Με φόντο τα μεγάλα γεγονότα της Πάτρας! Παρουσιάζεται σήμερα στο Eπίκεντρο+ το βιβλίο της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου «Η μυρωδιά του αχινού» | dete

Με φόντο τα μεγάλα γεγονότα της Πάτρας! Παρουσιάζεται σήμερα στο Eπίκεντρο+ το βιβλίο της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου «Η μυρωδιά του αχινού»

Οι εκδόσεις Ωκεανίδα, το Γραφείον ποιήσεως και το βιβλιοπωλείο Γωνιά του Βιβλίου- Βιβλιοπωλεία Παπαχρίστου,  παρουσιάζουν σήμερα Πέμπτη το μυθιστόρημα της διευθύντριας σύνταξης των «7Μ» Γιώτας Κοντογεωργοπούλου «Η μυρωδιά του αχινού», στις 8 το βράδυ στο θέατρο Επίκεντρο+ (Νόρμαν 16 & Αγίου Διονυσίου, Πάτρα). Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Αντώνης Δ. Σκιαθάς, ποιητής-πρόεδρος του Γραφείου Ποιήσεως και η Κρίστυ Κουνινιώτη, πολιτιστική συντάκτρια-μεταφράστρια.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ρούλα Κωστακοπούλου, κοινωνιολόγος-δημοσιογράφος η οποία θα διαβάσει και αποσπάσματα. Τη μουσική επένδυση της βραδιάς με δικές του συνθέσεις έχει αναλάβει ο συνθέτης Γιώργος Δίπλας, ο οποίος θα διαβάσει επίσης αποσπάσματα από το βιβλίο.

Για τη βραδιά της παρουσίασης έχουν γραφτεί δύο τραγούδια σε στίχους Γιώτας Κοντογεωργοπούλου και μουσική Γιώργου Δίπλα.

Θα τραγουδήσουν η Ελένη Αντωνίου και η Εβίτα Μίντζα.

Με επίκεντρο την Πάτρα

Το μυθιστόρημα, το οποίο έχει ήδη σημειώσει  πολύ υψηλές πωλήσεις στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις, είναι μια οικογενειακή σάγκα 150 χρόνων με φόντο ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της Πάτρας από τα μέσα του 19ου αιώνα έως και σήμερα, αλλά και με ίχνη μυστηρίου καθώς έχουμε αλυσιδωτές αποκαλύψεις  σε σχέση με τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην πορεία τριών οικογενειών στο βάθος όλων αυτών των χρόνων και καθόρισαν τη ζωή των απογόνων πέντε γενεών.

Στο επίκεντρο βρίσκεται ο άνθρωπος, το αιώνιο ερώτημα αν η μοίρα ή οι προσωπικές επιλογές είναι αυτές που κινούν τα νήματα, αν μπορεί να διακρίνει εύκολα κανείς το δαίμονα και το θεό που κρύβει μέσα του.

Από το 1867 έως το 2015

Η ιστορία ξεκινάει το 1867 τρία χρόνια μετά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα και φτάνει στις μέρες του δημοψηφίσματος του 2015 και τις γνωστές συνθήκες του μικρού …εμφυλίου που ζήσαμε σε δρόμους, πλατείες και social media.

Παρακολουθεί επί της ουσίας τη ζωή τριών οικογενειών και πάνω από 35 προσώπων. Η μια οικογένεια έρχεται στην Πάτρα από την Κεφαλονιά το 1867, τρία χρόνια μετά την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, η δεύτερη οικογένεια, είναι οικογένεια Ιταλών που έφτασαν στην πόλη το 1849 μετά την  αποτυχία των ενωμένων Ιταλικών στρατευμάτων και των ηγετών τους με προεξάρχοντα τον  Γκαριμπάλντι που οδήγησαν σε μαζική έξοδο χιλιάδες Ιταλούς, οι οποίοι αναζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και η  τρίτη οικογένεια γύρω από την οποία έχουμε και το βασικό κορμό της ιστορίας, είναι οικογένεια σταφιδεμπόρων από την Πάτρα.

Ο χώρος που επηρέασε  τις ζωές όλων αυτών των ανθρώπων, είναι ένα νεοκλασικό σπίτι στην οδό Κορίνθου.

Ο μηχανισμός των ανατροπών

 Η τελευταία απόγονος της οικογένειας Παπαπάνου, η Άννα Αργυρού είναι αυτή που κληρονομεί από τον παππού της, Δρακούλη Παπαπάνο, το σπίτι της οδού Κορίνθου με μια ιδιόχειρη διαθήκη που μοιάζει παρωδία. Αυτή και ο παιδικός της φίλος, ο Βενέδικτος Μπέλης, απόγονος γνωστής οικογένειας της Ιταλικής παροικίας της Πάτρας  θα επιστρέψουν στο σπίτι που ταυτίστηκε με την παιδική τους ηλικία, με τα πρώτα σκιρτήματα και τους εφιάλτες  τους και θα συναντηθούν με τα φαντάσματά τους, προσπαθώντας να ξαναπιάσουν το νήμα στο σημείο όπου κόπηκε βίαια και τραγικά μια παραμονή Χριστουγέννων που άλλαξε τα πάντα γύρω τους.

