίηση από την εμπειρία του Μ.Θ. και περισσότερους λειτουργούς υγείας να αποκτήσουν βελτιωμένες ικανότητες και μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση κατά την άσκηση εργασίας τους.

Η έλλειψη κουλτούρας θηλασμού στην Ελλάδα αποτυπώνεται στα προβλήματα και στις δυσκολίες που αφορούν στον Μητρικό Θηλασμό. Για περίπου τέσσερις γενιές έχει χαθεί η εμπειρία του θηλασμού ως βίωμα και ως κοινωνική εμπειρία και τον τελευταίο καιρό οι γυναίκες προσπαθούν να ξαναχτίσουν  τη φυσική ικανότητα του θηλασμού . Στις μέρες μας λοιπόν, η φύση έγινε τεχνική. Ο  Μητρικός Θηλασμός αποτελεί Μητρική Τέχνη η οποία πρέπει να διδάσκεται, γι αυτό η ενημέρωση των εγκύων για τα οφέλη και τις δεξιότητες του Μ.Θ. είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία.

Πολύτιμες συμβουλές για έναν επιτυχή Μητρικό Θηλασμό:

·         Αρχίστε τον θηλασμό στην 1η ώρα από τη γέννηση.

·         Να μη δίνεται στα νεογέννητα καμιά άλλη τροφή ή υγρό παρά μόνο μητρικό γάλα, εκτός και αν επιβάλλεται να γίνει διαφορετικά για ιατρικούς λόγους.

·         Ελεύθερος και απεριόριστος θηλασμός( όση ώρα θέλει, ανά όση ώρα θέλει το μωρό).

·         Όσο θηλάζουμε τόσο γάλα παράγεται.

·         Όχι πιπίλες ή άλλα αντικείμενα στο στόμα του παιδιού όταν θηλάζει.

·         Rooming- in (να είστε μαζί με το μωρό σας στο μαιευτήριο).

·         Ζητήστε βοήθεια από Μαία σε τυχών προβλήματα.

·         Οι πρώτες μέρες είναι περίοδος μάθησης  για σας και το μωρό σας.

·         Χρειάζεται χρόνος, υπομονή και επιμονή.

·         Όσο περνάνε οι βδομάδες, θα μεγαλώνει η αυτοπεποίθησή σας και θα αισθάνεστε πιο περήφανη και ικανοποιημένη που θηλάζετε το μωρό σας.

Για έναν επιτυχή θηλασμό πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας.

Ο θηλασμός αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του παιδιού μας, για να έχει σωματική, ψυχική και συναισθηματική ισορροπία.

Σκοπός μας…..

Χαρούμενα και ευτυχισμένα παιδιά..