Η εμφάνιση του τρίτου της παρέας, του Αρίστου Σταυρόπουλου ο οποίος αγνοείτο επί δεκαεννέα χρόνια, δημιουργεί συναισθηματικές ενστάσεις στο σήμερα, ενώ το παρελθόν επιστρέφει με όλα του τα πρόσωπα για να φτιάξει τη διαδρομή που οδηγεί στα αινίγματα του παρόντος.

Τρεις αιώνες δρόμος, με κυρίαρχες φιγούρες τον Φωκίωνα και τον Δρακούλη Παπαπάνο που κίνησαν με τις επιλογές τους τις ζωές των ανθρώπων γύρω τους, ακολουθώντας τη δική τους μοναχική πορεία από τη σκληρότητα, την αλαζονεία και την τρέλα, στη γέννηση ενός νέου ανθρώπου μέσα τους.

Πρόσωπο-καταλύτης η Αγγελίνα Διακάτου, ένα κορίτσι φερμένο από τους κραδασμούς της γης, που ήρθε για να μαρτυρήσει, να σώσει άλλες ζωές και πηγή του μυστηρίου ένα άλλο παιδί, ο μικρός Χρήστος η είσοδος του οποίου ήταν εφάμιλλη μιας σεισμικής δόνησης που δε σκόρπισε αντικείμενα αλλά ζωές.

Ένα τεράστιο σπίτι, δύο οικογένειες που αποκλίνουν πολεμικά για να καταλήξουν εν αγνοία τους να συγκλίνουν, πρόσωπα καθημερινά κι ωστόσο άγνωστα, λαϊκές φιγούρες και άνθρωποι του κοινωνικού αφρού μπλεγμένοι στον ίδιο ιστό, δημιουργούν το μωσαϊκό μιας πόλης που πέρασε από την ακμή στην παρακμή της μαζί με όλες της τις αμαρτίες μα είναι έτοιμη και πάλι να σαλπάρει. Παλιό σκαρί... Την αξία της,  τη δείχνει η κατά τόπους σκουριά.

Ένα σφραγισμένο δωμάτιο και ένα ασημένιο κουτί, ένα μυστήριο πορτραίτο και ένα πήλινο πρόσωπο, οδηγούν την πλοκή κινώντας τον μηχανισμό των ανατροπών. Στο τέλος της διαδρομής κανείς δε φαίνεται να είναι ίδιος με αυτόν που συστήνεται στο περιβάλλον του. Όσο πιο πολύ προσπαθούν οι ήρωες να ελέγξουν τη ζωή τους, τόσο πιο πολύ απομακρύνονται από την επιδίωξή τους.

Δύο επιπλέον φάκελοι, μια άλλου είδους διαθήκη, περιμένουν στο τέλος του δρόμου τον Αρίστο Σταυρόπουλο και τον Βενέδικτο Μπέλη, την ώρα που οι επιβάτες του πλοίου, στο τέλος της εβδομάδας του δημοψηφίσματος που έφερε τα «όχι» και το «ναι» μέσα σε λίγες ώρες στην ίδια ακριβώς ευθεία, μιλάνε για τον κόσμο που έφυγε και αυτόν που δε λέει να ‘ρθει.

Με φόντο τα μεγάλα γεγονότα της πόλης

Στο φόντο της αφήγησης έχουμε γεγονότα που στιγμάτισαν την πόλη της Πάτρας . Γεγονότα όπως η ίδρυση του θεάτρου Απόλλων και το χτίσιμο της αγγλικανικής εκκλησίας, η δοκιμαστική λειτουργία και η επίσημη πρώτη του τραμ, η δράση σοσιαλιστικών ομάδων κατά των 19ο αιώνα, η μετανάστευση στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα,  μετέπειτα η απελευθέρωση από τους Γερμανούς και τα γεγονότα του εμφυλίου, η επίθεση ανταρτών στο εργοστάσιο  του Γλαύκου, η επίσκεψη Παύλου και Φρειδερίκης στον εορτασμό του Αγίου Ανδρέου και αργότερα η δολοφονία Τεμπονέρα, η έκρηξη στην οδό Βότση, το κλείσιμο των εργοστασίων, και άλλα πολλά γεγονότα που σημάδεψαν την πόλη, αλλά και τη χώρα γενικότερα.

Παράλληλα με αυτά έχουμε αναφορές στην Αγγλία του 19ου αιώνα, στην Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα,  αλλά και στο Παρίσι την εποχή μετά τη δικτατορία στην Ελλάδα  και στην Κωνσταντινούπολη όπου ταξιδεύουν η ζουν κάποιοι από τους ήρωες του βιβλίου.

Όλα αυτά τα γεγονότα είναι το σημείο εκκίνησης των αλλαγών που συμβαίνουν στη ζωή των ηρώων του βιβλίου, το οποίο επικεντρώνει στον άνθρωπο και στον αγώνα του να ορίσει το πεπρωμένο του, αλλά και στην έννοια τα πατρότητας στο που, σε ποιον  ανήκουν τελικά οι άνθρωποι, με τι αναμετρούνται.

To βιβλίο είναι αφιερωμένο τον συγκοινωνιολόγο Νίκο Μηλιώνη που έφυγε πριν από λίγους μήνες από την ζωή.

(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)